Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2008.(II.01.) önkormányzati rendelete

a lakásépítés és vásárlás helyi támogatásáról

Hatályos: 2016. 02. 19- 2018. 02. 28

1. §


A rendelet célja, hogy az önkormányzat lehetőségeihez mérten pénzbeli támogatást vagy kedvezményes építési telket (továbbiakban: lakástámogatás) biztosítson azoknak a szociálisan rászoruló, elsősorban még önálló lakással nem rendelkező nagykorú magyar illetve jogszerűen, életvitelszerűen Magyarországon tartózkodó és állandó lakóhellyel rendelkező uniós állampolgároknak, akik vállalják, hogy az otthonteremtést lakásvásárlással vagy építéssel megoldják.

2. §


  1. Lakástámogatás adható:
    (a) lakásvásárláshoz,
    (b) legalább 1 lakószobával történő lakásbővítéshez,
    (c) lakásépítéshez

  2. Lakástámogatás formái:
    (a) pénzbeli támogatásként kamatmentes kölcsön
    (b) kedvezményes telekjuttatás
    (c) ár- és belvíz valamint tűzkár esetén vissza nem térítendő támogatás

  3. Lakásbővítéshez támogatásban részesíthetők azok a családok, akik lakástulajdonnal rendelkeznek, de a lakás mértéke nem éri el az 1. számú mellékletben meghatározott lakásmérték alsó határát, feltéve, hogy e rendeletben foglalt többi feltételnek megfelelnek.

  4. Lakásvásárláshoz vagy építéshez támogatásban részesíthetők azok a gyermekes családok, akik lakástulajdonnal rendelkeznek ugyan, de a lakás mértéke nem éri el az 1. számú mellékletben meghatározott lakásmérték felső határát. A megszerzendő lakás nagysága legfeljebb 1 lakószobával haladhatja meg a lakásmérték felső határát.

  5. Pénzbeli lakástámogatás adható annak a családnak (személynek)

    (a) aki a község közigazgatási területén legalább 5 év óta lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen lakik, vagy a kérelem benyújtásakor munkaviszonyban áll, és az azt megelőző 3 éven belül legalább 500 nap munkaviszonnyal rendelkezik. Házastársak, élettársak esetében elegendő, ha az egyik kérelmező megfelel a feltételeknek.

    (b) akinek – a vele együttlakó és költöző személyek figyelembevételével – az egy főre eső havi nettó jövedelme nem haladja meg a minimálbér mindenkori összegének 200 %-át, egyedülálló személy vagy kiskorú gyermekét egyedül nevelő szülő esetében a 250 %-át.

    (c) aki az építési költség 30 %-ának megfelelő összegű előtakarékossággal rendelkezik.

  6. Az előtakarékossági összegbe beszámít a munkáltatói kölcsön, a hitelintézetek által nyújtott kölcsön, továbbá építés vagy bővítés esetén a már elvégzett építési munkák és meglévő építési anyagok értéke.

  7. Az előtakarékosságot hitelt érdemlő módon, névre szóló takarékbetétkönyvvel, hivatalos letéttel, adásvételi szerződéssel, számlával vagy a felelős kivitelező illetve műszaki ellenőr írásbeli nyilatkozatával kell igazolni.

  8. Kedvezményes telek juttatás adható annak a családnak, személynek

    (a) akik 40 év alatti házastársak, élettársak, a kérelmezők egyike a kérelem benyújtásakor munkaviszonyban áll, és az azt megelőző 3 éven belül legalább 500 nap munkaviszonnyal rendelkezik

    (b) akik vállalják, hogy a telken lakóházat építenek úgy, hogy a telek átadását követő 3 éven belül megszerzik a használatbavételi engedélyt, ott lakcímet létesítenek.

3. §


  1. (1) Nem részesíthető támogatásban az, aki jelentős 5 MFt értéket elérő ingósággal, vagy nem lakás céljára szolgáló ingatlannal rendelkezik, vagy rendelkezett. Kivéve ezen ingatlanok alól azon építési telket, amelyen a kérelmező a kedvezmény igénybevételével építkezni kíván.

