Köröstarcsa község képviselő testületének 3/2018 (III.05.) önkormányzati rendelete

a lakásépítés és vásárlás helyi támogatásáról szóló 1/2008.(II.01.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 03. 05- 2018. 03. 05

Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányának 44/A § (2) bekezdésében és a helyi önkormányzatokról 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében a lakásépítés és vásárlás önkormányzati támogatásáról az alábbi rendeletet alkotja:



  1. §.


A rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. Lakástámogatás adható:
    a) lakásvásárláshoz,
    b) legalább 1 lakószobával történő lakásbővítéshez,
    c) lakásépítéshez

d) lakás korszerűsítéshez


  1. Lakástámogatás formái:
    a) pénzbeli támogatásként kamatmentes kölcsön
    b) kedvezményes telekjuttatás
    c) ár- és belvíz valamint tűzkár esetén vissza nem térítendő támogatás

  2. Lakásbővítéshez támogatásban részesíthetők azok a családok, akik lakástulajdonnal rendelkeznek, de a lakás mértéke nem éri el az 1. számú mellékletben meghatározott lakásmérték alsó határát, feltéve, hogy e rendeletben foglalt többi feltételnek megfelelnek.

  3. Lakásvásárláshoz vagy építéshez támogatásban részesíthetők azok a gyermekes családok, akik lakástulajdonnal rendelkeznek ugyan, de a lakás mértéke nem éri el az 1. számú mellékletben meghatározott lakásmérték felső határát. A megszerzendő lakás nagysága legfeljebb 1 lakószobával haladhatja meg a lakásmérték felső határát.

  4. Lakás korszerűsítéshez támogatásban azok részesíthetők, akik a lakás komfortfokozatának növelés céljából víz-, csatorna-, elektromos, és gázközmű bevezetése vagy belső hálózatának kiépítése, fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs, központosított fűtés kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújuló energiaforrások (pl: napenergia) alkalmazását is, az épület szigetelése, beleértve a hő-, hang- vagy vízszigetelési munkálatokat, a külső nyílászárók energiatakarékos cseréje, tető cseréje, felújítása, szigetelés munkálatokat kíván elvégezni.


  1. Pénzbeli lakástámogatás adható annak a családnak (személynek)

    a) aki a község közigazgatási területén legalább 5 év óta lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen lakik, vagy a kérelem benyújtásakor munkaviszonyban áll, és az azt megelőző 3 éven belül legalább 500 nap munkaviszonnyal rendelkezik. Házastársak, élettársak esetében elegendő, ha az egyik kérelmező megfelel a feltételeknek.

    b) akinek – a vele együttlakó és költöző személyek figyelembevételével – az egy főre eső havi nettó jövedelme nem haladja meg a minimálbér mindenkori összegének 200 %-át, egyedülálló személy vagy kiskorú gyermekét egyedül nevelő szülő esetében a 250 %-át.

    c) aki az építési költség 30 %-ának megfelelő összegű előtakarékossággal rendelkezik.

  2. Az előtakarékossági összegbe beszámít a munkáltatói kölcsön, a hitelintézetek által nyújtott kölcsön, továbbá építés, bővítés vagy korszerűsítés esetén a már elvégzett építési munkák és meglévő építési anyagok értéke.

  3. Az előtakarékosságot hitelt érdemlő módon, névre szóló takarékbetétkönyvvel, hivatalos letéttel, adásvételi szerződéssel, számlával vagy a felelős kivitelező illetve műszaki ellenőr írásbeli nyilatkozatával kell igazolni.


  1. Kedvezményes telek juttatás adható annak a családnak, személynek

    a) akik 40 év alatti házastársak, élettársak, a kérelmezők egyike a kérelem benyújtásakor munkaviszonyban áll, és az azt megelőző 3 éven belül legalább 500 nap munkaviszonnyal rendelkezik

    b) akik vállalják, hogy a telken lakóházat építenek úgy, hogy a telek átadását követő 3 éven belül megszerzik a használatbavételi engedélyt, ott lakcímet létesítenek.

2.§.


A rendelet 4. §. (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. építés, bővítés esetén a jogerős építési engedélyt, az ingatlanról 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolatot, korszerűsítéshez - amennyiben az engedélyhez kötött - a jogerős engedélyt,

3.§.


A rendelet 5.§-a az alábbi c) ponttal egészül ki:


  1. korszerűsítés esetén a munkák megkezdésétől a befejezést követő 3 hónapon belül

4.§.


A rendelet 7.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. A támogatás maximális mértéke lakás vásárlás, építés, bővítés esetén:


a) egyedülálló, gyermektelen házaspárok és élettársak részére                    200.000.- Ft

b) gyermekes családok részére                                                                     400.000.- Ft


  1. korszerűsítés esetén                                                                                      200.000,-Ft

5.§.


A rendelet az alábbi 7/A. §-al egészül ki:


7/A. §.


Korszerűsítés esetén legalább a támogatás összegének megfelelő anyag vagy munkadíj számlák benyújtásával történik a felhasználás igazolása.

6.§.


A rendelet 2. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.

7.§.


A rendelet 3. számú melléklete helyébe e rendelet 2. számú melléklete lép.

8 §.


Záró rendelkezések


  1. Ez a rendelet 2018. március 1-jén lép hatályba és a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.
  2. E rendelet a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.