Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2021. 12. 02- 2021. 12. 02

Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2021.12.02.

Köröstarcsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el :

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy meghatározza Köröstarcsa Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közművelődési intézményére és annak alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre

2. Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § Az Önkormányzat az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja :

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása;

b) a hagyományos közösségi kulturális eszközök átörökítése feltételeinek biztosítása.

3. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

3. § (1) A 2. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások folyamatos biztosítását az Önkormányzat saját fenntartású, költségvetési szervként működő közművelődési intézménye, a Szabó Károly Művelődési Ház és Könyvtár, Közszolgáltató Intézmény (a továbbiakban: közművelődési intézmény) látja el. A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének helyszíne a közművelődési intézmény székhelye (címe: 5622 Köröstarcsa, Kossuth Lajos utca 18-20.)

(2) A közművelődési intézmény vezetője köteles a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelő tartalommal a közművelődési intézmény éves szakmai munkatervét (annak részeként az éves szolgáltatási tervet) és az előző évre vonatkozó szakmai beszámolóját minden év március 1-jéig benyújtani az Önkormányzat Képviselő-testülete részére.

4. A közművelődési feladatok ellátásában együttműködő partnerek

4. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak minél eredményesebb ellátása érdekében együttműködik a településen működő civil és egyházi szervezetekkel, önkormányzati intézményekkel, a kulturális ágazat megyei és országos irányítói és szakmai tanácsadó intézményeivel, testvértelepüléseivel.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési célú tevékenységet folytató civil szervezeteket a külön önkormányzati rendeletben meghatározott eljárásrend alapján pénzügyi támogatásban részesítheti.

5. Záró rendelkezések

5. § Hatályát veszti a közművelődésről szóló 15/1999. (XI. 1.) önkormányzati rendelet.

6. § Ez a rendelet 2021. december 2-án lép hatályba.