Köröstarcsa község képviselő testületének 16/2014 (IX.23..) önkormányzati rendelete

a vagyonkezelés szabályairól

Hatályos: 2014. 10. 01
  1. A rendelet célja és hatálya


1.§.


A rendelet célja, hogy meghatározza Köröstarcsa Község Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) vagyonkezelésének szabályait.

2.§.


A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 17/2012.(XII.28.) számú önkormányzati rendelet 2.§-ában meghatározott vagyonra.

  1.  A vagyonkezelés szabályai


3.§.


Az önkormányzat közfeladatok feltételeinek hatékony biztosítása, a vagyon állagának és értékének megőrzése, védelme továbbá értékének növelése érdekében az önkormányzat vagyonán a képviselő-testület az Mötv. 109.§-ában és 11.§-ában, valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvtv.) 6.§-ában és 11.§-ában foglaltak érvényesülése mellett vagyonkezelői jogot létesíthet.


4.§.


A vagyonkezelésbe átadott vagyon a közfeladat ellátását biztosítja, így a vagyonkezelésbe adható vagyoni kör az átadni kívánt önkormányzati közfeladatokhoz igazodik.

5.§.


Vagyonkezelési szerződés útján létesíthető vagyonkezelői jog az Nvtv-ben foglalt kivételtől eltekintve.

  1. A vagyonkezelés fogalma

6.§.


A vagyonkezelőt megillető jogok és kötelezettségek tekintetében az Nvtv. 11.§. (8)-(9) bekezdéseiben foglaltak az irányadóak.

7.§.


Vagyonkezelői jogot az önkormányzati közfeladat átadásához kapcsolva, a közfeladatot szabályozó külön törvényben meghatározott feltételek és eljárási rend, pályázati rend szerint, ilyen hiányában – az Nvtv. 11.§. (5) bekezdés szerinti kijelölés esetét kivéve – a nyilvános pályázat útján, ellenérték fejében lehet megszerezni és gyakorolni. A képviselő-testület egyedi döntése alapján a versenyeztetés mellőzhető.

8.§.


Fő szabályként a vagyonkezelői jog nyilvános pályázat útján, ellenérték fejében szerezhető meg. A pályázat kiírása előtt az önkormányzat köteles vagyonértékelést végeztetni. Az önkormányzat ajánlati dokumentációt készít, amely tartalmazza a részletes szerződési feltételeket, a közfeladat-ellátással összefüggő követelményeket és a megfelelő ajánlattételhez szükséges határidőt (pályázati kiírás). A pályázati kiírást az önkormányzat honlapján, a kábel-televízióban és a helyben szokásos módon egyidejűleg kell közzétenni. A pályázat tartalmát a képviselő-testület hagyja jóvá és a pályázat elbírálásáról a képviselő-testület dönt. A vagyonkezelői jogot a valós értéken - a közfeladat ellátásának garanciáit is figyelembe véve – a legelőnyösebb ajánlattevő részére ruházhatja át.

9.§.


  1. A vagyonkezelő jog megszerzésének feltétele, hogy a vagyonkezelő a feladatellátással összefüggő jogokat, kötelezettségeket átvegye.


  1. A vagyonkezelésbe adásról szóló döntést megelőzően elemzést kell készíteni, melyben értékelni kell a vagyon állapotát, alkalmasságát, annak üzemeltetési és fejlesztési költségeit, és mindezek az önkormányzat költségvetésére gyakorolt hatását. Az elemzésben fel kell sorolni a feladat átadását megalapozó indokokat. Ezen túl vagyonértékelést kell végeztetni.


  1. A képviselő-testület dönt a vagyonkezelői jog ellenértékéről, - mely lehet meghatározott pénzösszeg, vagy ellenértékként végzett tevékenység - , vagy a vagyonkezelői jog közfeladat ellátása céljából történő ingyenes átengedéséről.


  1. A pénzösszegbeni ellenérték megállapításának alapja a vagyon – független szakértő által meghatározott – forgalmi értéke,  továbbá figyelembe kell venni a vagyonelem sajátos jellegét, a vagyonkezelő által ellátott közfeladattal kapcsolatos szempontokat, a közfeladat ellátásának bevételeit és gazdasági feltételeit.


  1. Amennyiben a vagyonkezelői jog megszerzésének és gyakorlásának ellenértéke meghatározott pénzösszeg, azt a vagyonkezelési szerződésben foglaltaknak megfelelően egy összegben vagy meghatározott rendszerességgel kell megfizetni.


