Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 6/2008. (II. 14..) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 01. 20

Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 6/2008. (II. 14..) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi szabályairól

2022.01.20.

Gádoros Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében, 29. § (1)-(2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében (továbbiakban: Gyvt.) kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által a gyermekek részére nyújtható pénzbeli és természetbeni ellátásokról, illetve az önkormányzat által biztosított, személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet célja, hatálya, az ellátás típusai

1. § A rendelet célja, hogy a Gyvt. által megállapított, a gyermekek védelmét szolgáló ellátási formák alkalmazásához a helyi sajátosságokat figyelembe véve a feltételrendszert és eljárásokat szabályozza.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed

a.) a (2) és (3) bekezdésben foglalt eltéréssel az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magyar állampolgárságú, valamint – ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik – a letelepedett, bevándorolt, illetve befogadott jogállású, továbbá a magyar hatóságok által menekültként, illetve hontalanként elismert gyermekre, fiatal felnőttre és szüleire.
b.) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát az önkormányzat területén gyakorolja és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakcímmel rendelkezik.
(2)A rendelet hatálya a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás tekintetben az (1) bekezdésében foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országok állampolgárainak az önkormányzat területén jogszerűn tartózkodó gyermekeire is.
(3)E rendelkezés szerint kell eljárni az (1) és (2) bekezdésben meghatározott személyeken kívül az önkormányzat területén tartózkodó nem magyar állampolgárságú gyermek védelmében is, ha az ideiglenes hatályú elhelyezés vagy más ideiglenes hatósági intézkedés elmulasztása a gyermek veszélyeztetettségével vagy elháríthatatlan kárral járna.

3. §1 (1) A gyermek védelmét az önkormányzat pénzbeli, természetbeni, illetve személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokkal biztosítja az alábbiak szerint:

a) pénzbeli és természetbeni ellátások:

aa) rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény;

ab) kiegészítő gyermekvédelmi támogatás;

ac) rendkívüli gyermekvédelmi támogatás;

ad) beiskolázási segély

b) személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások:

ba) gyermekjóléti szolgálat,

bb) gyermekek napközbeni ellátása érdekében működtetett óvoda,

bc) gyermekek átmeneti gondozása.

(2) A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, a kiegészítő gyermekvédelmi támogatásra való jogosultság megállapítása a Gyvt. és a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet által meghatározott feltételek szerint történik.

4. §2

5. § (1)3

(2)4

(3)5

(4)6

6. § (1)7

(2)8

7. § (1)9

(2)10

(3)11

(4)12

(5)13

(6)14

(7)15

7/A. §16

8. §17

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

9. § (1) Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás adható annak a gyermeknek, fiatal felnőttnek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét és a család időszakosan létfenntartási gondokkal küzd vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli helyzetbe került (pl. gyermek tartósan beteg, elemi kár, beiskolázás, szülők munkanélkülivé válása).

(2) Fiatal felnőtt részére az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően csak abban az esetben állapítható meg rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, ha közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul.

(3) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás összege egyszeri alkalommal nem haladhatja meg a 20.000,-forintot.

(4) Egy naptári éven belül ugyanaz a gyermek legfeljebb 40.000,-forint erejéig részesíthető rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban.

(5) Azon gyermek, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, egy naptári éven belül csak legfeljebb 20.000 forint erejéig részesíthető rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban.

(6) Sürgős szükség esetén, illetve, ha a késedelem a gyermek életét, testi épségét veszélyezteti, a jövedelemigazolástól, illetve a (4)-(5) bekezdésben foglaltaktól függetlenül is nyújtható rendkívüli gyermekvédelmi támogatás.

(7) Rendkívüli gyermekvédelmi támogatási ügyekben a polgármester dönt.

Beiskolázási segély

10. § (1)18 Amennyiben az önkormányzat költségvetése lehetővé teszi, a Képviselő-testület döntése alapján e célra átcsoportosított összegből a tanévkezdés megkönnyítése érdekében az önkormányzat illetékességi területén lakcímmel rendelkező, általános iskolában tanuló gyermekek részére beiskolázási segélyt biztosít.

(2)19

(3)20 A beiskolázási segélyezésre biztosított összeg felhasználásáról – a Képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett – a polgármester dönt.

11. § (1) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás pénzbeli és természetbeni ellátás formájában is nyújtható.

(2)21 Természetbeni ellátások különösen – a megállapított támogatás, illetve segély összegének erejéig

a) gyermekintézményi étkezési térítési díj átvállalása,

b) élelmiszerutalvány biztosítása,

c) gyógyszerköltség, egészségügyi szolgáltatásért fizetendő díj átvállalása,

d) tandíj, kollégiumi és albérleti díj átvállalása,

e) tankönyv-, tanszerellátás költségeinek biztosítása.

(3) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás pénzbeli vagy természetbeni formájáról az eljárás során, az összes körülményt mérlegelve kell dönteni.

