Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 7/2005 (III. 25.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú támogatásokról

Hatályos: 2005. 06. 30

Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 7/2005 (III. 25.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú támogatásokról

2005.06.30.

Gádoros Nagyközség Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése, valamint a lakáscélú állami támogatásokról szóló módosított 12/2001. (I. 31.) Korm. sz. rendelet 23. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a lakáscélú támogatásokról az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy a község népességmegtartó erejének növelése érdekében, az önkormányzat gazdasági lehetőségeire figyelemmel, segítse a fiatal házasok, a többgyermekes családok és más, arra rászorulók lakásigényének kielégítését.

A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya kiterjed azokra a nagykorú magyar állampolgárokra, a 16. életévüket betöltött tartós állami nevelésbe vett kiskorú magyar állampolgárokra, valamint azokra a munkavállalók Közösségen belüli szabad mozgásáról szóló 1612/EGK tanácsi rendeletben meghatározott jogosulti körbe tartozó személyekre, akik Magyarországon munkavállalók és a támogatás igénylésének időpontjában érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek a munkajogi vagy foglalkoztatási jogviszonyuk fennállásának időtartama alatt, akik lakásigényüket Gádoros Nagyközség közigazgatási területén kívánják kielégíteni.

I. Fejezet

A lakáscélú támogatások fajtái

3. § (1) Az önkormányzat által nyújtható lakáscélú támogatások:

a) vissza nem térítendő támogatás,

b) kamatmentes kölcsön,

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatások csak a támogatást igénylők méltányolható lakásigénye kielégítése céljából nyújthatók.

(3) A Képviselő-testület az igénylőt több támogatási formában is részesítheti.

4. § Méltányolható a lakásigény, ha a lakás lakószobáinak száma az igénylő, és a vele együttlakó, illetve együtt költöző családtagok számától függően a következő:

- egy-két személy esetében: legalább egy és legfeljebb három lakószoba,

- három személy esetében: legalább másfél és legfeljebb három és fél lakószoba,

- négy személy esetében: legalább kettő és legfeljebb négy lakószoba.

Minden további személy esetében fél szobával nő a lakásigény mértékének felső határa. Három vagy több gyermeket nevelő család esetében a lakásigény mértékének felső határa minden további személy esetében egy szobával nő.

Vissza nem térítendő támogatás

5. § (1) Vissza nem térítendő támogatás nyújtható annak a személynek, családnak, aki

a) lakótelket, lakást vásárol vagy lakást épít és

b) magának, házastársának, élettársának és kiskorú gyermekének, együtt költöző családtagjainak lakástulajdona soha nem volt, és jelenleg sincs.

6. § (1) A támogatás egy személy vagy család részére maximum 200.000 Ft összegben állapítható meg, a rászorultság mértékétől függően.

(2) Rászorultnak tekinthető az a kérelmező, akinek a háztartásában az egy főre eső havi nettó jövedelme nem haladja meg a munkaviszony alapján megállapított öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

6/A. § Vissza nem térítendő támogatás esetén a Polgármesteri Hivatal javára 5 éves időtartamra elidegenítési és terhelési tilalom jegyezhető be a támogatással érintett ingatlanra. A támogatás folyósításának feltétele a támogatott személy(ek) bejegyzéshez való hozzájárulása.

Kamatmentes kölcsön

7. § (1) Kamatmentes kölcsön nyújtható:

a) lakás építéséhez vagy vásárlásához

b) az igénylő tulajdonában lévő lakás bővítéséhez

c) minőségi lakáscseréhez

d) az igénylő tulajdonában lévő lakás korszerűsítéséhez, felújításához, karbantartásához.

(2) Kamatmentes kölcsönt vehet igénybe lakásszerzéséhez az is, akinek magának, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, együtt költöző családtagjának tulajdonában együttesen legfeljebb egy lakás fele van.

(3) A kamatmentes kölcsön maximum 250.000 Ft összegben nyújtható, a rászorultság mértékétől függően.

8. § (1) A kölcsönt a szerződés aláírásától számított 5 év alatt kell visszafizetni.

(2) A kölcsönt havonta, egyenlő részletben kell megfizetni minden hónap 10. napjáig. Az első részlet esedékessége a folyósítást követő második hónap 10. napja.

(3) A befizetési határidő elmulasztása esetén a Polgármesteri Hivatal az adóst írásban felszólítja fizetési kötelezettségének teljesítésére. Amennyiben az adós a felszólítás kézhezvételétől számított 15 napon belül nem rendezi tartozását, a Képviselő-testület a soron következő ülésen dönt a további eljárásról.

9. § (1) A Képviselő-testület a kölcsönszerződést azonnali hatállyal felmondhatja, ha az adós hitelt érdemlően nem tudja igazolni, hogy a szerződésben foglalt fizetési kötelezettségét önhibáján kívül nem teljesítette.

(2) A (1) bekezdésben foglalt esetben a még hátralévő teljes kölcsönt és annak kamatait egy összegben kell megfizetni. A kölcsönt a mulasztás időpontjától kezdődően a teljes hátraléki összeg megfizetéséig, a PTK 301. § (1) bekezdés szerint kamat terheli.

10. § (1) Az adós kérelmére a Képviselő-testület a törlesztést különös méltánylást érdemlő esetben egy alkalommal, legfeljebb fél évre felfüggesztheti. A szerződést ennek megfelelően módosítani kell, a 8. § (1) bekezdésben meghatározott időtartam alatt a visszafizetést teljesíteni kell.

