Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/1999. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2013. 11. 01

Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/1999. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2013.11.01.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Gádoros Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja:

Meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a községrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra. Megállapítja a közterület használati díj mértékét és fizetésének módját. Szabályozza az engedély nélkül tárolt, valamint az üzemképtelen járművekkel kapcsolatos eljárást.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Gádoros Nagyközség közigazgatási területén belül, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. közút, járda, tér) nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére.

(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek.

3. § (1) A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabály betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.

(2) A játszótéren lévő játékokat kizárólag 14 éves kor alatti gyermekek használhatják. A játszótéren játékokat használni csak reggel 6 óra és este 10 óra között megengedett. A használat nem okozhat az eszközökben károsodást és nem jelenthet balesetveszélyt az ott tartózkodók számára.

(3) A játszótérre kutyát, kerékpárt és egyéb járművet – a mozgáskorlátozottak által használt járművek kivételével – bevinni tilos.

(4) A játszótér területén dohányozni tilos.

Közterület-használat engedélyezése, a közterület igénybevétele

4. § (1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a.) A közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdető-berendezés, cég- és címtábla elhelyezésére,
b.) Mobil elárusító fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,
c.) A köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezésére,
d.) Szobor, emlékmű és köztárgyak elhelyezésére,
e.) Önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,
f.) Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,
g.) Alkalmi és mozgóárusításra,
h.) Kiállítás, alkalmi vásár céljára,
i.) Vendéglátó-ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra,
j.) Üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,
k.) Teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi tárolására vonatkozóan.

A közterület filmforgatási célú használata

5. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) A filmforgatás célú közterület-használat díját az R. 2. melléklete tartalmazza.

(4) A díjfizetés alóli mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(5) A közterület használati díjkedvezmény mértéke maximum 50% lehet.

(6) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.

(7) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó filmforgatás célú közterület-használatra engedély nem adható. A filmforgatás célú közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.

(8) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(9) A turisztikailag kiemelt közterületen a filmforgatás célú közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb-parkolás) nem haladhatja meg a 150 m2 területet).

(10) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület-használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati engedély szükséges.

(11) Turisztikailag kiemelt közterületnek számít a Kossuth és az Iskola utcák által határolt központi park.

(12) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a filmforgatás célú közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(13) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

6. § Nem kell közterület-használati engedély:

a.) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,
b.) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,
c.) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, további közművel hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakáshoz, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza,
d.) Gádoros Nagyközség Önkormányzata és intézményei által, közreműködésével vagy támogatásával szervezett rendezvények megtartásához.

7. § Nem adható közterület-használati engedély:

a.)
b.)
c.) teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, vontató munkagép, pótkocsi, 12 főnél nagyobb befogadóképességű autóbusz közúton, közterületen való tárolására, kivéve a táblával kijelölt közterületeket,
d.) a lakosság nyugalmát vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.
e.)

8. § (1) A közterület-használati engedély előkészítését a jegyző végzi. A kérelmet a jegyzőhöz az 1. sz. függelék szerint kell benyújtani. Az engedély megadása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) Az engedély

- ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,
- a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg
- a visszavonásig adható meg.
(3) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, kérelemre többször meghosszabbítható.
(4) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

9. § (1) A nem önkormányzati tulajdonú közút nem közlekedéscélú igénybevételével járó közterület-használat engedélyezéséhez, valamint az önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezéséhez, a Békés Megyei Közlekedési Felügyelet hozzájárulását be kell szerezni.

(2) Élelmiszer árusítás esetén az ÁNTSZ előzetes hozzájárulását is be kell szerezni. Közterület-használati engedélyt élelmiszer utcai árusításra csak idényjelleggel, meghatározott idő elteltéig lehet kiadni.

(3)

(4) Tilos hirdetést, plakátot, reklámcédulát e célra ki nem jelölt építményre, műtárgyra, köztéri berendezésre, úttartozékra és élő fára elhelyezni.

A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja

10. § (1) Az engedélyes a közterület használatért díjat köteles fizetni. A díj mértékét az 1. melléklet tartalmazza, a fizetendő díjat és megfizetésének határidejét, módját a határozatban kell meghatározni.

(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és használatához szükséges csatlakozó terület mértékét az OTÉK szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím- és hirdető-berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

(4) A díj befizetésének tényét a polgármesteri hivatalnál a befizetésre megszabott határidő lejártát követő 5 napon belül igazolni kell.

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

11. §

Ellenőrzés, az engedély nélküli használat következményei

12. § A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzését a polgármester végzi.

13. § A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélkül vagy engedélytől eltérő használata esetén a használót a polgármester határidő tűzésével felhívja használat megszüntetésére, és a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.

Az engedély visszavonása

14. § Az engedélyt meg kell szüntetni, ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra vagy módon használja, vagy a díjfizetés tényét az esedékesség időpontját követő 5 napon belül nem tudja bizonyítani.

Ezekre az engedélyest a határozatban figyelmeztetni kell.

Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása

15. § Tilos közterületen bármilyen üzemképtelen jármű, továbbá mezőgazdasági gép (traktor, kombájn, pótkocsi, stb.) valamint tehergépkocsi és autóbusz tárolása.

16. §

Vegyes rendelkezések

17. § (1)

Záró rendelkezés

18. § Ez az önkormányzati rendelet 2000. január 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a közterületek használatáról szóló többször módosított 15/1994. (VIII. 19.) KT. számú rendelet hatályát veszti.