  1. Az ellenértékként végzett tevékenység hónapokban vagy években meghatározott időtartamra eső, pénzben kifejezett értékét a vagyonkezelési szerződésnek tartalmaznia kell. Ellenértékként végzett tevékenységnek minősül különösen: a vagyonkezelésbe vett vagyontárgyak értékcsökkenését meghaladóan végzett, azok értékét növelő felújítás, beruházás, továbbá az üzemeltetési költségek körében nem tartozó állagvédelem, amennyiben ahhoz a tulajdonos előzetesen írásban hozzájárult.


  1. A (6) bekezdés szerint elvégzett tevékenység értékét a vagyonkezelőnek bizonylatokkal – így különösen előzetes tételes költségvetéssel és számlákkal – kell igazolnia, és arról a vagyonkezelési szerződésben meghatározott módon és gyakorisággal, de legalább évente a képviselő-testület részére be kell számolnia. A polgármester – a polgármesteri hivatal közreműködésével – jogosult a beruházás helyszínén az elvégzett munkákat ellenőrizni.


IV. A vagyonkezelési szerződés részletes szabályai


10.§.


  1. A vagyonkezelési szerződés kötelező tartalmi elemeit az Mötv. 109.§-a, az Nvtv. 11. §-a, valamint az önkormányzati közfeladatot szabályozó külön törvény és jelen rendelet határozza meg.


  1. A vagyonkezelési szerződésnek- figyelemmel az önkormányzati közfeladatra és az ahhoz kapcsolódó önkormányzati vagyon sajátos jellegére – különösen az alábbiakat tartalmazni kell:
  1. a vagyonkezelő által kötelezően ellátandó önkormányzati közfeladat és az ellátható egyéb tevékenységek meghatározását, kikötve, hogy a vagyonkezelő a közfeladaton kívüli egyéb tevékenységet csak olyan módon és mértékben láthat el, hogy az ne veszélyeztesse az átadott közfeladat ellátását,
  2. a vagyonkezelő által a feladatai ellátásához alvállalkozók, illetőleg közreműködők igénybevételére, és ezzel összhangban a vagyonkezelésbe adott vagyon birtoklására, használatára vonatkozó korlátozó rendelkezéseket,
  3. a közfeladat ellátása érdekében a vagyonkezelésbe adott eszközöknek a helyi önkormányzat számviteli nyilvántartási adataival megegyező tételes jegyzéket értékével együtt, azon belül a kötelező önkormányzati feladathoz kapcsolódó vagyon megjelölését, a vagyonkezelésbe adott vagyonnal való gazdálkodásra vonatkozó rendelkezéseket, és a vagyonnal való vállalkozás feltételeit,
  4. a vagyonkezelői jog megszerzésének ellenértékét, illetve az ingyenesség tényét, a vagyonkezelésbe vett vagyon tekintetében az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos nyilvántartási, adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének módját és formáját,
  5. az önkormányzat költségvetését megillető – a vagyonkezelésbe adott vagyon kezeléséből származó – befizetések teljesítésére, a vagyonkezelésbe adott vagyonnal történő elszámolásra vonatkozó rendelkezéseket,
  6. a szerződés teljesítésének biztosítására vonatkozó rendelkezéseket,
  7. a teljesítés biztosítására szolgáló mellékkötelezettségeket és egyéb biztosítékokat,
  8. a vagyonkezelésbe adott vagyonnal való mérhetően eredményes gazdálkodásra vonatkozó előírásokat,
  9. a vagyonkezelési szerződés időtartamát,
  10. amennyiben a jogszabály a vagyonkezelői jog létesítését más szervezet vagy személy hozzájárulásához köti a szerződés mellékletét képezi az adott hozzájárulás.

V. A vagyonkezelő jogai, kötelezettségei


11.§.


  1. A vagyonkezelő a vagyonkezelésbe vett vagyonnal rendeltetésszerűen, az általában elvárható gondossággal köteles gazdálkodni. Az e kötelezettsége megszegésével okozott kárért a polgári jog általános szabályai szerint tartozik felelőséggel.


  1. Amennyiben a vagyonkezelésbe átadott vagyon, illetve annak meghatározott eleme bármely okból alkalmatlanná válik a vagyonkezelő által vállalt közfeladat ellátására, illetve a feladat ellátására való szükségessége megszűnik, a vagyonkezelő köteles a polgármestert 8 napon belül értesíteni.