  2. Nem adható támogatás annak:

    (a) aki a támogatást jogos lakásigény mértékének felső határát meghaladó lakásépítéshez, vásárláshoz, bővítéshez kívánja felhasználni / a mérték meghatározásánál a születendő gyermeket figyelembe kell venni,

    (b) akinek szociális helyzete /jövedelmi, vagyoni viszonyai/ alapján vélelmezhető, hogy lakás gondját támogatás nélkül is képes megoldani,

    (c) aki nem folytat rendszeres kereső tevékenységet vagy nem rendelkezik nyugdíjszerű ellátással,  

    (d) aki támogatásra irányuló kérelmében olyan valótlan adatot közöl, amely számára jogosulatlan előnyt jelentene,

    (e) aki 10 éven belül önkormányzati lakáscélú támogatásban részesült,

    (f) nem adható támogatás abban az esetben, ha megvásárolni kívánt lakóház 5 éven belül az építéshatóság szakvéleménye szerint jelentős felújításra szorul,

4. §


  1. A támogatás iránti kérelem – az erre rendszeresített igénylőlapon (2. számú melléklet) a Polgármesteri Hivatalban nyújtható be.

2. A kérelemhez mellékelni kell:

(a) építés, bővítés esetén a jogerős építési engedélyt, az ingatlanról 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolatot,

(b) vásárlás esetén adásvételi szerződést vagy előszerződést, az ingatlanról 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolatot

(c) igazolást a 30 %-os saját erőről,


(d) igazolást az igénylő és a vele együttlakó és költöző személyek 1 évi átlagos havi nettó jövedelméről, melyet munkáltatói, illetve a Nemzeti Vám és Adóhivatalhoz benyújtott adóbevallással kell igazolni.

A jövedelembe a gyermekek után járó rendszeres juttatást is figyelembe kell venni (családi pótlék, gyermeknevelési támogatás, gyermekvédelmi támogatás, tartásdíj stb.)

A jövedelembe a gyermekek után járó rendszeres juttatást is figyelembe kell venni (családi pótlék, gyermeknevelési támogatás, gyermekvédelmi támogatás, tartásdíj, stb.)

(e) vagyoni helyzetre vonatkozó nyilatkozatot.

5. §


A támogatás iránti kérelem benyújtható:

            (a) lakásvásárlás esetén a vételár kiegyenlítéséig,

            (b) lakásépítés, bővítés esetén a használatbavételi engedély kiadásáig

6. §


  1. A kérelmeket a Képviselő-testület április, június, szeptember és november hónapokban az előre meghirdetett benyújtási határidőt követően bírálja el.

  2. Soron kívül bírálja el a Képviselő-testület azon kérelmeket, amikor a kérelmező lakhatása életveszélyessé vált épület elhagyása miatt nincs biztosítva.

  3. A pénzbeli támogatás összegét egyéni elbírálása alapján a rászorultságtól, a lakáshoz jutás formájától, a gyermekek számától, az igénylő rendelkezésére álló anyagi eszközök nagyságától függően olya módon kell megállapítani, hogy a támogatás a lakás építését, bővítését, vásárlását elősegítse, s a kedvezményezett képes legyen a kölcsön törlesztő részleteinek visszafizetésére.

  4. Az egyéni elbírálásnál előnyben kell részesíteni az oktatás, egészségügy, szociális, kulturális, közigazgatás és közbiztonság területén szakképzett munkavállalóként dolgozókat.
  5. A lakástámogatáshoz kapcsolódó kérelmeket a Humán és Ügyrendi Bizottság véleményezi. A kérelmeket a bizottság véleményével kell a Képviselő-testület elé terjeszteni.
  6.  A támogatási kérelmek elbírálása előtt a Humán és Ügyrendi Bizottság tagjai helyszíni szemlét tarthatnak.


  7. A támogatás felhasználásának határideje a rendelet 3. számú mellékletét képező megállapodás 2) pontjában kerül meghatározásra.

7. §


A támogatás maximális mértéke lakás vásárlás, építés, bővítés esetén:


         (a) egyedülálló, gyermektelen házaspárok és élettársak részére                   200.000.- Ft

         (b) gyermekes családok részére                                                                400.000.- Ft

8. §


  1. Az első lakást szerző 40 éven aluli fiatal házaspár és legalább két éve életvitelszerűen együtt élő élettársak részére – a 7. §-ban foglalt támogatáson felül – legfeljebb 200.000.- Ft visszatérítendő kamatmentes külön támogatás is adható lakásvásárlás vagy építés céljára.

  2. Kedvezményes telek juttatás esetén – a 7. §-ban foglalt támogatáson felül – legfeljebb 500.000.- Ft visszatérítendő kamatmentes külön támogatás is adható.

