Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 6/2021.(II.23.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 01
az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 6/2021.(II.23.) számú önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–11. §-hoz, az 1–8. melléklethez és a 10–17. melléklethez
Előterjesztésre kerül Köröstarcsa Község Önkormányzata és intézményei 2021. évi költségvetésének 3. számú módosítása. Az előterjesztett módosítások - melyek beépítésre kerülnek az önkormányzat 2021. évi költségvetési rendeletébe - többek között a következők:
Önkormányzatunk által benyújtott pályázatok közül az elmúlt időszakban 4 projekt is sikeres lett. Közel 2 millió Ft összegű támogatás érkezett a Magyar Államkincstártól szociális tüzelőanyag beszerzésre, 5,9 millió forint az önkormányzatok rendkívüli támogatása (REKI) jogcímen iparűzési adó túlfizetések visszautalásának teljesítéséhez, 1 millió forint a Nemzeti Művelődési Intézménytől kistelepülési rendezvények támogatására, 1,6 millió forint a Magyar Falu Program keretében közművelődési tevékenységek eszközfejlesztésére. A szociális tüzelőanyagbeszerzést és a közművelődési eszközbeszerzést a jövő évben kívánjuk megvalósítani, a rendezvénytámogatást a 2021. évi karácsonyi ünnepségsorozat megvalósításához használjuk fel. A REKI-ben megnyert iparűzési adó túlfizetésekre érkezett támogatásból a visszafizetési kötelezettségeket már teljesítette önkormányzatunk.
Átvezetésre került az önkormányzati költségvetésen az időkapszula elhelyezés bevétele és kiadásai.
Az önkormányzat könyvelése folyamatos javítás alatt áll, melynek során feltárásra került két lényeges 2019. évi könyvelési eltérés. Az egyik a 2019. évi adótúlfizetések téves év végi könyvelése. Ez a 2021. évi könyvekben pozitív előjellel jelenik meg, 3,5 millió forint egyéb bevételeként. A másik szintén 2019.évi könyvelési eltérés. A Suzuki Vitara személyautó beszerzéskor fizetett 500 eFt-os előleg a 2021. évi kiadások között kell, hogy lekönyvelésre kerüljön. A két javítás által az önkormányzati könyvekben csökkentésre kerültek az adótúlfizetések állományi számlái, illetve a fizetett előleg könyvviteli számlája.
Továbbá tartalmaz az előterjesztés több olyan önkormányzati és intézményi előirányzat módosításokat, illetve korrekciókat, melyeket több esetben a teljesítések könyvelése igényelt, illetve olyan többletkiadások miatti módosításokat, amik az eredeti költségvetés tervezésekor nem voltak ismertek.