(4)22 A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás elsősorban akkor állapítható meg természetbeni ellátás formájában, ha

a) a kérelem a gyermekek étkeztetési térítési díjának (díjhátralékának) tandíjának, kollégiumi díjának, tankönyv-, tanszerellátásának, gyógyszerköltségének, egészségügyi szolgáltatásért fizetett díj támogatására irányul vagy

b) az ügy összes körülményeire tekintettel – alapos okkal – feltételezhető, hogy a szülő (gondozó) a pénzbeli támogatást nem a gyermek nevelésére, gondozására fordítja.

12. § (1) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítása iránti kérelmet szóban vagy írásban a Polgármesteri Hivatalnál terjesztheti elő a szülő vagy más törvényes képviselő, az egyes ellátási formákra rendszeresített nyomtatványon.

Ezen ellátások hivatalból történő megállapítását írásban megindokolva kezdeményezhetik mindazon szervek és személyek (pl. szülő munkahelye, gyermekjóléti, családsegítő szolgálat, óvodai és iskolai gyermekvédelmi felelősök, pedagógusok stb.) akik ezt a gyermek(ek) érdekében feltétlenül szükségesnek látják.
(2)A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság elbírálása iránti kérelem a 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet 3. számú mellékletének felhasználásával nyújtható be, melyhez a kérelmező köteles csatolni:
a.) a jövedelmi adatokra vonatkozó igazolásokat, nyilatkozatokat,
b.) a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése és a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági és gyámhatósági határozatot, illetőleg a szülői felügyeleti jog egyik szülő általi gyakorlása esetén az erre vonatkozó – az illetékes gyámhivatal által készített – megállapodást tartalmazó jegyzőkönyvet, vagy a szülők nyilatkozatát,
c.) a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek egészségi állapotára vonatkozó igazolást,
d.) közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló esetében – ha nagykorúság után is folyósítják, vagy akkor állapítják meg a támogatást – az oktatási intézmény igazolását a tanulói, illetve hallgatói jogviszony fennállásáról.
(3)A rendkívüli gyermekvédelmi támogatásra való jogosultság elbírálásához a (2) bekezdés a.) pontjában foglalt nyilatkozatot és jövedelemigazolásokat, illetve fiatal felnőtt kérelme esetén a (2) bekezdés d./ pontja szerinti igazolást is be kell csatolni.
(4)A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás megállapítása előtt – a beiskolázási (tankönyvtámogatási) segély kivételével – minden esetben –környezettanulmányt kell készíteni.
(5)Amennyiben a kérelmező, illetve támogatásra jogosult az előírt igazolásokat, nyilatkozatokat felhívás ellenére sem csatolja be, vagy a környezettanulmány elvégzését akadályozza, (pl. felhívás ellenére sem tartózkodik otthon) az önkormányzat a rendelkezésre álló adatok alapján dönt, vagy az eljárást megszünteti. Erre az ügyfelet írásban figyelmeztetni kell.

13. § A Képviselő-testület az e rendelet 9-10 §-ában szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítására, az ellátás összegének, formájának meghatározására, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatás, segély megtéríttetésére és annak méltányosságból történő elengedésére, illetőleg a megtérítendő összeg csökkentésére vonatkozó hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

14. § (1)23 A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak részére augusztusban és novemberben járó pénzbeli támogatást a tárgyhónap utolsó napjáig kell kifizetni a Polgármesteri Hivatal házi pénztárából. A határnapokig fel nem vett támogatás postai úton, lakcímre kerül kiutalásra.

(2) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, illetve a pénzben fizetett beiskolázási segély a határozat kézhezvételét követő 8 napon belül kerül kifizetésre a Polgármesteri Hivatal házipénztárából. Ennek pontos idejéről a határozatban tájékoztatni kell a támogatás, segély felvételére jogosultat.

(3) Ha a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást természetbeni ellátás formájában biztosítják, úgy a támogatást, a segély összegét az önkormányzat az illetékes intézménynek, gazdasági társaságnak, vállalkozónak utalja át, illetve az élelmiszer utalvány a Polgármesteri Hivatal házipénztárában vehető fel.

(4) Amennyiben a támogatás, segély összege nem fedezi az étkezésért fizetendő díjat, a tandíjat, a kollégiumi díjat, a gyógyszerköltséget, az egészségügyi szolgáltatásért fizetendő díjat, a tankönyv, tanszer árát, a különbözetet a kötelezettnek kell megfizetnie.

Ha a megállapított támogatás összege nagyobb, mint a fizetendő díj, a különbözet pénzben kerül kifizetésre az (1)-(2) bekezdésben foglaltak szerint. Ugyanígy kell eljárni akkor is, ha természetbeni támogatást valamilyen okból nem lehet biztosítani (pl.: az étkeztetést biztosító gyermekintézmény zárva tartása, betegség stb.). A fentiekről a kérelmezőt tájékoztatni kell.
Személyes gondoskodást nyújtó ellátások
Általános szabályok

15. § (1) A személyes gondoskodás igénybevétele – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – önkéntes, az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője (továbbiakban: kérelmező) kérelmére történik.

(2) Ha a gyermek védelme a személyes gondoskodást nyújtó ellátás önkéntes igénybevételével nem biztosított, a jegyző a védelembevétel során az ellátás kötelező igénybevételét rendelheti el.

