Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 16/2012 (IX.13.) önkormányzati rendelete

a Gádoros Díszpolgára cím adományozásának rendjéről

Hatályos: 2023. 06. 29

Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 16/2012 (IX.13.) önkormányzati rendelete

a Gádoros Díszpolgára cím adományozásának rendjéről

2023.06.29.

Gádoros Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testület az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 1. § (6) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el. Gádoros Nagyközség Önkormányzata attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé,

GÁDOROS DÍSZPOLGÁRA CÍMET

alapít, s ezen elismerések adományozásának feltételeit és az eljárás rendjét követő rendeletben szabályozza:

A DÍSZPOLGÁRI CÍM

1. § (1) A GÁDOROS DÍSZPOLGÁRA cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a településen, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult Gádoros jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll. A díjátadásra a Képviselő-testület a polgármestert hatalmazza fel.

(2)1 Díszpolgári cím kétévente egy, kivételesen indokolt esetben kettő adományozható.

(2a)2 Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz díszpolgári cím is adományozható.

(3) Ha valamely évben a kitüntető cím adományozására nem kerül sor, a következő alkalommal két kitüntető cím adományozható.

(4) A kitüntető cím adományozására javaslatot tehet:

a) Képviselő-testület Bizottsága,

b) a települési képviselők,

c) legalább 250 fő gádorosi lakos,

d) községben működő, bejegyzett civil szervezetek, egyesületek.

(5)3 A javaslatnak tartalmaznia kell:

a) az ajánlott személy nevét,

b) az adományozás alapjául szolgáló tevékenység részletes ismertetését, méltatását,

c) adatkezelési hozzájáruló nyilatkozatot (posztumusz kitüntetés esetén mellőzendő).

2. § (1)4 Az adományozásról díszpolgári oklevelet kell készíteni, melyet a polgármester ír alá.

(1a)5 A kitüntetett személynek legkevesebb nettó 50.000 Ft összegű pénzjutalom adományozható.

(1b)6 Posztumusz adományozás esetén az elismerésben részesülő részére csak díszpolgári oklevél kerül kiállításra, pénzjutalom kizárólag a Képviselő-testület külön döntése esetén jár az örökös részére.

(2)7 A Képviselő-testület a kitüntető címet a Falunap keretén belül megtartásra kerülő ünnepségen adja át. Posztumusz díszpolgári cím átvételére az elismerésben részesülő személy legközelebbi hozzátartozója jogosult.

(3)8 Az adományozásról nyilvántartást kell vezetni, amely tartalmazza a kitüntetett személy nevét, az adományozás indokát, a tevékenység részletes ismertetését, méltatását és az adományozásról szóló Képviselő-testületi határozat számát.

(4)9 A nyilvántartás vezetéséért a polgármester felelős.

3. § Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

1

Az 1. § (2) bekezdése a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 1. § (2a) bekezdését a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

3

Az 1. § (5) bekezdését a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdése iktatta be.

4

A 2. § (1) bekezdése a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 2. § (1a) bekezdését a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

6

A 2. § (1b) bekezdését a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

7

A 2. § (2) bekezdése a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. § (3) bekezdése a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 2. § (4) bekezdése a Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.