Köröstarcsa község képviselő testületének 11/1998 (VII.1..) önkormányzati rendelete

Köröstarcsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/1998.(VI.18.) számú önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról

Hatályos: 2015. 02. 09- 2015. 12. 15

A rendelet hatálya

1. §


/1/ Köröstarcsa Község Képviselő-testülete határozatlan időre a helyi iparűzési adó bevezetését rendeli el.


/2/ A rendelet hatálya kiterjed Köröstarcsa község közigazgatási területének egészére.

Adókötelezettség, az adó alanya

2. §


/1/ Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett tevékenység (a továbbiakban iparűzési tevékenység)


/2/ Az adókötelezettséget nem befolyásolja, hogy az adóalany állandó vagy ideiglenes adóköteles tevékenységét részben vagy egészben székhelyén, telephelyén vagy azon kívül végzi.


/3/ Adóköteles iparűzési tevékenység:

A vállalkozó e minőségben végzett nyereség-, illetőleg jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége.


/4/ Az adó alanya a vállalkozó.

Az adókötelezettség keletkezése és megszűnése

3. §


/1/ Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és a tevékenység megszüntetésének napjával szűnik meg.


/2/ Az. önkormányzat illetékességi területén ideiglenes (alkalmi) jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a tevékenység végzésének időtartama az irányadó az adókötelezettség időbeni terjedelmére.

Az. adó alapja

4. §


/1/ Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja az értékesített termék, illetőleg végzett szolgáltatás nettó árbevétele, csökkentve az eladott árúk beszerzési értékével és az alvállalkozó teljesítés értékével, valamint


a, 1998. évben az anyagköltség 33%-ával

b, 1999. évben az anyagköltség 66%-ával

c, 2000. évtől az anyagköltséggel.


/2/ Ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi területén végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adó alapját - a tevékenység sajátosságaira leginkább jellemzően - a vállalkozónak kell megosztania.

Az. adó mértéke

5. §


/1/ Az. adó éves mértéke az adóalap 2 %-a.


/2/ Az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adóátalány naptári naponként 500.- Ft. Építőipari tevékenység esetében naptári naponként 5.000.- Ft.

Adómentesség

6.§.

2015. január 1-től hatályát veszti

Adókedvezmény

7. §

2007. december 31-én hatályát veszti



Az. adóelőleg megállapítása és az adó megfizetése

8. §


/1/ A vállalkozó az iparűzési adóra adóelőleget köteles fizetni.


/2/ Az adóelőleg összege 1999 évben az adóévre bejelentett várható adó összege a további években


a, az adóévet megelőző teljes évben változatlan szervezeti formában működő vállalkozónál - ideértve az idényjellegű tevékenységet is - a megelőző év adójának megfelelő összeg,


b, az adóévet megelőző év egy részében működő vállalkozónál a megelőző év adójának a működés naptári napjai alapján egész évre számított összege.


/3/ Ha a jogszabályi változás miatt az adó alapja vagy mértéke az adó évre módosul, az előleg összegét ennek figyelembevételével kell megállapítani.


/4/ A vállalkozónak az adóköteles tevékenysége megkezdésétől számított, illetőleg az önkormányzat adót bevezető rendeletének hatálybalépését követő 15 napon belül az adó évre várható adójáró1 bejelentést kell tennie az ad6hatósághoz.


/5/ Az. adóhatóság a fizetendő adóelőleg mértékét az éves adóbevallás, illetve a várható adó bejelentése alapján fizetési meghagyásban közli.


/6/ Az. adóévben az adóévre vonatkozó fizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig a /2/ bekezdés a, b, pontjában említett vállalkozó az adóelőlegét az előző fizetési meghagyás alapján fizeti.


/7/ A vállalkozó adóelőleget félévi részletekben az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig fizet.


/8/ A vállalkozónak az iparűzési adóelőleget - az egyszeres könyvvezetése kötelezett kivételével - a várható éves fizetendő adó összegére az adóév december 20. napjáig kell kiegészítenie.


/9/ Az ideiglenes (alkalmi) jelleggel végzett tevékenység utáni iparűzési adót legkésőbb a tevékenység befejezése napján kell megfizetni.


/10/ A vállalkozó a megfizetett adóelőleg és az adóévre megállapított tényleges adó különbözetét az adóévet követő év május 31-ig fizeti meg, illetőleg ettől az időponttól igényelheti vissza.


/11/ Az adózó az adóelőleget és az éves tényleges kötelezettség különbözetét 100.- forintra kerekítve fizeti meg, illetve igényelheti.

Az adó mérséklése

9. §

hatályát veszti

Záró rendelkezések

10. §


  1. Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


/2/ E rendelet a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel 1998. július l-jén lép hatályba.


/3/ A rendelet 5. § (1), (2) bekezdése.6. § (1) b, pontja 2000. január 1-jén lép hatályba.