  3. Az (1) bekezdésben foglalt támogatás csak annak a fiatal házaspárnak és legalább két éve életvitelszerűen együtt élő élettársaknak adható, akiknek külön-külön vagy együttesen lakástulajdona vagy lakóegységet kitevő résztulajdona, továbbá bérleti vagy bérlőtársi jogviszonya illetve állandó használati joga soha nem volt a szükséglakást illetve átmeneti elhelyezésként meghatározott időszakra szóló használatot kivéve.

Kedvezményes telek juttatás



9. §


  1. A Képviselő-testület tulajdonát képező a 4. számú mellékletben felsorolt építési telkeket „1.- Ft”-os jelképes áron kedvezményes telekjuttatásként biztosítja.

  2. A lakástámogatásként adható építési telket nyilvános pályázat útján meg kell hirdetni. A pályázati közleményt a helyben szokásos módon úgy kell közzétenni, hogy a közzététel és a pályázat benyújtására megállapított időpont között legalább 30 nap legyen.

  3. Pályázatot az a személy nyújthat be, aki megfelel e rendeletben foglalt feltételeknek.

  4. A telekre a megállapodás megkötéséről számított 3 éven belül beépítési kötelezettséget és 10 évig terjedő időtartamra az önkormányzat javára elidegenítési és terhelési tilalmat kell az ingatlan nyilvántartásba bejegyeztetni.

  5. A pályázati hirdetménynek tartalmaznia kell:

    (a) az építési telek ingatlan nyilvántartási adatait, beépítési előírásokat,
    (b) pályázni jogosultak körét és a feltételeket,
    (c) a pályázat benyújtásának helyét, határidejét és módját,
    (d) a pályázat elbírálásának módját, szempontjait és határidejét.

  6. A pályázatokat írásban az erre rendszeresített igénylőlapon a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani.

  7. A kérelemhez mellékelni kell a 4. § (2) bekezdésben meghatározott iratokat.

  8. A pályázatokat a Képviselő-testület a 6. § (3) bekezdésben meghatározott ülésein bírálja el.

  9. A pályázat elbírálásánál előnyben részesíthetők
    a) akik még lakástulajdonnal nem rendelkeznek
    b) a 6. § (4) bekezdésben meghatározott személyek.

  10. Érvénytelen a pályázat, ha:

    (a) nem felel meg a pályázati kiírás feltételeinek,
    (b) a pályázat valótlan adatokat tartalmaz,
    (c) határidőn túl nyújtották be.

11. Ha a kedvezményes telek juttatásban részesült család (személy) 10 éven belül a lakást elidegeníti, köteles a telek juttatáskori forgalmi értékének megfelelő vételárat a mindenkori jegybanki kamattal növelve az önkormányzatnak megfizetni.

10. §


  1. A Képviselő-testület döntése alapján a polgármester a támogatás biztosításáról és feltételeiről a jogosulttal megállapodást köt (3. számú melléklet).

  2. Az önkormányzati támogatással szerzett ingatlanra a kölcsön fennállásának időtartamára elidegenítési és terhelési tilalmat, és jelzálogjogot kell az ingatlan nyilvántartásba bejegyeztetni, amennyiben a támogatás összege 200.000,-Ft-ot meghaladja.
  3. Az elidegenítési és terhelési tilalom alól a Képviselő-testület indokolt esetben – vagyonközösség megszüntetése, az egyik támogatott halála, rokkantság bekövetkezése esetén – felmentést adhat, melynek feltétele a kölcsön fennálló részének egy összegben történő visszafizetése.

  4. A megállapodásokat a Polgármesteri Hivatal nyilvántartásba veszi. A lakástámogatást a számvitelben elkülönítve kell kezelni és az éves beszámolóban erről külön számot kell adni.

  5. A lakástámogatás pénzintézet útján fizethető ki, a kifizetésről a Polgármesteri Hivatal intézkedik.

  6. A lakástámogatás visszafizetésének határideje a kölcsön nagyságától függően legfeljebb 8 év lehet. A törlesztő részlet fizetése minden hó 15. napjáig esedékes, és az első részletet a megállapodás megkötését követő hónaptól kell fizetni.

  7. A törlesztő részlet 3 havi elmaradása esetén, a Polgármesteri Hivatal egyszeri felszólítását követően a tartozás visszafizetése egyösszegben, a mindenkori jegybanki kamat felszámításával válik esedékessé.

