Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

18/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról

Hatályos: 2013. 11. 30

Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

18/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról

2013.11.30.

Gádoros Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdés a)-g) pontjai alapján kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 11. pontjában, és a Vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdésének d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következő rendeletet alkotja:

1. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya kiterjed Gádoros nagyközség területén, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek, illetve a településen található szennyvízbekötés nélküli ingatlanokon keletkező háztartási szennyvizek begyűjtésére.

2. §

A települési folyékony hulladék elszállítására irányuló közszolgáltatás ellátásának rendje, a szolgáltató jogai és kötelezettségei

(1) Gádoros Nagyközség területén mint üzemeltető az Alföldvíz Regionális Víziközmű Szolgáltató Zrt. (a továbbiakban: Közszolgáltató) látja el a szippantott szennyvíz begyűjtésével, szállításával és elhelyezésével kapcsolatos feladatokat a rendelet mellékletét képező közszolgáltatási szerződés alapján.
(2) A szippantott szennyvíz befogadására Gádoros Nagyközség Önkormányzatának Gádoros 069/99 hrsz. alatti szennyvíztelepét kell használni. A Képviselő-testület a települési folyékony hulladék befogadásával a vízi közmű üzemeltetőjét, mint befogadót bízza meg.

3. § (1) A települési folyékony hulladék elszállítására az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

(2) A szállításra használt eszközökön a Szolgáltató nevét, címét az alapszíntől eltérő színű, jól olvasható betűnagyságú felirattal fel kell tüntetni.

(3) A Szolgáltató a megrendeléstől számított 72 órán belül köteles elvégezni a munkát.

4. §

Az ingatlan tulajdonosának jogai és kötelezettsége

(1) A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után köteles a jelen rendelet melléklete szerint díjat megfizetni.
(2) A közszolgáltató az ingatlan tulajdonossal közszolgáltatói szerződést köt.
A szerződés létrejön:
a) a tulajdonos megrendelésével
b) a szolgáltatás igénybevételével

5. §

Adatszolgáltatás és nyilvántartási kötelezettség

(1) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak 8 napon belül bejelenteni személyes adatait (az ingatlantulajdonos neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve), ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik. A közszolgáltató jogosult az ingatlantulajdonos személyes adatait az e rendelet szerinti közszolgáltatás teljesítésével összefüggésben kezelni.
(2) Ha az egyedileg azonosított ingatlantulajdonos fogyasztóval kapcsolatban hozható, akkor a közszolgáltató személyes adatokként kezeli a közszolgáltatással érintett ingatlan tulajdonjogi helyzetére, valamint annak közműellátottságára vonatkozó adatokat is. A közszolgáltató jogosult továbbá az ingatlantulajdonos fogyasztók vízfogyasztásának – külön a bekötési és a mellékvízmérő - adatait, a közszolgáltatás igénybevételének mértékére, módjára, mennyiségére vonatkozó információkat, valamint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításával kapcsolatos közszolgáltatás ellenértékének megfizetésével, az ingatlantulajdonosok tartozásaival és azok behajtásával kapcsolatos egyéb adatokat is személyes adatokként kezelni.
(3) A közszolgáltató kizárólag a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításával kapcsolatos közszolgáltatás kialakítása és fenntartása céljából, az ingatlantulajdonossal fennálló kötelező közszolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony időtartama alatt, valamint e jogviszony megszűnését követően, a jogszabályokban előírt iratmegőrzési kötelezettség időtartama alatt kezelheti a közszolgáltatással érintett ingatlantulajdonos adatait.
(4) A közszolgáltató jogosult egyes, a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó részfeladatai tekintetében adatkezelőt, adatfeldolgozót megbízni, és a jogos igényeinek érvényesítés érdekében az (1)-(2) bekezdésben meghatározott adatokat hatósági, bírósági eljárások lefolytatása céljából harmadik személynek átadni.
(5) A Közszolgáltató az adatkezelés során köteles az információs önrendelkezési jogról és az információs szabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseit betartani.

