Vésztő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2013. 04. 01- 2016. 02. 25

Vésztő Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 


1. A rendelet alkalmazási köre


1. §


Vésztő város közigazgatási területén közterületet elnevezni, közterületek elnevezését megváltoztatni, házszámot megállapítani, módosítani e rendelet szabályai szerint lehet.


2. §


E rendelet alkalmazásában a házszám, az ingatlannak (teleknek) az ingatlan-nyilvántartás szerinti közterület házsorában elfoglalt egyedi számszaki megjelölése, közterületnév nélkül.


2. A közterület elnevezésének szabályai


3. §


(1) A közterület elnevezésére, az elnevezés megváltoztatására irányuló kezdeményezés írásban az önkormányzathoz nyújtható be. 


(2) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell 

  1. a kezdeményezés okát (mire irányul: új elnevezésre, vagy elnevezés megváltoztatására), 
  2. az elnevezés megváltoztatásának szükségességét, 
  3. a javasolt elnevezés indokát,
  4. a javasolt elnevezés kapcsolódásának megindokolását a közterület környezetéhez, a városon belüli elhelyezkedéséhez,
  5. a javasolt elnevezés városhoz kötődését,
  6. utalást a helytörténeti vagy egyéb vonatkozásra.

(3) Közterület elnevezését vagy elnevezésének megváltoztatását bárki kezdeményezheti. A kezdeményezés szerint javasolt elnevezést lakossági véleményezésre 8 napra közzé kell tenni az önkormányzati hivatal hirdetőtábláján és Vésztő város honlapján, majd ezt követően a Pénzügyi, Ügyrendi, Városfejlesztési és Közbeszerzési Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) elé kell terjeszteni véleményezésre. 


(4) A Bizottság a kezdeményezést és a közzététel ideje alatt beérkezett javaslatokat a szakmai véleménnyel együtt terjeszti elő képviselő-testületi döntésre. 


4. §


(1) Közterület elnevezése során törekedni kell a rövid, közérthető, nyelvhelyességi szabályoknak megfelelő elnevezésre. 


(2) A város közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület nem lehet. 


(3) Közterület neveként szám nem használható.


(4) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.  


(5) A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést az önkormányzat hirdetőtábláján és a honlapon ki kell hirdetni és a döntésről értesíteni kell az illetékes okmányirodát, levéltárat, postahivatalt, földhivatalt, tűzoltóságot, mentőállomást, rendőrséget és közmű szolgáltatókat.


(6)A közterület nevének megváltoztatása, valamint az úton, utcában, téren lévő ingatlanok átszámozása következtében szükségessé váló házszámtábla cserék költségeit - amennyiben az nem a tulajdonosok kezdeményezésére történt - az önkormányzat költségvetése viseli.


3.  Házszám meghatározásának szabályai


5. §


(1) A névvel ellátott közterületen az ingatlanokat (belterületen lévő építési telkeket, épületeket)  -  a garázs céljára kialakított telkek kivételével - házszámmal kell ellátni. Ugyanazon nevű közterületen több ingatlan azonos házszámmal nem jelölhető.


(2) Az ingatlan házszámának megállapításáról a jegyző határozatban rendelkezik, melyet az ingatlan-nyilvántartásban történő átvezetés céljából továbbítani kell a földhivatalnak. 


(3) Az ingatlan házszámát megváltoztatni csak abban az esetben lehet, ha: 

  1. az ingatlan házszáma a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel, csak helyrajzi számmal meghatározott, vagy
  2. több ingatlan azonos utcanév és azonos házszámmal szerepel a földhivatali ingatlan - nyilvántartásban, 
  3. az ingatlan utca házsorában elfoglalt egyedi számszaki megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található,
  4. ingatlan megosztására, vagy
  5. ingatlanok egyesítésére kerül sor.


(4) A házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.


6.§


(1) Telekmegosztás után a megosztott ingatlanok eredeti (alátörés nélküli) házszáma megszűnik, s az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában a latin ábécé nagybetűivel (szám /A /B /C) alátörést kap. 


