Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2003. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

az ivóvíz-ellátási szolgáltatás díjainak megállapításáról és a szolgáltatások egyes kérdéseiről

Hatályos: 2004. 01. 01

Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2003. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

az ivóvíz-ellátási szolgáltatás díjainak megállapításáról és a szolgáltatások egyes kérdéseiről

2004.01.01.

Gádoros Nagyközség Képviselő-testülete Az önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. törvényben, Az árak megállapításáról szóló, módosított 1990. évi LXXXVII. Törvény 7. § (1) bekezdésében foglaltakra, valamint a módosított 38/1995. (IV. 5.) számú Kormányrendeletre – a továbbiakban: R – figyelemmel az önkormányzat tulajdoni érdekeltségekben lévő vízi közműről szolgáltatott ivóvíz-szolgáltatás egyes kérdéseivel kapcsolatos szabályokat az alábbi módon állapítják meg.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Gádoros Nagyközség Önkormányzatának tulajdoni érdekeltségében álló és Gádoros Nagyközségi közigazgatási területén lévő vízi közművek szolgáltatásait igénybe vevőkre.

Hatósági ármegállapítás

2. § (1) A szolgáltatás díjai, mint legmagasabb hatósági díjak 2012. január 1-től a következők:

a) A 2012. január 1-től érvényes alapdíjak, ÁFA nélkül

Vízmérő mérete

Értékesítési irány

Alapdíj
2011. január 1-től

(mm)

(Ft/db/hó)

13-20

Lakossági

520

Nem lakossági

787

25-40

Lakossági és nem lakossági

5 560

50-80

16 210

100-200

26 400

- Kombinált vízmérőknél a nagyobb méretű mérőt kell az alapdíjszámlázásnál alapul venni.
- Ha két vagy több bekötési vízmérője van a számlázási helynek (ingatlannak) úgy valamennyi vízmérő szerinti alapdíjat érvényesíteni kell.
- Ha a fogyasztási helyen a vízfogyasztás több mellékmérőn keresztül történik, havonta csak egy, a legnagyobb vízmérőméret szerinti alapdíjat kell felszámolni.
- Lakossági fogyasztóknál a mellékmérő nélküli és az egyedi átalányos (méretlen bekötés) vízfogyasztási helyen a legkisebb vízmérő mérete szerinti alapdíjat kell felszámolni.
- Csoportos fogyasztóknál a bekötési mérő és mellékmérő kapcsolatban bekötési mérőre történő számlázáskor lakossági fogyasztók esetén a bekötési mérő után alapdíj nem számítható fel, nem lakossági fogyasztó esetén a bekötési mérő méretét kell alapul venni.
- Nem lakossági fogyasztóknál a mellékmérő nélküli és az egyedi átalányos (méretlen bekötés) vízfogyasztási helyen a bekötővezetékek méretével azonos mérőméret szerinti alapdíjat kell felszámolni.
- Közkifolyóknál lakossági alapdíjat kell felszámolni, mérő nélküli közkifolyók esetén a lakossági módot kell alkalmazni.
a) Fogyasztás mennyiségétől függő legmagasabb hatósági vízdíjak, az ÁFA nélkül:

Megnevezés

2012. január 1-től

(Ft/m3)

vízdíj:

327,70

(2) Az (1) bekezdésben megállapított díjakat az általános forgalmi adó növeli.
(3) Lakossági és önkormányzati – fogyasztás mennyiségétől függő – vízdíjakra az önkormányzat és a Békés Megyei Vízművek Vállalat között megkötött kétoldalú megállapodás az irányadó.
(4) Önkormányzati fogyasztónak minősül a kötelező önkormányzati feladatokat ellátó intézmény, gazdálkodó szervezet vízfogyasztása.

Fogyasztó és szolgáltató közötti jogviszony

3. § A fogyasztó és a szolgáltató közötti jogviszonyt a módosított 38/1995. (IV. 5.) sz. Korm. rendelete és más vonatkozó jogszabályokra alapozva a Békés Megyei Vízművek Vállalat Igazgatóságának határozata alapján a szolgáltatási szerződés részét képező érvényes Általános Szerződési Feltételek szabályozzák.

Vízfogyasztások megállapítása

4. § (1) A díj fizetésének alapjául szolgáló ivóvíz mennyiséget vízmérővel, elkülönített vízhasználatok esetén a mellékmérők figyelembe vételével, vízmérő hiányában a rendelet 1. számú melléklete szerint átalánnyal, illetve műszaki becsléssel kell megállapítani.

(2) A számlázásnak, a mérőeszköz leolvasásának és a számla kiegyenlítésének a módját a fogyasztóval megkötött szerződésnek kell tartalmaznia.

(3)

Vegyes és záró rendelkezések

6. § (1) Szükség esetén a szolgáltató kezdeményezésére, illetve véleményének kikérése után a településen a rendelet 2. sz. mellékletében foglaltak szerint a polgármester vízkorlátozást rendelhet el.

(2) A vízkorlátozásról szóló döntés közzétételéről és végrehajtásáról a Vízkorlátozási Tervben foglaltak szerint a jegyző gondoskodik.

7. § (1) Ezen rendelet 2004. év január 1-jével lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 3/2001. (I. 26.) KT. számú rendelettel módosított 21/2000. (IX. 22.) KT. számú rendelet hatályát veszti.

(3) E rendelet az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvével a belső piaci szolgáltatásokról összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.