Mezőberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IV. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 11/2005.(II.28.) MÖK sz. rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 04. 27
a város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 11/2005.(II.28.) MÖK sz. rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete a 24/2022.(I.31.)sz. határozatában hozzájárulását adta Mezőberény város hatályos Településrendezési Eszközeinek 2022.évi 12.sz. módosításához.
A településrendezési eszközök módosítására kettős célból kerül sor, egyrészről Mezőberény külterületén elhelyezkedő 040/9 hrsz-ú bányató környezete különleges beépítésre szánt terület-felhasználású Kp jelű pihenőpark övezete kerül kibővítésre a 040/30 hrsz-ú földrészlet „b” alrészletének egy részével, másrészt pedig annak érdekében, hogy Mezőberény igazgatási területén a kertvárosi és a falusias lakóterületeken a meglévő lakóépületek bővítése esetén az előírt oldalkert méretének csökkentése váljon lehetővé – az egyéb építési- és tűzvédelmi szabályok betartásával – az építési telken kialakult oldalkert méretéig.
A településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021.(VII.15.) Korm.rendelet 78. § (1) bekezdés a) pontja alapján a településszerkezeti terv, a helyi építési szabályzat, valamint a településtervek legkésőbb 2022. június 30-ig megkezdett készítése és módosítása során a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet VI. Fejezetének eljárási rendelkezéseit kell alkalmazni.
A tervezett módosításokkal kapcsolatos véleménynyilvánítási és egyeztetési lehetőség biztosítására a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény 157. § (1) bekezdésének b) pontja alapján került sor.
A településrendezési módosítással kapcsolatban a véleménynyilvánítási és egyeztetési lehetőség biztosítása érdekében az érintettek a név és lakcím pontos megadásával a közzétételtől számított 15 napon belül, 2022. február 24-ig juttathatták el észrevételeiket a Mezőberényi Polgármesteri Hivatalba, az info@mezobereny.hu e-mail címre.
A tervezett módosításokkal kapcsolatban a megadott időpontig észrevétel, javaslat nem érkezett, a TESZK fenti módosítása tekintetében a partnerségi egyeztetési szakaszt a Képviselő-testület 65/2022.(II.28.)sz. határozatával lezárta.
A partnerségi egyeztető szakasz lezárását követően kezdeményezésre került a TESZK 2022.évi 12.sz. módosítás végső szakmai véleményezési szakasza a Békés Megyei Kormányhivatal Állami Főépítésze felé.
A megküldött dokumentáció alapján az eljáráshoz kapcsolódó egyeztető tárgyalás tartására 2022. március 23-án került sor.
A tárgyalás keretében megegyezés történt a Békés Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya által az oldalkert méretére vonatkozó valamennyi lakóövezetre kiterjesztett rendelkezés tekintetében felvetett örökségvédelmi szempontok érvényesítése érdekében, miszerint a vonatkozó rendeleti szakasz a következőképpen kerüljön pontosításra:
A lakóépületek már beépített azon telkein, amelyeken kulturális örökségvédelmi érintettség nem áll fenn – meglévő lakóépületek bővítésekor – az egyéb beépítési és tűzvédelmi előírások betartásával minimum a meglévő oldalkert mérete tartandó.
Az Állami Főépítész 2022. március 30. nappal megküldte a záró szakmai véleményét, mely alapján a TESZK módosítás jóváhagyása jogszerűen megtehető.