Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 01

Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.01.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Előterjesztésre kerül Köröstarcsa Község Önkormányzata és intézményei 2023. évi költségvetésének 3. számú módosítása. Az előterjesztett jelentősebb módosítások, melyek beépítésre kerülnek az önkormányzat 2023. évi költségvetési rendeletébe, a következők:
1. Önkormányzatunk újabb Magyar Falu Program kiíráson nyert fejlesztési támogatást. A projekt célja: a Köröstarcsa, Deák utcai járda felújításának 1. üteme. Az elnyert támogatás közel 5 millió forint, a megvalósítást 2024. évre ütemezzük. A projekt finanszírozásához a tisztelt Képviselő-testület, a 122/2023.(X.30.) számú határozatával 2.465.463 Ft önerő biztosításáról döntött. Az önerő előirányzatát az önkormányzat 2024. évi költségvetése fogja tartalmazni.
1. Kamatbevételek többletéből fedezett többletkiadások: A magas infláció miatt, a számlavezető pénzintézettől a tervezetnél magasabb összegű kamatbevételek érkeztek az év eddigi 10 hónapjának adatai szerint. Ebből tettünk eleget egyéb kamatfizetési kötelezettségeinknek, bírság fizetésnek, elmaradt tagdíjbefizetést teljesítettünk a Békési Kistérségi Társulás felé. Az intézmények többletfinanszírozási igényét is zömmel ezen bevételekből tudjuk finanszírozni.
1. A polgármesteri gépjármű jelentős felújítási költségeit a brigád fel nem használt bérkeretének terhére (be nem töltött álláshely), átcsoportosítással fedeztük le.
1. Egyéb átcsoportosítások az intézményeinknél:
1. teljesítéshez, a működéshez köthető, szükséges kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítások,
2. teljesítéshez, a működéshez köthető, szükséges kiemelt előirányzatokon belüli átcsoportosítások,
3. pedagógusok új életpályájáról szóló törvény szerinti többletkiadások az óvodánál és kapcsolódó többletbevételek az önkormányzatnál,
4. gyermeknevelési szabadságról újra munkába álló intézményvezetővel kapcsolatos többletkiadások a művelődési háznál,
5. párhuzamos foglalkoztatás kiadásai a Polgármesteri Hivatalban (a szociális ügyintéző szülési szabadsága miatt).
A módosítások az önkormányzat saját költségvetését, továbbá valamennyi önkormányzatunk által fenntartott költségvetési szervét érinti, az előterjesztés 1-5. számú mellékletei szerint.