(2) Különös méltánylást érdemlőnek minősülhet, amikor az adósok jövedelmüket más célra kell, hogy fordítsák annak érdekében, hogy saját vagy velük egy háztartásban élők életét, testi épségét, egészségét, vagy megélhetésüket ne sodorják veszélybe. Ilyen kiadás lehet például a gyógykezelés költsége, valamely természeti és egyéb katasztrófa elhárításának, helyreállításának költsége, stb.

11. § A Képviselő-testület kérelemre 1 év eltelte után a fennálló kölcsöntartozás 20 %-át elengedheti, ha az adós a tartozást egyösszegben kiegyenlíti.

II. Fejezet

Jogosultság közös szabályai

12. § (1) E rendeletben szabályozott lakáscélú támogatást azok a személyek, vagy családok vehetik igénybe, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

a) gyermektelen családok esetében 300 %-át,

b) egy gyermekes családok esetében 250 %-át,

c) kettő és több gyermekes családok esetében 220 %-át.

(2) Nem támogatható az egyéb feltételek fennállása esetén sem az az igénylő,

a) akinek az ország területén üdülőtelke, hétvégi háza vagy üdülője van,

b) aki a tulajdonban lévő lakását bérbeadás útján hasznosítja,

c) aki bér, vagy szolgálati lakását kedvezményes feltételekkel vásárolhatja meg,

d) aki első lakásigényét lakott állapotban lévő lakás megvásárlásával kívánja kielégíteni.

13. § (1) Abban az esetben, ha a támogatással érintett ingatlant a támogatott a szerződés megkötésétől számított 5 éven belül elidegeníti vagy bérbe adja, köteles:

a) a kamatmentes kölcsön még le nem törlesztett összegét az elidegenítés, illetve a bérbeadás napját követő 8 napon belül visszafizetni.

(2) A Képviselő-testület - kérelmére - méltányosságból eltekinthet a támogatás visszafizetésétől abban az esetben, ha az ingatlan elidegenítést követően a kedvezményezett Gádoroson szerez lakást, és a lakásszerzést a család körülményeiben bekövetkezett lényeges változás indokolja.

Eljárási szabályok

14. § (1) A lakáscélú támogatások iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatalnál kell benyújtani.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

a) lakásépítés és bővítés esetén a költségvetést és az építési engedélyt,

b) lakásvásárlás és minőségi lakáscsere esetén az adásvételi szerződés egy példányát

c) lakáskorszerűsítés, -felújítás, - karbantartás esetén a tulajdoni lap másolatot és a költségvetést,

d) minden lakáscélú támogatás iránti kérelemhez jövedelem és vagyonnyilatkozatot,

e) ha a bővíteni, megvásárolni, felújítani, korszerűsíteni, karbantartani kívánt ingatlan tulajdoni lapján bármilyen hitelintézetnek vagy egyéb más kölcsönt, tartozást bejegyző cégnek a javára jelzálogjog van bejegyezve, a hozzájáruló vagy elutasító nyilatkozatát arról, hogy az őket követő sorrendben az Önkormányzat is bejegyeztesse a jelzálogjogot.

f) két készfizető kezes kezességvállaló nyilatkozatát és azok jövedelemigazolásait.

(3) Amennyiben a pénzintézet, hitelintézet a jelzálogjog-bejegyzéshez igazoltan nem adja hozzájárulását, a Képviselő-testület dönt arról, hogy az igénylő részesülhet-e lakáscélú támogatásban.

15. § A támogatás iránti kérelmeket a Képviselő-testület minden év március, június, szeptember és november hónapjában bírálja el a polgármester előterjesztés alapján.

16. § (1) A Képviselő-testület döntéséről a Polgármesteri Hivatal a döntést követő 15 napon belül köteles értesíteni a kérelmezőt.

(2) Az értesítést követő 15 napon belül a polgármester kölcsönszerződést köt a támogatott személlyel.

(3) A támogatás folyósítása a Polgármesteri Hivatal pénzügyi csoportján, illetve a Gádoros és Vidéke Takarékszövetkezeten keresztül történik.

17. § (1) A kölcsönszerződésnek tartalmaznia kell:

a) a kölcsönt nyújtó és a kölcsönt igénybe vevő megnevezését, címét,

b) a kölcsön összegét és a kölcsönnyújtás jogcímét,

c) a havi törlesztőrészlet összegét és kezdő időpontját,

d) a kölcsöntörlesztés elmulasztásának jogkövetkezményét,

e) a kölcsön folyósításának módját,

f) a kölcsönt biztosító jelzálogjog bejegyzésre vonatkozó rendelkezéseket,

g) a kölcsön felhasználása igazolásának kötelezettségét.

h) a kezességvállalással kapcsolatos rendelkezéseket.

III. Fejezet

Vegyes rendelkezések

18. § (1) A lakáscélú támogatással érintett ingatlanra (a 8. § (1) bekezdésében meghatározott idő tartamára) Gádoros Nagyközség Önkormányzata javára az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjogot kell bejegyezni; kivéve, ha ettől a Képviselő-testület eltekint.

(2) A jelzálogjogot töröltetni kell, ha az adós a kamatmentes kölcsön visszafizetendő hányadát a kölcsönszerződésben meghatározott határidő előtt visszafizeti.

19. § A támogatás felhasználását a kedvezményezett a megállapodás, illetve a kölcsönszerződés megkötését követő 6 hónapon belül köteles igazolni a Polgármesteri Hivatalnál.

24. § E rendelet kihirdetésének napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg az első lakáshoz jutók lakáscélú támogatásáról szóló többször módosított 5/2002. (III. 14.) KT. számú rendelet hatályát veszti.