Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022.(II.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 26

Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.26.
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022.(II.21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Előterjesztésre kerül Köröstarcsa Község Önkormányzata és intézményei 2022. évi költségvetésének 2. számú módosítása. Az előterjesztett jelentősebb módosítások, melyek beépítésre kerülnek az önkormányzat 2022. évi költségvetési rendeletébe a következők:
1. Közfoglalkoztatási programok: Intézményi új közfoglalkoztatási programok indultak 2022. szeptember 1-től, az eddig is alkalmazott közfoglalkoztatotti létszámokkal. A programok már nem 100%-ban támogatottak a Munkaügyi Központ által. A 10 %-os önerőt az intézmények saját költségvetésünkben biztosítják, bérmegtakarításuk terhére.
1. Nyertes pályázatok, többlettámogatások: beépítésre kerülnek további nyertes pályázataink támogatásai és tervezett kiadásai, a következők szerint:
1. REKI 2022, önkormányzatok rendkívüli támogatása 2022: elnyert támogatás 2.053.980 Ft, melyet a 2020. évi beszámolóban kimutatott visszafizetési kötelezettség teljesítésére lehet felhasználni. A visszafizetési kötelezettséget Önkormányzatunk a többlettámogatás kiutalását követően teljesítette.
2. DAREH támogatása: 150.000 Ft, mely összeget a község falunapi rendezvényeinek megszervezéséhez használhattuk fel.
3. Az Országos Kórház Főigazgatóság értesítése alapján megemelésre került a 2. számú háziorvosi körzet költségvetése, mindösszesen 1.400 eft összegben. A többlettámogatás összege a körzet megemelkedett kiadásainak fedezetére használható fel.
1. Foglalkoztatással kapcsolatos többletkiadások:
1. Háziorvosi Szolgálat: az 1. számú háziorvosi körzet asszisztensének nyugdíjba vonulása miatt a nyári hónapokban a 2. számú háziorvosi körzet asszisztensével került megszervezésre a feladatellátás. Ennek többletköltségét az önkormányzat bérelőirányzatainak átcsoportosításával oldottuk meg. 2022. szeptember 6-tól ismét az 1. számú háziorvosi asszisztens látja el a körzet feladatait, nyugdíj melletti foglalkoztatással.
2. Köröstarcsai Közös Önkormányzati Hivatal: a hivatal szociális és gyámügyi ügyintézői munkakörének megüresedése miatt új köztisztviselő került kinevezésre szeptember 5-től. A foglalkoztatáshoz kapcsolódó többletkiadásokat a hivatal költségvetésének átcsoportosításával biztosítottuk.
1. A májusi felmérés eredményeként módosultak az önkormányzat központi költségvetési támogatásai, melyeket az előterjesztés 1. számú mellékletének 12-17. sorai foglalnak össze. A közel 5 millió forintos támogatáscsökkenés a tárgyévi feladatalapú támogatásának tartaléka költségvetési sor csökkentésével került jelenleg elszámolásra.
1. Átcsoportosítások az alábbiak szerint:
1. teljesítéshez, a működéshez köthető, szükséges kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítások,
2. teljesítéshez, a működéshez köthető, szükséges kiemelt előirányzatokon belüli átcsoportosítások,
3. tartalék terhére teljesített kiadások beépítése az önkormányzat költségvetésébe.
A módosítások az önkormányzat saját költségvetését, továbbá valamennyi önkormányzatunk által fenntartott költségvetési szervét érinti, az előterjesztés 1-5. számú mellékletei szerint.