Vésztő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Vésztő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 29

Vésztő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.29.
Vésztő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2024. évi költségvetéséről
Részletes indokolás
Az 1–11. §-hoz és az 1–14. melléklethez
A Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (továbbiakban: Költségvetési törvény) 2023. július 13. napján kihirdetésre került.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (3) pontja szerint a jegyző által előkészített költségvetési rendelet tervezetet a polgármester február 15-ig nyújtja be a képviselő-testületnek.
A 2024. évi költségvetés összeállítása során kiemelt feladatunk volt a pénzügyi stabilitás és a költségvetési egyensúly biztosítása, hiszen a költségvetési törvény 2. mellékletének 1.1.1.1-1.1.1.7-pontjaihoz biztosított kiegészítő támogatás a tavalyi évhez hasonlóan ebben az évben sem illeti meg az önkormányzatot az egy főre jutó iparűzési adóerőképesség mértéke miatt. Költségvetési hiánnyal ebben az évben sem lehet terveznünk.
A 2023. évi adatok ismeretében, valamint a hatályos szerződések alapján határoztuk meg a bevételeket. Az adóbevételek tervezése esetén a 2023. évben tett bevallások, és az éves zárási összesítőben szereplő adatok figyelembe vételével történt. A helyi adórendelet nem tartalmaz emelést az előző évhez képest. 2024. évben fontos feladatunk az elnyert EU-s pályázatok munkáinak elindítása, a meglévőek folytatása, zárása és a zavartalan likviditás biztosítása. A folyamatban lévő pályázatokhoz igyekeztünk biztosítani a szükséges forrásokat, melyeket a fejlesztési tartalékban különítettünk el. Működési tartalékot is képeztünk a még nem ismert évközi feladatokra. A tavalyi és 2022. évi vagyon értékesítéséből származó bevételek a fejlesztési céltartalékban elkülönítetten rendelkezésre állnak a képviselő-testület által meghatározottak szerint beruházási jellegű kiadások fedezeteként. A rendkívüli helyzetek kezelésére vis maior tartalék szolgál.
Elkülönítetten mutatjuk be a működési és felhalmozási bevételeket és kiadásokat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban is. A költségvetésben kiemelt jelentőségűek a külső források, így a TOP-Plusz pályázatok támogatásai.
Az intézményrendszer működtetése meghatározó szerepet tölt be a költségvetésben, mivel erre a célra az önkormányzat 1.070.690.101 Ft-ot (2023-ban: 947.800.595 Ft-ot, 2022-ben: 725.034.690 Ft-ot) tervez költeni ebben a költségvetési évben. Az intézményrendszer működése a tervszámok alapján biztosított. Az önkormányzati költségvetési szervek tervezésénél a bázis a 2023. évi teljesült adatok voltak. A személyi juttatások és járulékok tervezésénél a béremelkedéseket a minimálbér, valamint garantált bérminimum emelkedésével arányosan határoztuk meg, valamint az egyes ágazati szabályok figyelembe vételével kerültek összeállításra az intézmények vonatkozásában.
Fontos feladatunk a külső szervezetekkel való együttműködés. Ezt szem előtt tartva ebben az évben is együttműködünk a nemzetiségi önkormányzatokkal, valamint a civil szervezetek számára lehetőség lesz működési és céljellegű támogatásra, illetve nyári táboroztatásra pályázni. Mivel a korábbi években nem történt keretösszeg növelése, ezért ebben az évben a lehetőségekhez mérten és az inflációt szem előtt tartva az első forduló során beépítésre került egy magasabb támogatási keretösszeg, mely a második fordulót követően is egy tavalyihoz képest magasabb, de az első fordulóhoz képest csekélyebb összegű emelést tartalmaz. Fontos feladat, hogy az elszámoltatás és a rendeltetésszerű felhasználás ellenőrizve legyen a megkötött támogatási szerződések szerint.
Az önkormányzat pénzügyi lehetőségeit továbbra is jelentősen meghatározza a központi költségvetésből származó támogatás. A normatív állami támogatás mértékét a lakosságszám, a kötelezően ellátandó feladatok mennyisége, valamint az adóerő-képesség alakulása határozza meg.
A személyi juttatások esetében a garantált bérminimumra való kiegészítéseken túlmenően a kötelező illetmény emelkedések kerültek megtervezésre, a soros lépésekből adódó illetmény növekedések, valamint az esedékes jubileumi jutalmak. A dologi kiadások esetében a 2023. évi teljesítési adatokat vettük figyelembe, illetve számoltunk azzal, hogy a vízfogyasztás alapdíja nettó 807 Ft/hóról 841 Ft/hóra, a szennyvíz alapdíja 0 Ft/hóról 881 Ft/hóra (8 olyan fogyasztási hely van, ahol az alapdíj ennél magasabb, ott felülvizsgálat alatt van a felszerelt vízmérők nagyságának szükségessége az alapdíjak minimálisra történő csökkentése érdekében), a fogyasztással arányos díj víz esetében 297,73 Ft/ m3-ről 576 Ft/ m3-re, szennyvíz esetében 479,02 Ft/ m3-ről 881 Ft/ m3 re növekszik, valamint a villamos energia díja a közbeszerzés eredményeként 178,70 Ft/ kWh-ról 77,65 Ft/kWh-ra csökken. A működési és felhalmozási célú pénzeszköz átadásoknál az előző évi tapasztalati adatok alapján terveztünk. Számításba vettük az önkormányzat és intézményei már élő kötelezettség-vállalásait, a pályázati támogatások és pályázathoz kapcsolódó felhalmozási kiadások tervezése esetén pedig a támogató okirat vagy határozat alapján kerültek beállításra a kiadások és bevételek.
Finanszírozási kiadások esetében az önkormányzatnál és intézményeknél terveztünk pénzmaradvánnyal.
A feladatfinanszírozás rendszere 2024. évben sem változik. A köztisztviselői illetményalap a Költségvetési törvény szerint 2023. évhez hasonlóan, 2008 óta azonos, 38.650 Ft. A Kjt. szerinti illetménypótlék számítási alapja 20.000 Ft.