Köröstarcsa község képviselő testületének 8/2019 (VI.28..) önkormányzati rendelete

az önkormányzati kitüntetések és díjak alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2019. 07. 01

Köröstarcsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott származékos jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetésekről szóló 2011. évi CCII. 22.§ (1) bekezdésének d. pontja szerint kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 42. § 3. pontjában foglalt hatáskörében eljárva a település szempontjából kiemelkedő személyek és szervezetek díjazásáról az alábbiakat rendeli el.

  1. §


A rendelet hatálya kiterjed mindazon magyar és külföldi természetes személyekre és szervezeteikre, akik Köröstarcsa községért, a község fejlődéséért az élet különböző területein maradandót alkottak, illetve a fenti célok eléréséhez tevékenységükkel hozzájárultak.

Köröstarcsa község Díszpolgára kitüntető cím


2.§


  1. Köröstarcsa község Díszpolgára kitüntető cím a község önkormányzatának legnagyobb elismeréseként a kimagasló életmű, tevékenység és alkotások megkülönböztetett eseteiben, azoknak a magyar vagy külföldi személyeknek adományozható, akik
    a) a település gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életében maradandót alkottak,
    b) egész életművükkel, kiemelkedő munkásságukkal szolgálták az egyetemes haladás, kultúra vagy művészet ügyét, hozzájárulva ezzel közvetlenül vagy közvetve a község tekintélyéhez, fejlődéséhez, jó hírnevének növeléséhez.

  2. Évente legfeljebb egy Díszpolgári cím adományozható.

3. §


  1. Köröstarcsa község Díszpolgára kitüntető címet – az elismert, kimagasló érdem megjelölésével – Köröstarcsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete minősített többségi döntéssel adományozza.

  2. A Díszpolgári cím adományozásáról díszes kivitelű díszpolgár oklevelet és igazolványt kell kiállítani, melyet ünnepélyes keretek közt kell az adományozottnak átadni. Az oklevél tartalmazza az adományozó nevét, a díj megnevezését, a kitüntetett nevét, a kitüntetés rövid indokát az adományozás idejét, valamint a polgármester aláírását. Az oklevelet az önkormányzat pecsétjével kell ellátni.

  3. A kitüntető címhez aranylánc adományozandó medállal. A medált Köröstarcsa község címerével kell díszíteni.

  4. A Díszpolgár cím adományozására javaslatot tehetnek:
    a) a Képviselő-testület bizottsága,
    b) a polgármester

c) a képviselők,
d) legalább 200 köröstarcsai állandó lakos az 1. számú melléklet szerinti formanyomtatványon

4. §


  1. Köröstarcsa község Díszpolgárait a település lakossága megkülönböztetett tiszteletben és megbecsülésben részesíti.

  2. Köröstarcsa község Díszpolgárát:
    a) megilleti Köröstarcsa község Díszpolgára kitüntető cím viselésének joga,
    b) a Képviselő-testület ülésén tanácskozási joggal részt vehet,
    c) a Képviselő-testület vagy a Polgármesteri Hivatal által rendezett jelentősebb ünnepélyekre meg kell hívni,
    d) külön döntés alapján Köröstarcsa Község Önkormányzatát képviselő delegáció tagjául lehet jelölni.

Köröstarcsa községért kitüntető cím


5. §


Köröstarcsa községért kitüntető cím adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek és szervezeteknek, akik (amelyek) a tudományok, a művészetek, a fejlesztés, a kutatás, a gyógyítás, az oktatás-nevelés, sport vagy a gazdasági és közélet terén kifejtett példaértékű, magas színvonalú munkájukkal hozzájárultak Köröstarcsa község fejlődéséhez, hírnevének növeléséhez.

6. §


  1. A Köröstarcsa községért kitüntető címet Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete adományozza.

  2. Évenként egy kitüntető cím adományozható.

  3. A kitüntető cím adományozására javaslatot tehet:
    a) a Képviselő-testület bizottsága,
    b) a polgármester,
  1. a képviselők,
  2. legalább 200 köröstarcsai állandó lakos az 1. számú melléklet szerinti formanyomtatványon

7. §


  1. A kitüntetett személynek és szervezeteknek bronzplakett adományozandó. A plaketten Köröstarcsa község címere, alatta a félkörívben KÖRÖSTARCSÁÉRT felirat, ezt követően Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének kitüntető díja felirat látható.

  2. A kitüntető díj plakettja tartalmazza a kitüntető díjban részesülő nevét és az adományozás évét. A díjat díszdobozban elhelyezve kell átadni.

  3. A kitüntetésben részesülő személynek vagy szervezetnek a köztisztviselői alapilletmény négyszeresének megfelelő összegű pénzjutalom és oklevél adományozandó.


  1. Az adományozásról nyilvántartást kell vezetni. Az adományozás indokát és okát a nyilvántartásban fel kell tüntetni.

  2. Szervezet kitüntetése esetén a költségvetésben erre a célra biztosított keret erejéig a szervezet választása szerint valamennyi tagja részére plakett adományozható.

