Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló 2/2024.(II.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 27

Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.27.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló 2/2024.(II.23.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
1. Beruházási támogatás: Önkormányzatunk sikeresen pályázott a Magyar Falu Program MFP-ÖTIK/2024 kódszámú pályázati kiírására. Köztéri játszóterek felújítására közel 5 millió forint támogatásban részesültünk. Az elnyert támogatás a felújítás megvalósítására támogatási előleg formájában rendelkezésünkre is áll.
1. Pályázatot nyújtottunk be rendkívüli önkormányzati támogatás elnyerése érdekében, mely jórészt a 2023. évi beszámolóban kimutatott visszafizetési kötelezettség támogatására irányul. A visszafizetési kötelezettség a 2023. évi bérintézkedési támogatások fel nem használt részéhez kapcsolódik. A kötelezettség visszafizetésére 12 havi részletfizetési kedvezményt engedélyezett Önkormányzatunk számára a Magyar Államkincstár. A pályázat elbírálása jelenleg folyamatban van.
1. Intézményi közfoglalkoztatások: 2024. március 1-től folytatódtak a hosszabb időtartamú intézményi közfoglalkoztatási programok. A támogatási szerződések 2024. augusztus 31-ig szóló támogatásokat tartalmaznak. A programok keretében a Hivatalban 3 fő, a Művelődési Házban 3 fő, a Konyhán további 3 fő és az Óvodában 4 fő foglalkoztatása biztosított a programok által.
1. A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelőtől érkező többlettámogatás az egészségügyi szakdolgozók 2024. március 1-től történő béremeléséhez kapcsolódik.
1. Beépítésre kerültek a költségvetési rendeletbe az Önkormányzat és az intézmények 2023. évi költségvetési beszámolójában kimutatott maradványok teljes összegei.
1. A Hivatal költségvetésében megjelennek a 2024. évi Európai Parlament tagjainak, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának lebonyolításához, a Nemzeti Választási Iroda által biztosított források és a norma szerinti kiadások előirányzatai.
1. Egyéb átcsoportosítások az alábbiak szerint:
1. teljesítéshez, a működéshez köthető, szükséges kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítások,
2. teljesítéshez, a működéshez köthető, szükséges kiemelt előirányzatokon belüli átcsoportosítások.
A módosítások az önkormányzat saját költségvetését, továbbá valamennyi önkormányzatunk által fenntartott költségvetési szervét érinti, az előterjesztés 1-4. számú mellékletei szerint.