(3)24 Az önkormányzat a következő gyermekjóléti alapellátásokat biztosítja:

a) gyermekjóléti szolgálat,

b) gyermekek napközbeni ellátása keretében: óvodai foglalkozás,

c) gyermekek átmeneti gondozása.

16. § (1)25 A gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata keretén belül biztosítja.

(2) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes. A szolgáltatást a szülő, más törvényes képviselő kérelmére, illetve a Gyvt. 17. § (1) bekezdésében felsoroltak, valamint a jegyző, a gyámhivatal vagy bármely állampolgár – gyermek veszélyeztetettségére utaló – jelzése alapján végzi. A kérelmet előterjeszteni, illetve jelzést megtenni a gyermekjóléti központ helyi irodájában lehet.

(3) Az ellátás biztosítását a gyermekjóléti központ vezetőjének intézkedése alapozza meg.

(4) A gyermekjóléti szolgálat feladatait a Gyvt. 39-40. §-ai határozzák meg.

Óvodai ellátás, iskolai napközis foglalkozás

17. §26 Az óvodai ellátás igénybevételére a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

18. § (1)27 Az óvodai ellátás keretében biztosított ellátások közül az étkeztetésért kell térítési díjat fizetni.

(2) A gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított étkeztetés intézményi térítési díjának mértékét a Képviselő-testület évente legfeljebb két alkalommal, rendeletben határozza meg.

(3) Az intézményi térítési díjakról az ellátási területen élő lakosságot a jegyző a helyben szokásos módon tájékoztatja.

(4) Egyéni rászorultság alapján a megállapított személyi térítési díj – a Gyvt. 148. §-ában meghatározottakon túl – csökkenthető, ha a térítési díj fizetésére kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át és a teljes összegű személyi térítési díj megfizetése a család létfenntartását veszélyeztetné.

(5) A személyi térítési díj megfizetése alól mentesíthető a kötelezett, amennyiben a gyermek napközbeni ellátásának igénybevételére védelembevételi eljárás során kötelezték a szülőt vagy más törvényes képviselőt, és a (4) bekezdésben foglalt feltételek fennállnak.

(6) A személyi térítési díj e §-ban meghatározottak szerinti csökkentésére, elengedésére a nevelési-oktatási intézmény vezetője jogosult.

(7) A (4) bekezdésben foglalt esetben a jövedelemszámításnál irányadó időszak a havonta mérhető jövedelmeknél 1 hónap, egyéb jövedelmeknél 1 év. Az egy főre jutó jövedelem megállapításánál a Gyvt. 19. §. (4) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

Gyermekek átmeneti gondozása

19. § (1) A gyermekek átmeneti gondozása az önkormányzat és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet között létrejött ellátási szerződés alapján biztosított.

(2) A szolgáltatásért járó díj napi összege az ellátási szerződésben kerül meghatározásra, mely összeget az önkormányzat negyedévente, de legkésőbb a gondozás megszűntekor utólag a tárgyhót követő hó 15. napjáig a szolgáltató számlájára átutal.

(3) A gyermek átmeneti gondozását a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a Gyvt. 51. §- alapján családok átmeneti otthonában látja el.

Záró rendelkezések

20. § (1) E rendelet a 2008. év február hó 15. napján lép hatályba. Rendelkezéseit – amennyiben az a kérelmező számára kedvezőbb helyzetet teremt – a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2)28 E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Gyvt., továbbá a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló módosított 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a gyermekvédelem helyi szabályairól szóló 18/2000. (VII. 21.) KT számú önkormányzati rendelet és az azt módosító 1/2001. (I. 30.), a 2/2004. (II. 13.), a 13/2005. (IX. 28.) és a 19/2005. (X. 25.) KT. számú rendeletek.

1

A 3. § a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. §-t a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 10. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

3

Az 5. § (1) bekezdését a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 10. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

4

Az 5. § (2) bekezdését a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 10. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

5

Az 5. § (3) bekezdését a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 10. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

6

Az 5. § (4) bekezdését a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 10. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 6. § (1) bekezdését a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 10. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 6. § (2) bekezdését a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 10. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 7. § (1) bekezdését a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 10. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 7. § (2) bekezdését a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 10. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 7. § (3) bekezdését a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 10. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 7. § (4) bekezdését a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 10. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 7. § (5) bekezdését a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 10. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

14

A 7. § (6) bekezdését a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 10. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 7. § (7) bekezdését a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 10. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 7/A. §-át a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 10. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

17

A 8. §-át a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 10. § h) pontja hatályon kívül helyezte.

18

A 10. § (1) bekezdése a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 10. § (2) bekezdését a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 10. § i) pontja hatályon kívül helyezte.

20

A 10. § (3) bekezdése a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

21

A 11. § (2) bekezdése a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A 11. § (4) bekezdése a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

23

A 14. § (1) bekezdése a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

24

A 15. § (3) bekezdése a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

25

A 16. § (1) bekezdése a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

26

A 17. § a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

27

A 18. § (1) bekezdése a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

28

A 20. § (2) bekezdése a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 19.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.