  1. A vagyonkezelésből való kivonásról, a szerződés módosításáról a képviselő-testület dönt.


  1. A vagyonkezelő rendkívüli felmondás esetén köteles a kezelt vagyon azonnali birtokba adására, oly módon, hogy szükség esetén biztosítsa az önkormányzat részére a közfeladat folyamatos ellátásához a saját személyi és tárgyi infrastruktúráját.


  1. A kezelt vagyon pótlására, bővítésére, felújítására való jogokat – kötelezettségeket a felek megállapodása határozza meg.


  1. A vagyonkezelő köteles az önkormányzat által a vagyonkezelésbe átadott vagyonra az önkormányzat által meghatározott biztosítási kategóriákra biztosítási szerződést kötni és az ellenértéket megfizetni.


  1. A vagyonkezelő köteles teljesíteni valamennyi önkormányzati vagyonnal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettséget.


  1. A vagyonkezelői szerződésnek tartalmaznia kell a számviteli adatszolgáltatás tartalmát, formáját és határidejét.


  1. A vagyonkezelőt terhelő Mötv. 109.§. (6) bekezdése szerinti kötelezettség, illetve a tartalék elszámolásának és felhasználásának rendjét, részletes tartalmát a vagyonkezelési szerződésben kell meghatározni. Ha a vagyonkezelő olyan közfeladatot lát el, amely után bevételének több mint fele az államháztartás valamely alrendszeréből származik, a képviselő-testület a vagyonkezelési szerződésben részletezett feltételekkel elengedheti a bevételekben meg nem térülő elszámolt értékcsökkenésnek megfelelő összeg erejéig a kezelt vagyonnal összefüggő hosszú lejáratú kötelezettségét. Ez esetben a kötelezettség a bevételekben megtérülő értékcsökkenés összegéig áll fenn. A kötelezettség teljesítését évente, a tényleges bevételadatok alapján kell vizsgálni.


  1. A vagyonkezelő köteles a vagyonkezelésébe vett vagyon után elszámolt és a bevételekben megtérülő értékcsökkenés összegének felhasználásáról évente elszámolni.


  1. A vagyonkezelő köteles gondoskodni - ingatlanra vonatkozó vagyonkezelői jog megszerzése esetén – az ingatlan nyilvántartási bejegyzésről.


  1. A vagyonkezelő a vagyonkezelési szerződés időtartama alatt haladéktalanul köteles tájékoztatni az önkormányzatot
  1. ha ellene csőd- vagy felszámolási eljárás, helyi önkormányzatnál adósságrendezési eljárás indul,
  2. ha végelszámolási eljárás kezdeményezésére, vagy a jogutód nélküli megszüntetésre irányuló bírósági vagy hatósági intézkedésre kerül sor,
  3. ha 3 hónapnál régebbi köztartozása van, és annak megfizetésére nem kapott halasztást,
  4. mindazokról a változásokról, amelyekkel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettséget jogszabály vagy a vagyonkezelési szerződés előírja.


  1. A vagyonkezelő a tevékenységéről évente beszámol a képviselő-testületnek. A képviselő-testület ennek során értékeli az átvett feladat ellátásának színvonalát, hatékonyságát, a vagyonkezelésbe vett vagyon állapotát és a szerződésben rögzített egyéb kikötések érvényesülését.

VI. A vagyonkezelésbe átadott vagyon birtokba adására – vételére vonatkozó szabályok


12.§.


  1. A birtokba adás előtt:
  1. az önkormányzatnak rendeznie kell az ingatlanra fennálló közterheket és az általa létesített jogviszonyból származó és esedékes kifizetéseket, vagy teljesítéseket,
  2. a folyamatban lévő befejezetlen beruházások kivételével el kell végeznie a megkezdett, de még be nem fejezett, őt terhelő feladatokat,
  3. vagyonleltárt kell készítenie.


  1. A birtokba adási- és vételi eljárás során jegyzőkönyvet kell felvenni, melyet az önkormányzat ingatlanvagyon-kataszter vezetésével megbízott szervezeti egység részére 15 napon belül meg kell küldeni.

VII. A vagyonkezelési feladatokhoz kapcsolódóan szükségessé váló engedélyeztetési eljárás szabályai


13.§.


