Köröstarcsa község képviselő testületének 16/2018 (XII.7..) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag juttatásainak szabályairól

Hatályos: 2018. 12. 10- 2019. 04. 29

Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §- a, alapján következőket rendeli el:


1.§.

A rendelet célja


Segítséget nyújtani azokak a személyeknek, akik jövedelmi helyzetük miatt

lakásuk fűtését nem, vagy csak nehézséggel tudják biztosítani.

2.§

A rendelet hatálya


(1)       A rendelet személyi hatálya Sztv. 3.§-ban szereplő azon személyekre terjed ki, akiknek Köröstarcsa közigazgatási területén lakcíme van.

A Sztv. 32/A§ (1). bekezdése alapján a kérelmező lakcíme az a lakóhely vagy tartózkodási hely, ahol életvitelszerűen lakik.

(2)       A rendelet tárgyi hatálya azon személyekre terjed ki, akiknek lakása bizonyítottan szilárd tüzelőanyaggal fűthető.

3.§.


(1)       A képviselő-testület kérelemre, egyedi elbírálás alapján természetben nyújtott települési támogatásként szociális célú tüzelőanyag (továbbiakban támogatás) támogatást nyújt azon szociálisan rászoruló személyek részére, akiknek a kérelem benyújtását megelőző hónapban a havi egy főre jutó jövedelme nem haladja meg

  1. családban élő esetén az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250%-át
  2. egyedül élő esetén annak 300%-át.

(2)       Az önkormányzat a támogatásban részesülő személyektől ellenszolgáltatást nem kér.


          (3)       A támogatás:

        a) formája: barnakőszén

                    b) mértéke: lakásonként legfeljebb 10 q


(4)     A támogatás rászorulókhoz történő eljuttatásának költsége az önkormányzatot terheli.


(5)       A támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg,

            függetlenül a lakásban lévő háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a

           társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(6)      Ha ugyanazon lakásban vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben több háztartás is van, azt a kérelmező                          nevére kiállított közüzemi számlák benyújtásával kell igazolni.

4.§


(1)       Az eljárás kérelemre indul. A kérelmet Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani a rendelet 1.számú melléklete szerinti formanyomtatványon 2019. január  10-ig.


             (2)       A határidő elmulasztása jogvesztő.


(3)       A kérelemhez csatolni kell a háztartás minden tagjára kiterjedő a kérelem benyújtását   megelőző hónapra vonatkozó jövedelemigazolásokat.


(4)       A szociális rászorultság és jogosultság megállapítása során előnyben kell részesíteni azt

  1. aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy települési támogatásra jogosult,
  2. az a család, aki a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

5.§


Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tüzelőanyagot értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt jogosulatlanul vette igénybe, köteles a támogatásként kapott tüzelőanyag értékének, valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére.

6.§


A szociális tüzelőanyag támogatás megállapítására vonatkozó hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a Humán és Ügyrendi Bizottságra ruházza át.

7.§


(1) Ez a rendelet 2018. december 10. napján lép hatályba.

(2) Ez a rendelet 2019. április 30. napján hatályát veszti.

Mellékletek