Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023.(II.27.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 26

Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.26.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023.(II.27.) számú önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Előterjesztésre kerül Köröstarcsa Község Önkormányzata és intézményei 2023. évi költségvetésének 2. számú módosítása. Az előterjesztett jelentősebb módosítások, melyek beépítésre kerülnek az önkormányzat 2023. évi költségvetési rendeletébe, a következők:
1. Szociális tüzelőanyag támogatás: Önkormányzatunk a 2023. évi tüzelőanyag támogatás elnyerésére kiírt pályázaton 446 q barnakőszén megvásárlásához nyert el központi költségvetési támogatást, 1.692.260 Ft összegben. A beszerzés teljes költsége 2.687.010 Ft volt. A szükséges önerőt az önkormányzat tervezett tartalékából biztosítottuk.
1. A települési egészségügyi ellátásokat érintő évközi változások: Kivezetésre került az önkormányzati költségvetésből az állami feladatellátásba került ügyeleti ellátás és védőnői szolgálat költségvetési maradványai, mind bevételi mind pedig kiadási oldalon. A háziorvosi alapellátás helyettesítő orvosainak többletdíjazásai és szakasszisztenseinek béremelése is átvezetésre került a költségvetésen, mely többletkiadásokat a NEAK részben, illetve a védőnői szolgálat esetében 100%-ban lefinanszírozza. A háziorvosi szolgálatok esetében jelentkező, többlettámogatással nem fedezett többletkiadásokat a takarékossági intézkedések miatti rezsiköltségek megtakarításaival tudjuk finanszírozni. A nyugdíjas szakasszisztens „jövedelemkiegészítése” is a NEAK által van finanszírozva, de nem közvetlenül, hanem önkormányzatunkon keresztül. A támogatás 100%-ban fedezi az önkormányzati többletkiadásokat.
1. Májusi felmérés miatti központi költségvetési támogatások változásai: Önkormányzati szinten közel 800 ezer forint támogatáscsökkenést eredményezetek a 2023. május havi felmérés országos összesítése után újra osztott rezsi és üzemeltetési támogatások. Jelentős többletforrás érkezett közvilágítás támogatása jogcímen, viszont jelentős elvonás érte a gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatását. Az óvodát és bölcsődét érintő elvonás a rezsi kiadásokkal arányos mértékű, így annak csökkenése az intézményfinanszírozás csökkentésével kerül elszámolásra. Az adatok ismételt módosítására, újbóli országos felosztásra az októberi felmérés alkalmával még számítani kell, mely során további többlettámogatásban is részesülhet önkormányzatunk, de támogatás elvonást is eredményezhet a felmérés.
1. Kamatbevételek többletéből fedezett többletkiadások: A magas infláció miatt, a számlavezető pénzintézettől a tervezetnél magasabb összegű kamatbevételek érkeztek az év első 7 hónapjának adatai szerint. Ebből tettünk eleget egyéb kamatfizetési kötelezettségeinknek (amik szintén jelentős összegűek, a magas jegybanki alapkamat miatt), továbbá forrását jelentették a Horgásztó fennmaradási tervének és engedélyének kiadásaihoz, továbbá kisebb, a működés során keletkezett, előre nem tervezett kiadásoknak.
1. Egyéb átcsoportosítások az intézményeinknél:
1. teljesítéshez, a működéshez köthető, szükséges kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítások,
2. teljesítéshez, a működéshez köthető, szükséges kiemelt előirányzatokon belüli átcsoportosítások,
3. diákfoglalkoztatás a Munkaügyi Központ támogatásával
A módosítások az önkormányzat saját költségvetését, továbbá valamennyi önkormányzatunk által fenntartott költségvetési szervét érinti, az előterjesztés 1-5. számú mellékletei szerint.
Az előterjesztés 6. számú melléklete a Szabó Károly Művelődési Ház és Könyvtár Hal és Falunapi rendezvénnyel kapcsolatos elszámolását és kapcsolódó költségvetési átcsoportosítási javaslatát tartalmazza.