Köröstarcsa község képviselő testületének 12/2015 (IX.14..) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól

Hatályos: 2015. 10. 01- 2020. 12. 31

Általános rendelkezések

Értelmező rendelkezések


1.§.


  1. A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartásnak minősül minden olyan magatartás, melyet e rendelet annak nyilvánít.


  1. Nem állapítható meg a közösségi együttélés szabályait sértő magatartás megvalósulása, ha a tevékenységgel, mulasztással, vagy jogellenes állapot fenntartásával szabálysértés vagy bűncselekmény valósul meg, továbbá akkor sem, ha a tevékenység, mulasztás, vagy jogellenes állapot fenntartása esetére más jogszabály közigazgatási bírság alkalmazását írja elő.


  1. A rendelet hatálya kiterjed Köröstarcsa község közigazgatási területén az e rendeletben meghatározott, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokat megvalósító nagykorú cselekvőképes természetes személyre, jogi személyre, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre.

Eljárási szabályok


2.§.


  1. A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes, magatartásokkal kapcsolatos hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.


  1. A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás miatt közigazgatási hatósági eljárást hivatalból, vagy bejelentésre indul.


  1. Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben közigazgatási hatósági eljárás

  1. valamely cselekményben megnyilvánuló, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a cselekmény elkövetésétől számított 30 napon belül,

  2. mulasztásban megnyilvánuló, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a jogszerű teljesítésre nyitva álló határidő lejártától számított 60 napon belül indítható meg.

3.§.


  1. Az eljárás lefolytatására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényt (továbbiakban: Ket.) kell alkalmazni.


  1. A rendelet alapján kiszabott közigazgatási bírságot az elkövető az első fokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül az önkormányzat 11733003-15345314 költségvetési számlájára történő befizetés útján köteles teljesíteni.


  1. A közigazgatási bírság mértékének megállapítása során a Ket. 94/A. (1) bekezdésében foglaltakon túlmenően figyelembe kell venni a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás súlyát, valamint a magatartás elkövetőjének szociális, vagyoni körülményeit. A polgármester a bírság kiszabásakor köteles tisztázni ezeket a körülményeket.


  1. A közigazgatási bírság mértékének megállapítása során érvényesülnie kell a fokozatosság elvének.


  1. Közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés is alkalmazható, ha a cselekmény az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú és a figyelmeztetéstől is kellő visszatartó hatás várható.

A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokkal kapcsolatos jogkövetkezmények


4.§.


Jelen rendeletben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben természetes személyek esetén ötvenezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kettőszázötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

Temetők használatával kapcsolatos rendelkezések megsértésére vonatkozó magatartások


5.§.


Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki a köztemetőben

  1. a hely csendjét sértő zajt kelt, vagy kegyeletet sértő magatartást tanúsít,


  1. a kegyeleti tárgyakat beszennyezi, a sírokra ültetett fákat és növényeket megrongálja,


  1. a sírhelyek gondozása során keletkező hulladékot a sírhelyek között tárolja, illetve a temetőben keletkezett hulladékot nem az arra kijelölt helyen rakja le,


  1. a gyertyagyújtás során tűzveszélyt okoz.

Köztisztaságra vonatkozó szabályok megsértése


6.§.


Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki


  1. az ingatlana előtti járdaszakasz, továbbá a járda és közút közötti kiépített, vagy kiépítetlen terület tisztántartásáról, gyommentesítéséről, az ingatlana előtti járdaszakasz hóeltakarításáról és síkosság-mentesítéséről, továbbá az ingatlana előtti nyílt árok és annak műtárgyai tisztántartásáról nem gondoskodik,


  1. a szilárd, illetve folyékony hulladékát nem az előírásoknak megfelelően kezeli, továbbá a települési szilárd hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 5/20014.(II.20.) számú önkormányzati rendeletnek megfelelően gyűjti, szállíttatja e., illetve elszállításáról nem gondoskodik,


  1. a hulladékgyűjtő szigetre a szelektíven gyűjtött hulladékokon kívül egyéb települési szilárd hulladékot visz.

Közterület használat rendjének megsértése


7.§.


Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki


  1. üzemképtelen járművet közterületen 10 napot meghaladóan engedély nélkül tárol,


  1. a közterületet rendeltetésétől eltérően engedély nélkül használja,


  1. a közterület használatra vonatkozó engedélyben foglaltakat nem tatja be,


  1. a közterületen lévő fára hirdetést, plakátot helyez el,


  1. a közterületen közterület használati engedély nélkül kereskedelmi, szolgáltató tevékenységet végez, mezőgazdasági terményeket – zöldséget, gyümölcsöt árusít.


Állattartás


8.§.


Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki


  1. közterületen állatot tart, haszonállatot legeltet,


  1. aki a település belterületén és külterületén az eb tartási helyéről közterületre való kijutását, vagy magánterületre való átjutását nem akadályozza meg, vagy az ebet kóborolni hagyja.


Utak használatával kapcsolatos szabályok megsértése


9.§.


Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki


  1. engedély nélkül utat elzár, az úton, az alatt vagy a felett építményt vagy más létesítményt, továbbá ezekhez csatlakozást létesít, vagy


  1. utat engedély nélkül felbont, vagy az út egy részét, vagy egészét elfoglalja.


Közkifolyók használatára vonatkozó szabályok


10.§.


Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki


  1. a közkifolyót rendeltetésétől eltérően használja, rendeltetésszerű működését gátolja vagy zavarja,


  1. a közkifolyóról 2 liter mennyiséget meghaladó ivóvizet vételez úgy, hogy a településen rendelkezik olyan ingatlannal, amely rácsatlakozott a vezetékes vízhálózatra.


Zajvédelmi szabályozás megsértése


11.§.


Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki


  1. éjjel 0.00 óra és reggel 6.00 óra közötti időszakban közterületen hangosító berendezést üzemeltet, műsort, élőzenét szolgáltat,


  1. este 22.00 órától reggel 6.00 óráig terjedő időszakban - vasárnap és ünnepnapokon reggel 8.00 óráig terjedő időszakban - azonnali hiba illetve kárelhárításra irányuló tevékenység kivételével – építkezési, felújítási, karbantartási, kertekben kertépítési és fenntartási munkákat, illetve tevékenységet végez,


  1. nehézgépjármű motorját indokolatlanul járatja, gépjármű motorját túráztatja.

Záró rendelkezések


12.§.


  1. E rendelet 2015. október 1. napján lép hatályba.


  1. E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően elkövetett, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén kell alkalmazni.