Köröstarcsa község képviselő testületének 7/2012 (VIII.7..) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2012. 09. 01- 2015. 06. 30

Köröstarcsa község képviselő testületének 7/2012 (VIII.7..) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

2012.09.01.

Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. §. (1) bekezdésében, illetve a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország alaptörvényének 32. cikk (1), (2) bekezdéseiben meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

1. § A rendelet hatálya

1. Köröstarcsa Község közigazgatási területén a mezei őrszolgálat működése a község közigazgatási területéhez tartozó külterületi termőföldek őrzésére terjed ki. A mezei őrszolgálat őrzési kötelezettsége nem terjed ki az erdők, halastavak és a 1412 – 1707/2 és 2001 – 2401/11 helyrajzi számú, valamint a Sebes-Körös jobb partján található termőföldek őrzésére.

2. A mezei őrszolgálat működési területe egy működési körzet. Egy mezőőr teljesít őrzési kötelezettséget napi rendszeres ellenőrzéssel és járőrözéssel. ​

2. § . hatályát vesztette: 2015. július 1-én

3. § A mezőőri járulék

Az őrzött terület földhasználója vagy tulajdonosa (továbbiakban: őrzésben érdekelt) a mezei őrszolgálat kialakításának és fenntartásának költségeihez a mezőőri járulék megfizetésével járul hozzá.

4. §

1.A mezőőri járulék mértéke:
- szántó/gyümölcsös/kert esetében 600,-Ft/ha/év
- rét/legelő esetében 200,-Ft/ha/év
2.A naptári évre megállapított mezőőri járulék éves összege, fizetésre kötelezettenként legalább 1.200,-Ft/év.
3.A földhasználó használatában, a tulajdonos tulajdonában álló valamennyi helyrajzi számon nyilvántartott köröstarcsai földterületek nagyságát művelési áganként össze kell vonni és ennek megfelelően kell a mezőőri járulékot megállapítani.
4.Amennyiben az őrzött ingatlannak több tulajdonosa van, úgy a mezőőri járulék megfizetésére az kötelezett, aki a földrészletet használja. Amennyiben a földrészletet több tulajdonos használja, úgy a tulajdonosok nyilatkozatában meghatározott személy köteles megfizetni a mezőőri járulékot.
5.Amennyiben az ingatlant nem a tulajdonos használja, úgy a mezőőri járulékot a tulajdonos és a használó nyilatkozatában megjelölt személy köteles megfizetni.

4/A. § . Mentes a mezőőri járulék megfizetése alól a 0,5 hektárnál kisebb terület.

5. § A járulék megfizetésének módja

1. A járulék fizetésre köteles a járulékot félévenként, két egyenlő részletben az adóévhez igazodóan, március 15-ig, illetve az adóév szeptember 15-ig fizetheti meg pótlékmentesen, az önkormányzat erre a célra nyitott számlájára.

2. A mezőőri járulékból az önkormányzat költségvetésébe befolyt összeget kizárólag a mezei őrszolgálattal kapcsolatos feladatok ellátására használható fel.

6. § Egyéb rendelkezések

1. A mezőőr felett az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

2. A mezőőri járulék kivetését, beszedését, nyilvántartását és kezelését átruházott hatáskörben a polgármester látja el.

3. A rendeletben foglalt eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szabályait kell alkalmazni.

4. A járulékfizetésre kötelezett a döntés közlésétől számított15 napon belül a képviselő-testülethez fellebbezhet.

Záró rendelkezés

7. §

1.E rendelet 2012. szeptember 1. napján lép hatályba.
2.A 2012. évi járulék – időarányos – összegét 2012. november 30-ig kell megfizetni.