Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag juttatásainak szabályairól

Hatályos: 2023. 08. 01

Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag juttatásainak szabályairól

2023.08.01.

Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) pontja alapján a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló (továbbiakban Sztv.)1993. évi III. törvény 10. §-a alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § Segítséget nyújtani azoknak a személyeknek, akik jövedelmi helyzetük miatt lakásuk fűtését nem, vagy csak nehézséggel tudják biztosítani.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet személyi hatálya az Sztv. 3. §-ban szereplő azon személyekre terjed ki, akiknek Köröstarcsa közigazgatási területén lakcíme van. Az Sztv. 32/A. §. (1) bekezdése alapján a kérelmező lakcíme az a lakóhely vagy tartózkodási hely, ahol életvitelszerűen lakik.

(2) A rendelet tárgyi hatálya azon személyekre terjed ki, akiknek lakása bizonyítottan szilárd tüzelőanyaggal fűthető.

3. § (1) A képviselő-testület kérelemre, egyedi elbírálás alapján természetben nyújtott településit támogatásként szociális célú tüzelőanyag (továbbiakban: támogatás) támogatást nyújt azon szociálisan rászoruló személyek részére, akiknek a kérelem benyújtást megelőző hónapban a havi egy főre jutó jövedelme nem haladja meg:

a) családban élő esetén az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300%-át

b) egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 350%-át.

(2) Az önkormányzat a támogatásban részesülő személyektől ellenszolgáltatást nem kér.

(3) A támogatás

a) formája: barnakőszén

b) mértéke: lakásonként legfeljebb 10 q

(4) A támogatás rászorulókhoz történő eljuttatásának költsége az önkormányzatot terheli.

(5) A támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban lévő háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(6) Ha ugyanazon lakásban vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben több háztartási s van, azt a kérelmező nevére kiállított közüzemi számlák benyújtásával kell igazolni.

4. § (1) Az eljárás kérelemre indul. A kérelmet a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon 2024. január 22-ig.

(2) A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelemhez csatolni kell a háztartás minden tagjára kiterjedő, a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozó jövedelemigazolásokat.

(4) A szociális rászorultság és jogosultság megállapítása során előnyben kell részesíteni azt:

a) aki az Sztv. szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára vagy települési támogatásra jogosult

b) a családot, aki a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

5. § Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tüzelőanyagot értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt jogosulatlanul vette igénybe, köteles a támogatásként kapott tüzelőanyag értékének, valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére.

6. § A szociális tüzelőanyag támogatás megállapítására vonatkozó hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

7. § Ez a rendelet 2023. augusztus 1-jén lép hatályba, és 2024. április 30-án hatályát veszti.