Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022.(II.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 29

Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.29.
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022.(II.21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Előterjesztésre kerül Köröstarcsa Község Önkormányzata és intézményei 2022. évi költségvetésének 3. számú módosítása. Az előterjesztett jelentősebb módosítások, melyek beépítésre kerülnek az önkormányzat 2022. évi költségvetési rendeletébe a következők:
1. Nyertes pályázatok, többlettámogatások: beépítésre kerülnek további nyertes pályázataink támogatásai és tervezett kiadásai, a következők szerint:
1. REKI 2022, önkormányzatok rendkívüli támogatása 2022: elnyert támogatás 1.850.000 Ft, melyet az iparűzési adó túlfizetések visszafizetésére felhasználni. A visszafizetési kötelezettségeket Önkormányzatunk teljesítette.
2. Szociális tüzelőanyag beszerzés támogatása: 1.822.450 Ft, mely összeg felhasználásával 574 q barnaszén megvásárlására nyílik önkormányzatunknak lehetősége. Az elnyert támogatáshoz szükséges önerő 364.490 Ft. Továbbá önkormányzatunkat fogja terheli majd a szénszállítás költsége a 2023. évi költségvetésben.
3. Iparűzési adókedvezmény támogatása címén -önkormányzati adatszolgáltatás alapján- 6.2 millió forint illette meg önkormányzatunkat 2022. évben, mely összeggel a teljes összegében megtervezett iparűzési adóbevétel csökkentésre került.
1. Tartalék terhére történő kiadási előirányzat módosítások:
1. Konyha: felülvizsgálatra kerültek az önkormányzati étkeztetési feladatok az évközi norma és díjemelések tükrében. Az intézmények intézmény finanszírozási többletigénye a befolyó saját bevételek figyelembevételével kerültek megtervezésre, mely összeg igen jelentős, közel 5 millió forint. A két érintett intézmény az Alapszolgáltatási Központ és a Konyha.
2. Közüzemi díjak, gáz- és villamosenergia kiadások előirányzatainak emelése: a rezsikiadásokat érintő díjemelések szinte minden intézményt és az Orvosi Rendelőt is jelentős kiadásnövekedéssel fogja terhelni. A többletfinanszírozási igények az eddig hivatalunkhoz beérkezett rezsiszámlák, a gáz- és a villamosenergia díjak növekedésének bemutatására készült korábbi képviselő-testületi előterjesztés és a közelmúltban tett energiamegtakarítási intézkedések figyelembevételével kerültek meghatározásra. A költségvetési rendeletmódosításban biztosított önkormányzati szintű többletelőirányzat 5,4 millió forint.
3. A biztosított többlet kiadások előirányzatai az önkormányzat tartalékai voltak, úgymint általános tartalék, maradványigénybevétele miatti tárgyévi működési tartalék, valamint a tárgyévi feladatalapú támogatások működési tartaléka.
2. További kisebb mértékű átcsoportosítások az alábbiak szerint:
1. teljesítéshez, a működéshez köthető, szükséges kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítások,
2. teljesítéshez, a működéshez köthető, szükséges kiemelt előirányzatokon belüli átcsoportosítások,