Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2000. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a parlagfű irtásáról

Hatályos: 2000. 06. 01

Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2000. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a parlagfű irtásáról

2000.06.01.

A helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint az 1999. évi LXIX. Tv. 1. § (1) és a 16. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet célja

1. § A rendelet célja a parlagfű okozta allergiás betegségek csökkentése érdekében Gádoros Nagyközség közigazgatási területén elszaporodott parlagfű irtása.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya Gádoros Nagyközség közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

A parlagfűirtás szabályai

3. § (1) Gádoros Nagyközség közigazgatási területén a jogi és magánszemélyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetek a tulajdonukban (kezelésükben, használatukban; a bérlők a bérleményükben) lévő területet kötelesek a virágzó parlagfűtől mentesen tartani.

(2) A parlagfű irtásáról – virágzás előtt – az időjárástól függő gyakorisággal kell gondoskodni.

(3) A területen található parlagfű gyomirtását a lehetséges eszközök (mechanikus, vegyszer, illetve engedélyezett készítmények, peszticidek) felhasználásával kell elvégezni.

(4) A parlagfű vegyszeres gyomirtása tekintetében a megyei Növény-egészségügyi és Talajvédelmi Állomás szakvéleménye az irányadó.

4. § (1) A parlagfű felismerésének elősegítéséről, előfordulási helyével, irtásával, továbbá a parlagfű okozta allergiás megbetegedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók lakosság körében történő tudatosításáról az önkormányzat szórólapok által valamint a hangosító berendezés igénybevételével gondoskodik.

Szabálysértési rendelkezések

5. §

Záró rendelkezés

6. § Ez a rendelet 2000. június 1. napján lép hatályba.