Köröstarcsa község Szolgálatáért kitüntetés


8. §


  1. Köröstarcsa község Szolgálatáért kitüntetés adományozható annak a Polgármesteri Köröstarcsa község Szolgálatáért kitüntetés adományozható


  1. annak a Polgármesteri Hivatallal, az önkormányzattal vagy intézményeivel (illetve jogelődjeivel) legalább 10 éves foglalkoztatási jogviszonnyal, illetve feladat ellátási szerződéssel rendelkező személynek, aki kiemelkedő szakmai felkészültségével, magatartásával és munkájával jelentős mértékben segítette és mozdította elő az önkormányzati feladatok végrehajtását; a település polgárai ügyeinek intézését; a köz szolgálatát; az intézményi célok eredményes teljesítését, vagy


  1. annak a köröstarcsai polgárnak, aki szakmai vagy társadalmi tevékenységével nagymértékben előmozdította a település tudományos, szellemi, gazdasági vagy közösségi életének fejlődését és ezzel kivívta a polgárok megbecsülését.

  1. A Köröstarcsa község Szolgálatáért adható kitüntetést Köröstarcsa község Képviselő-testülete adományozza.

  2. Évente maximum egy Szolgálatért kitüntetés adományozható, házaspárok részére a kitüntetés megosztva is adományozható.

  3. A kitüntetés adományozására javaslatot tehet:
    a) a Képviselő-testület bizottsága
    b) a polgármester, az alpolgármester
    c) a jegyző és
    d) a képviselő.

  4. A Köröstarcsa Község Szolgálatáért kitüntetéssel pénzjutalomként a köztisztviselői alapilletmény kétszeresének megfelelő összeg és gravírozott üvegplakett jár. A házaspárok részére a kitüntetéssel nyújtott pénzjutalom 50-50%-os mértékben megosztásra kerül.




Köröstarcsa község 20…. év embere és/vagy civil szervezete

a művészetben, a közművelődésben, a sportban, a vállalkozásban, az oktatásban, a tudományban


9. §


  1. Az adott évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó személy és/vagy civil szervezet tevékenysége elismerésére a Képviselő-testület „Köröstarcsa község 20…év embere és/vagy civil szervezete” díjat adományozza.


  1. A megnevezésben alkalmazni kell, hogy a díjazott mely területen ért el kiemelkedő teljesítményt.


  1. A kitüntető cím adományozására javaslatot tehet:
    a) a képviselők
    b) a polgármester,

c) a Képviselő-testület bizottságának tagja,

d) legalább 200 köröstarcsai állandó lakos az 1. számú melléklet szerinti formanyomtatványon


  1.  Egy évben egy terület díjazható mind az év embere, mind az év civil szervezete    vonatkozásában.


  1. A „Köröstarcsa község 20… év embere és/vagy civil szervezete” díjazottja részére személynek és a civil szervezetnek gravírozott üvegplakett jár.


  1. Pénzjutalom a köztisztviselői alapilletmény összegének megfelelő juttatás jár.

Az adományozás rendje


10. §


  1. A kitüntető díjakat és címeket a Képviselő-testület adományozza. A díjak átadására a polgármestert hatalmazza fel.

  2. A javaslatokat részletes érdemi indokolással minden év május 31. napjáig kell megküldeni a polgármesternek. A határidő jogvesztő, az eltelte után megküldött javaslatokat az elbírálás során nem lehet figyelembe venni.

  3. A díjak odaítélésének véleményezését a Humán és Ügyrendi Bizottság végzi.


  1. A bizottság által rangsorolt javaslatokat a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

  2. A Képviselő-testület a kitüntetéseket, díjakat minden év október 23-a alkalmával, ünnepi Képviselő-testületi ülésen adja ki, kivéve a Köröstarcsa község 20…. év embere és/vagy civil szervezete díjat, mely a falunap vagy a szilvanap alkalmával kerül átadásra.


  1. Az átadás helyszínéről a díj adományozásával egyidejűleg a Képviselő-testület dönt.

  2. A Köröstarcsa község Díszpolgári kitüntető cím, a Köröstarcsa községért kitüntető cím és a Köröstarcsa község Szolgálatáért kitüntetés adományozásáról a jegyző díszes kivitelű névkönyvet vezet, és nevük a Szabó Károly Művelődési Ház és Könyvtárban elhelyezett emléktáblán kerül megörökítésre.

11. §


Ha az elismerésre érdemes személy elhalálozott, posztumusz kitüntetés adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

A kitüntető címek és díjak visszavonása


12. §


  1. A kitüntető címet és díjat vissza lehet vonni attól a kitüntetettől, aki erre érdemtelenné válik. Érdemtelen az, akit a bíróság
    a) szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt jogerősen elítél, illetve
    b) a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott,
    c) ha vele szemben hivatalvesztést, illetve elbocsátást kimondó jogerős fegyelmi büntetést szabtak ki.

  2. A kitüntető díj visszavonására ugyanazon szervek és személyek tehetnek javaslatot, akik az adományozás kezdeményezésére jogosultak, továbbá a kitüntetett munkáltatója.

  3. A visszavonásról – a javaslat alapján – a Képviselő-testület dönt, egyben polgármestere útján gondoskodik a kitüntető díjhoz adományozott emlékplakett és oklevél bevonásáról.

Záró rendelkezés


13.§.


  1. A rendelet 2019. július 1. napján lép hatályba.
  2. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az 11/2013.(XI.15.) számú önkormányzati rendelet.

Mellékletek