6. §

Közszolgáltatási szerződés létrejötte az önkormányzat és a közszolgáltatást végző között

(1) Az önkormányzat Képviselő-testülte a Közszolgáltatóval a közszolgáltatás ellátására írásban közszolgáltatói szerződést köt.
(2) A közszolgáltatási szerződésnek legalább az alábbiakat kell tartalmaznia:
a) A szerződő önkormányzat (nevét, címét, képviselőjét, adószámát)
b) a szolgáltató azonosító adatait (név, cím)
c) a közszolgáltatási tevékenység megnevezése
d) a közszolgáltatási tevékenységgel érintett terület
e) a közszolgáltatási tevékenység végzésének időtartamát
f) a háztartási szennyvizet befogadó létesítmény megnevezését
(3) A közszolgáltatási szerződést a felek 5 évre kötik.

7. §

A közszolgáltatás díja

(1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás igénybevételéért közszolgáltatási díjat fizet. A közszolgáltatási díj meghatározása az ingatlanon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz alapján, kéttényezős módon történik. A közszolgáltatási díj alapdíjból és ürítési díjból áll, amelyeknek díjtételeit és azok legmagasabb összegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.
(2) Az alkalmazható legmagasabb közszolgáltatási díjat a Képviselő-testület határozza meg legalább 1 éves időtartamra. A Közszolgáltató minden évben egy alkalommal (legkésőbb szeptember 30-ig) kezdeményezheti a közszolgáltatással kapcsolatos költségeinek – költségelemzéssel alátámasztott, a Képviselő-testület által elismert és műszakilag indokolt fejlesztéseket, a tényleges, szükséges ráfordításokat, az ésszerű nyereséget is tartalmazó – változása függvényében.
(3) A közszolgáltatási díj meghatározása során érvényesítendő elvek:
a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításának egységnyi díját – ha az nem veszélyezteti a külön jogszabályokban foglaltak megvalósulását – az adott szolgáltatási évben érvényes csatornahasználati díjjal összehangoltan kell megállapítani.
b) a közszolgáltatási díj ösztönözzön a környezett terhelő vízfelhasználás mérésére.
(4) A közszolgáltatási díj meghatározása – a díj kiszámítására vonatkozó jogszabályi előírások alapján – általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtételekkel történik.
(5) A közszolgáltatási díj meghatározását vagy felülvizsgálatát megelőzően a közszolgáltató részletes díjjavaslatot készít az (1)-(4) bekezdésben foglaltakra is tekintettel, melyhez köteles költségelemzésen alapuló és a jogszabályoknak megfelelő díjkalkulációt készíteni a következő díjfizetési időszakban alkalmazni javasolt közszolgáltatási egységnyi díjtételek alátámasztására. A díjkalkulációt és költségelemzést a közszolgáltatónak a díjjavaslat részeként kell az önkormányzat rendelkezésére bocsátania.
(6) Ha a közszolgáltató a közszolgáltatás körébe tartozó tevékenység mellett más gazdasági tevékenységet is folytat, a költségtervben a költségek szigorú elkülönítésének módszerét is alkalmaznia kell.

8. § A Szolgáltató a díjat a szolgáltatás elvégzését követően azonnal, számla alapján jogosult beszedni.

9. §

Időlegesen használt és nem használt ingatlanokra vonatkozó szabályok

(1) Az ingatlantulajdonos kérheti írásban a közszolgáltatótól a kötelező közszolgáltatás szüneteltetését a lakatlan használaton kívüli, illetve használt lakott ingatlan esetében (a továbbiakban: üres ingatlan), ha ingatlanától megszakítás nélkül legalább 30 napig távol van, és a távollétet megelőzően legalább 15 nappal korábban írásban a közszolgáltatónak bejelentette.
(2) Az üres ingatlanok tulajdonosaira az e rendelet 1-8. §-aiban foglalt szabályokat kell alkalmazni, az (1) bekezdésben foglaltak kivételével.

10. §

Záró rendelkezések

(1) E rendelet az Európai Parlament és Tanács belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123 EK irányelvének való megfelelést szolgálja.
(2) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.