(2) Telekegyesítés után a keletkezett ingatlan az egyesített ingatlanok legkisebb sorszámát tartja meg. 


(3) A házszámozást új utca esetén annak földhivatali átvezetését követő döntés megérkezésétől számított 30 napon belül el kell végezni. 


4. Az ingatlanok számozása


7. §


(1) Házszámozással még nem érintett, elnevezett közterületen a számozást 1 számmal kell kezdeni, majd az egész számok kihagyás nélkül emelkednek a közterülethez csatlakozó utolsó belterületi földrészig, a (2)-(4) bekezdésben foglaltak szerint. 


(2) Az ingatlanok számozását út, utca, köz, sétány esetén úgy kell megállapítani, hogy a számok növekedése a város központjától kifelé haladó irányt kövesse, és

  1. az utca bal oldalán a páratlan, 
  2. az utca jobb oldalán a páros számokat kell alkalmazni. 


(3) Amennyiben az (2) bekezdés szerinti megoldás nem alkalmazható, az érintett közterület számozását a magasabb rendű közút irányából kell kezdeni. 


(4) Terek házszámozása a tér közepén állva az óramutató járásával megegyezően alakítandó ki. A számozásnak a felsőbb rendű úttól kell kezdődnie.


8.§


(1) Az ingatlanok számozásánál kisegítő jelzésként nagybetűk is alkalmazhatók a 6. § (1) bekezdés szerint.


(2) Ahol már kialakult az ingatlanok számozása, az utca további részén a házszámozást folytatni kell.  


(3) Saroktelek esetében csak arra az utcára kell házszámot adni, amelyen a gyalogos közlekedésre alkalmas kapubejárat van.


(4) Egy teleknek több házszámot adni nem lehet.


(5) Tömbtelken kialakított többszintes épületeknél minden lépcsőházat önálló házszámmal kell ellátni.


5. A házszámtábla kihelyezésének szabályai


9. §


(1)   A házszámot az  ingatlanon házszámtáblával kell jelölni.


(2)   A házszámtábla legalább 15 cm x 15 cm méretű tábla, amely a házszámon túl tartalmazhatja a közterület elnevezését is. A házszám jelölésére a kereskedelmi forgalomban kapható, műanyagból vagy kerámiából készült számok is alkalmasak.


(3)  A házszámtáblát az épület utcai homlokzatán, a talajtól számított 2,5-3 méter magasságban, vagy az ingatlan bejárati kiskapuján úgy kell elhelyezni, hogy az a közterületről jól látható és olvasható legyen.


(4) Beépítetlen telkek esetében a házszámot a telek utcai határától számított legfeljebb 4 méteres távolságban, külön erre a célra felállított oszlopon, illetve a telek utcai bejáróján kell elhelyezni.


(5) A házszámtábla biztosításának költségei az egyes ingatlanok tulajdonosait terheli. E kötelezettség kiterjed a tábla olvashatóságának folyamatos biztosítására, szükség esetén annak cseréjére is.


(6) A nem valóságos állapotnak megfelelő, hiányzó, vagy nem a megfelelő módon kifüggesztett házszámtáblák lecserélését a jegyző a tulajdonos terhére elrendelheti. A tulajdonos az ingatlanán a házszám tábla csere munkálatait tűrni köteles.


(7) Az elhelyezett házszám-tábla megrongálása, beszennyezése, számozásának megváltoztatása vagy olvashatatlanná tétele, illetőleg eltávolítása - karbantartás, csere kivételével - tilos.


6. Záró rendelkezések


10. §


(1) Ez a rendelet 2013. április 1. lép hatályba.


(2) A rendelet, a hatálybalépését megelőző szabályok alapján megállapított közterület elnevezések és házszámok érvényességét nem érinti.


(3) Hatályát veszti a közterületek elnevezéséről és a házak számozásáról szóló 45/2005. (XII. 20.) önkormányzati rendelet.






  Molnár Sándor                                                     Dr. Petri Béla

                           polgármester                                                 jegyző