Köröstarcsa község képviselő testületének 4/2020 (III.1..) önkormányzati rendelete

a közszolgálati tisztviselőket megillető szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokról, szociális és kegyeleti támogatásokról

Hatályos: 2020. 04. 01

Köröstarcsa Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (továbbiakban: Kttv.) 143. § (2) bekezdésében és a 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések


  1. §


  1. A rendelet hatálya a Köröstarcsai Közös Önkormányzati Hivatallal (a továbbiakban: hivatal) közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselőkre, a polgármesterre és a hivatalnál a Munka Törvénykönyve szerinti, 2012. évi I. törvény rendelkezései alapján foglalkoztatott munkavállalókra terjed ki (a továbbiakban együtt: köztisztviselő).


  1. A rendeletben meghatározott juttatások feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét a jegyző – a Kttv. 152. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg a költségvetési rendeletben meghatározott keret terhére.


  1. A jegyző kizárólag a tárgyévi költségvetési rendeletben, a hivatal tekintetében meghatározott személyi juttatások előirányzata terhére, annak mértékéig nyújthatja a jelen rendeletben meghatározott juttatásokat.


  1. A Köröstarcsai Közös Önkormányzati Hivatalban közszolgálati jogviszonyban és munkaviszonyban foglalkoztatottak számára a Köztisztviselők Napja, azaz minden év július 1. napja munkaszüneti nap.

Köztisztviselők juttatásai, támogatási formák


2. §


  1. A köztisztviselők részére az önkormányzat a következő juttatásokat biztosítja:
  1. illetményelőleg;
  2. továbbképzési támogatás;
  3. munkába járáshoz szükséges helyközi közlekedési bérlethez nyújtott támogatás;
  4. cafetéria juttatás.


  1. A képviselő-testület a mindenkori költségvetési rendeletben az alábbi juttatások fedezetét biztosíthatja:
  1. a Kttv. 234. § (3)-(4) bekezdés szerinti illetménykiegészítés;
  2. a Kttv. 235. § (1) bekezdés szerinti személyi bér;
  3. a Kttv. 133. § (3) bekezdés szerinti alapilletmény eltérítés;
  4. a Kttv. 154. § (1) bekezdés szerinti jutalom;
  5. a Kttv. 152. § (1) bekezdés f) pontja szerinti képzési, továbbképzési, nyelvtanulási hozzájárulás.

Illetményelőleg


3. §


A köztisztviselő átmeneti anyagi gondjainak enyhítése érdekében illetményelőlegben részesíthető.

Továbbképzési támogatás


4. §


A köztisztviselő részére szakmai fejlődésének elősegítésére továbbképzési támogatás nyújtható. Továbbképzési támogatás nyújtása esetén a köztisztviselő tanulmányi szerződés kötésére köteles, amely alapján a nyújtott támogatás tekintetében 50.000 forintonként 1 év munkavégzési kötelezettség terheli. A képzési támogatás  évente nem haladhatja meg köztisztviselőnként a 150.000 forintot.

Munkába járáshoz szükséges helyközi közlekedési bérlethez nyújtott támogatás


5. §


  1. A munkáltató megtéríti a munkavállaló munkába járását szolgáló teljes árú bérletének vagy menetjegyének 86%-át.


  1. A munkavállaló a munkába járás címén járó utazási költségtérítés igénybevételével egyidejűleg nyilatkozik a lakóhelyéről és tartózkodási helyéről, valamint arról, hogy a napi munkába járás a lakóhelyéről vagy a tartózkodási helyéről történik e.

Cafetéria juttatás


6. §


A cafetéria juttatásról részletesen a Közszolgálati Szabályzat mellékletét képező Cafetéria Szabályzat külön rendelkezik.

Záró rendelkezések


7. §


  1. A rendelet 2020. április 1. napján lép hatályba.


  1. E rendelet hatálybalépésével hatályát veszti a Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2001. (XII.10.) önkormányzati rendelete a Köröstarcsa Község Önkormányzata Polgármesteri Hivatalában foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról.