Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

9/2013. (IX. 19.) önkormányzati rendelete a kéményseprő ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2015. 01. 01

Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

9/2013. (IX. 19.) önkormányzati rendelete a kéményseprő ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

2015.01.01.

Gádoros Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 2012. évi XC. törvény 13. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja a helyi önkormányzat által önként vállalt kéményseprő-ipari közszolgáltatás feladatának ellátásának érdekében a helyi önkormányzatra (a továbbiakban: önkormányzat), a közszolgáltatási feladat ellátását végzőre (a továbbiakban: közszolgáltató), valamint a szervezett közszolgáltatást igénybevevőre (a továbbiakban: igénybevevő) vonatkozó szabályok megállapítása.

(2) A közszolgáltatás célja az élet-, vagyon- és tűzbiztonság érdekében a kémények (égéstermék-elvezetők), valamint tartozékainak, valamint a kéményigényes tüzelőberendezések környezetvédelmi követelményeknek, illetve az energia-megtakarítás célkitűzéseinek megfelelő rendeltetésszerű és biztonságos működésének biztosítása, műszaki felülvizsgálata, ellenőrzése, tisztítása és szakvélemény adása, a külön jogszabályokban meghatározott szakmai, műszaki biztonsági előírásokban meghatározott követelményeknek megfelelően.

(3) E rendelet alkalmazásában használt fogalmak a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény által megállapított fogalom meghatározásokkal egyező tartalmúak.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya Gádoros nagyközség közigazgatási határain belül Gádoros Nagyközség Önkormányzata által szervezett közszolgáltatásra terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a kéményseprő-ipari közszolgáltatás minden igénybevevőjére.

(3) A kéményseprő-ipari közszolgáltatást köteles igénybe venni a kéményt magába foglaló ingatlan, lakás- vagy más helyiség (a továbbiakban együtt: ingatlan) tulajdonosa, használója (a továbbiakban együtt: tulajdonos).

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja

3. § (1) Az önkormányzat a település kötelező közszolgáltatását az OROS-KÉMÉNY Bt. (5900 Orosháza, Bajcsy-Zs. u. 12.) útján látja el, gondoskodik a közszolgáltatás szabályozott rendjéről.

(2) A közszolgáltató és az ingatlan tulajdonosa között a közszolgáltatás igénybevételekor szerződés jön létre a kéményseprő-ipari tevékenység elvégzésére. A kéményseprő-ipari közszolgáltatásra a tulajdonos csak a kizárólagos joggal rendelkező, jelen rendeletben megjelölt közszolgáltatót veheti igénybe.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

4. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatási tevékenysége során a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásra vonatkozó jogszabályok által előírt kötelezettségeknek köteles eleget tenni folyamatosan, az ott meghatározott módon.

(2) A közszolgáltatónak a tevékenység ellátása során rendelkeznie kell:

a.) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges szakmai, ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó személyzettel;
b.) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges nyilvántartási rendszerrel;
(3) A közszolgáltató köteles az előírt felülvizsgálat során a kémények (égéstermék-elvezetők) füsttömörségét, élet- és vagyonbiztonsági szempont szerinti ellenőrzését elvégezni.
(4) A közszolgáltatónak a tulajdonost ügyfélszolgálatán keresztül, hirdetménnyel, megismételt esetben közvetlenül írásban is - hirdetmény esetén 15 nappal, megismételt esetben a kötelező kéményseprő-ipari munkák elvégzését megelőzően 8 nappal – értesíteni kell.
(5) A közszolgáltató a közszolgáltatás elsősorban saját maga látja el.
(6) Jelen rendelet felhatalmazása alapján a közszolgáltató jogosult és köteles tevékenységének ellátásához teljesítési segédet is igénybe venni. Teljesítési segéd lehet jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, vagy egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkező természetes személy, aki a kéményseprő-ipari közszolgáltatással kapcsolatos tevékenység feladatainak ellátásához megfelelő műszaki felszereltséggel, szakképzettséggel, illetve szakember-állománnyal rendelkezik. A teljesítési segéd feladataira, kötelezettségeire egyebekben a közszolgáltatóra vonatkozó előírások az irányadók.
(7) A közszolgáltató tűz- és baleset esetén, az arra irányuló vizsgálat(ok) során köteles együttműködni az Önkormányzattal, más hatóságokkal, harmadik személyekkel és a rendelkezésére álló nyilvántartási adatokat átadni.

A közszolgáltatás igénybevételére kötelezettek jogai és kötelezettségei

5. § (1) A tulajdonos köteles a kéményseprő-ipari közszolgáltatási tevékenység ellátásából eredő, továbbá a kéményseprő-ipari tevékenység végzése során feltárt és írásban rögzített szabálytalanság megszüntetésére vonatkozó munkák végzését tűrni, a munka akadálytalan, biztonságos végzéséhez szükséges előfeltételeket, a kéményekhez való hozzáférést biztosítani.

(2) A közszolgáltatás elvégzését a tulajdonos (vagy az általa meghatalmazott) aláírásával köteles igazolni.

(3) Egyéb munkák tekintetében a tulajdonos köteles azok elvégeztetésére, és az elvégzett munka közszolgáltató részére történő, írásbeli bejelentésére.

A közszolgáltató kiválasztása

6. § (1) Az önkormányzat a közszolgáltatást az ellátásához szükséges szakmai, személyi és tárgyi feltételekkel rendelkező, általa alapított költségvetési szerv, gazdálkodó szervezet, nonprofit szervezet és egyéb szervet vagy a pályázaton nyertes gazdálkodó szervezet (a továbbiakban: közszolgáltató) útján látja el.

(2) Amennyiben az önkormányzat a közszolgáltatást pályáztatás útján kívánja ellátni, a Képviselő-testület a meghirdetett pályázaton részt vevő legjobb ajánlatot tevő – nyertes - ajánlattevővel köt szerződést (továbbiakban: közszolgáltatási szerződés) – a törvényi feltételeknek megfelelően - kizárólagos joggal, a Képviselő-testület által meghatározott, vagy a pályázó által vállalt határozott időtartamra. A közszolgáltatási szerződés időtartama a 2012. évi XC. törvény 5. § (2) bekezdésének e.) pontja alapján öt évnél rövidebb és tíz évnél hosszabb nem lehet.

(3) A közszolgáltatás nem hosszabbítható meg, a pályázattal meghirdetett időtartam lejáratát követően új pályázatot kell kiírni.

(4) A pályázati kiírásban rögzíteni kell a pályázati feltételeket, amelyek különösen a következők:

a) a pályázónak rendelkeznie kell a közszolgáltatás végzéséhez szükséges eszközökkel, felszerelésekkel és berendezésekkel, biztosítania kell a közszolgáltatási feladatot ellátó és a szakirányú végzettséggel rendelkező munkavállalókat, szakembereket;

b) a pályázónak referenciát kell nyújtania, amelyben igazolja, hogy teljes körűen képes eleget tenni közszolgáltatási kötelezettségének;

(5) A közszolgáltatási szerződést bármelyik fél 6 hónapos felmondási idővel, írásban felmondhatja. A felmondási idő alatt a közszolgáltatást teljesíteni kell. A felmondási idő alatt a közszolgáltató köteles együttműködni az Önkormányzattal a kéményseprő-ipari tevékenység átadás-átvétele érdekében. Az együttműködési kötelezettség megszegéséből származó mindennemű kárért a közszolgáltató kártérítési felelősséggel tartozik.

Hatályba léptető rendelkezés

7. § (1) Jelen rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 21/2004. (XI. 26.), a 22/2005. (XII. 1.), a 14/2006. (XI. 16.), a 17/2007. (XI. 29.), a 7/2008. (II. 14.), a 30/2008. (XI. 27., a 9/2009. (V. 15.), a 24/2009. (XI. 26.), a 16/2010. (XII. 16.), a 23/2011. (XI. 24.), és a 9/2012. (IV. 26.) önkormányzati rendeletekkel módosított 4/2004. (III. 22.) önkormányzati rendelet.