  1. A vagyonkezelőnek a tulajdonostól hozzájárulást kell beszereznie a vagyonkezelési tevékenység körében felmerülő bármely hatósági engedélyhez kötött tevékenységhez.


  1. A tulajdonosi hozzájárulást a polgármester jogosult megadni.


  1. Nem terjed ki a tulajdonosi hozzájárulás beszerzésének kötelezettsége az azonnali veszélyelhárítást szolgáló, de egyébként hozzájáruláshoz kötött tevékenységre. Az így elvégzett tevékenységet és annak indoklását a tulajdonosnak 15 napon belül jelenteni kell.


  1. A vagyonkezelő tulajdonosi hozzájárulás nélkül adhat be kérelmet elvi hatósági engedély, szakhatósági hozzájárulás, állásfoglalás iránt.

VIII.  A kezelt vagyon nyilvántartása


14.§.


  1. A vagyonkezelő a vagyonkezelésbe vett vagyon eszközeiről olyan elkülönített nyilvántartás köteles vezetni, amely tételesen tartalmazza azok könyv szerinti bruttó és nettó értékét, az elszámolt értékcsökkenés összegét, az azokban bekövetkezett változásokat.


  1. A vagyonkezelő a vagyonkezelésbe vett vagyon használatából, működtetéséből származó bevételei, illetve közvetlen költségei és ráfordításai nyilvántartása tekinttében az Mötv. 109.§. (7) bekezdésében meghatározottak szerint köteles eljárni.


  1. A vagyonkezelő a vagyonkezelésébe vett vagyon eszközei után elszámolt és elkülönítetten nyilvántartott értékcsökkenésnek megfelelő összeget a 15.§. (11) bekezdés figyelembevételével, a vagyonkezelési szerződés szerint, a vagyonkezelésébe vett vagyon pótlására, bővítésére, a kezelt vagyon felújítására fordítja.

IX. A vagyonkezelői jog megszűnése


15.§.


  1. A vagyonkezelési szerződés megszűnik:
  1. a szerződésben megállapított idő elteltével,
  2. a szerződésben meghatározott körülmény bekövetkeztével,
  3. a vagyonkezelésbe adott vagyontárgy megsemmisülésével vagy az önkormányzat tulajdonából való kikerülésével az adott vagyontárgyra vonatkozóan, vagy
  4. a vagyonkezelő jogutód nélküli megszűnésével (természetes személy halálával).


  1. A vagyonkezelési szerződés közös megegyezéssel, írásban, bármely esetben és időpontban megszüntethető.


  1. A felek a határozatlan időre kötött vagyonkezelési szerződést írásban felmondással is megszüntethetik (rendes felmondás). Amennyiben a felek ettől eltérően nem állapodtak meg, a felmondási idő kilencven nap. A felmondási idő alatt a feleknek el kell számolniuk egymással.


  1. A vagyonkezelési szerződés rendkívüli felmondásának eseteit az Mötv. 109.§. (10) bekezdése határozza meg.


  1. A vagyon kezelő a vagyonkezelői jog megszűnésekor köteles a vagyonkezelésébe vett vagyonnak a kezelésbe adása időpontjában fennálló állapotához (értékéhez) viszonyított különbözetével (csökkenésével vagy növekedésével) a vagyonkezelési szerződés szerint elszámolni. A vagyonkezelő a kezeléséből kivont vagyon önkormányzat részére való birtokba adására köteles, azt nem tagadhatja meg, feltételhez nem kötheti.


  1. A vagyonkezelői jog megszűnése nem veszélyeztetheti a kötelező önkormányzati feladat folyamatos ellátását.

X. A vagyonkezelés ellenőrzése


16.§.


  1. A vagyonkezelői jogot, a vagyonkezelési szerződésben meghatározott jogok, kötelezettségek teljesítését a tulajdonos önkormányzat nevében a polgármester útján, a polgármesteri hivatal közreműködésével évente ellenőrzi.


  1. A képviselő-testület azonnali intézkedését nem igénylő esetekben a polgármester köteles a képviselő-testületet a tárgyévet követő év április 30-ig tájékoztatni az ellenőrzés eredményéről.

XI. Záró rendelkezések


17.§.


  1. Ez a rendelet 2014. október 1. napján lép hatályba.


  1. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 17/2012.(XII.28.) önkormányzati rendelet 8-9-10.§-ai hatályukat vesztik.