8. A támogatás visszafizetése esetén a jelzálogjog ingatlan nyilvántartásból történő törlése iránt a polgármester intézkedik.

11. §


A kölcsöntörlesztés megkezdésére illetőleg a megkezdett törlesztés felfüggesztésére a Képviselő-testület egy alkalommal legfeljebb 1 évi időtartamra halasztást vagy alacsonyabb havi törlesztő részlet megfizetését engedélyezheti, ha a család szociális vagy jövedelmi körülményeiben önhibájukon kívül jelentős változás következett be.

12. §


1. A kapott támogatást a jogosult egyösszegben a mindenkori jegybanki kamattal növelve 30 napon belül köteles visszafizetni, ha:

(a) a támogatást nem a megállapodásban megjelölt célra használta fel,
(b) a jogosult lényeges tényt, körülményt elhallgatott vagy jövedelmi, vagyoni viszonyaira a valóságtól eltérően nyilatkozott.

13. §


  1. A lakástámogatásra a mindenkori költségvetési rendeletben forrást kell biztosítani, melynek fedezete:

    (a) a visszatérítendő támogatások, valamint a lakásértékesítések törlesztésből származó bevétel,
    (b) egyéb forrásból biztosított összeg.

14. §


  1. Az önkormányzat ár- és belvíz valamint tűzkárok miatt a személyi tulajdonban lévő lakás céljára szolgáló épületben keletkezett kár enyhítésére pénzbeli támogatást nyújt.

  2. Támogatás kérelemre adható annak a családnak (személynek):
    (a) akinek az általa lakott lakóingatlana a község közigazgatási területén fekszik és az (1) bekezdésben meghatározott okok miatt megsemmisült, életveszélyessé vált vagy olyan súlyosan károsodott, hogy lakhatatlanná vált,
    (b) vagyon és jövedelmi viszonyai alapján a lakhatás feltételét önerőből nem tudja biztosítani.

  3. Nem adható támogatás, ha:
    (a) ha a kérelmezőnek vagy házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, együttköltöző családtagjának beköltözhető lakástulajdona, állandó használati joga vagy lakásbérleti jogviszonya van,
    (b) azon károk helyreállítására, amelyek megtérítésére a biztosítók kötelezettek,
    (c) nem lakás céljára szolgáló építmények helyreállításához.

    (d) azon károk helyreállítására, amely a kérelmező szándékos károkozása következtében keletkezett.


  4. A támogatás felhasználható:
    (a) új lakás építéséhez,
    (b) megrongálódott lakás helyreállításához,
    (c) használt lakás vásárlásához.

  5. A támogatás adható formái:
    (a) visszatérítendő kamatmentes kölcsön,
    (b) vissza nem térítendő

  6. A támogatás jogosultságáról, mértékéről és formájáról a Képviselő-testület dönt, a támogatás mértékére vonatkozóan a 7. § az irányadó.

  7. A támogatás felhasználásnak feltételeiről az önkormányzatnak és a károsultnak megállapodást kell kötni, melynek tartalmaznia kell.

    (a) a támogatás felhasználásának célját, a rendeltetésszerű felhasználás igazolásának iratait, dokumentumait,
    (b) a támogatás összegét, formáját, a kifizetés feltételeit, határidejét,
    (c) visszatérítendő támogatás esetén a visszafizetés határidejét, a törlesztés havi összegét
    (d) visszatérítendő támogatás esetén a követelés biztosítékaként a jelzálogjog bejegyzést és ennek biztosítására az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzést,
    (e) nem rendeltetésszerű felhasználás esetén a támogatást a jegybanki kamattal növelve azonnal és egyösszegben kell visszafizetni.

  8. A támogatás iránti írásbeli kérelmet a Polgármesteri Hivatalban kell benyújtani, melyhez csatolni kell a kérelmező havi jövedelemigazolását és a vagyoni helyzetéről nyilatkozatot, az ingatlanról kiállított 3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lap másolatot és a kár megállapításaira vonatkozó szakértői véleményt.

Záró rendelkezések



15. §



A rendelet 2008. március 01-jén lép hatályba és egyidejűleg hatályát veszti a lakáscélú támogatásokról szóló 6/1995(VIII.22.) önkormányzati rendelet, és az azt módosító 6/1998.(II.20.), 10/2001.(IV.27.), 10/2006.(IV.28.), 8/2007.(V.17.) önkormányzati rendelet.