Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete11/2016 (XII.22.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2017. 01. 01

Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete11/2016 (XII.22.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2017.01.01.

Gádoros Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Gádoros nagyközség közigazgatási területén lévő, működő és lezárt köztemetők használatával, fenntartásával, ezzel összefüggésben a temetkezési szolgáltatással és a köztemetőben végzett vállalkozási tevékenységekkel kapcsolatos jogviszonyokra.

(2) Gádoros nagyközség közigazgatási területén működő temető

a) a Községi Köztemető, (Gádoros 2001. hrsz.)

b) az „Öreg” Temető (Gádoros 1265. hrsz.)

c) a Katolikus Temető

(3) Az Izraelita Temető és az Evangélikus Temető lezárt temetők.

II. Fejezet

Temető létesítése, lezárása, megszűntetése

2. § A temető létesítéséről, lezárásáról, megszűntetéséről, újbóli használatba vételéről az Önkormányzat gondoskodik.

III. Fejezet

A köztemető fenntartása és üzemeltetése

3. § (1) A köztemető üzemeltetéséről a képviselő-testület – pályáztatást követően kiválasztott üzemeltetővel megkötött - kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján gondoskodik.

(2) A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

4. § (1) Az üzemeltető a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően fogalmazza meg a temetkezési szolgáltatás és a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának szabályait.

(2) Az Üzemeltető a köztemető üzemeltetése során

a) ellátja a ravatalozó és a technikai berendezései, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei (infrastruktúra) karbantartását, és azok működtetését biztosító feladatokat,

b) elvégzi a temetőbe kiszállított elhunytak átvételét, és biztosítja a temető jelen rendeletben meghatározottak szerinti nyitását és zárását,

c) gondoskodik a temetkezési helyek kijelöléséről, a sírhelyek ásásáról, sírnyitásról,

d) tájékoztatja a temetőlátogatókat,

e) gondoskodik a temető és létesítményeinek tisztán tartásáról, az utak karbantartásáról, síkosság mentesítéséről,

f) összegyűjti és elszállítja a hulladékot,

g) köteles a nyilvántartókönyveket vezetni,

h) ellátja a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben meghatározott egyéb feladatokat.

5. § (1) Az Üzemeltetőt a rendelet 1. mellékletében meghatározott mértékű temető-fenntartási hozzájárulás díja, a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj és a temetőbe való behajtás díja illetik meg.

(2) A temetési hely 2. mellékletben meghatározott megváltási vagy újraváltási díját a temetési hellyel rendelkezésre jogosult az Önkormányzat részére közvetlenül köteles megfizetni.

6. § (1) A köztemető infrastrukturális feltételei:

a) a temetőhöz tartozó út, a temetőben a sírhelytáblákat összekötő úthálózat,

b) ravatalozó és a ravatalozó épületben lévő tároló és öltöző helyiség, boncoló helyiség

c) halottak hűtésére szolgáló hűtőberendezés,

d) közkifolyó (csurgalékvíz megfelelő elvezetésével),

e) hulladékgyűjtő edényzet(ek), hulladékgyűjtő-hely,

f) illemhely.

(2) A köztemető bekerítését, vagy élő sövénnyel való körbekerítését és az utak sorfásítását és a temető területének parkosítását biztosítani kell.

IV. Fejezet

A temető rendje

7. § (1) A köztemető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, melyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét, a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét, valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni.

(2) A temető nyitvatartási ideje reggel 8 órától este 18 óráig.

8. § (1) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

(2) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

9. § (1) A temetőben kizárólag a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el. Szemetet kizárólag a gyűjtőedényekben, vagy a hulladékgyűjtő-helyen lehet elhelyezni.

(2) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély - a sírra, vagy attól maximum 30 cm távolságra ültetett örökzöld kivételével, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 150 cm-nél, és átmérője nem haladja meg a 60 cm-t - nem ültethet. A 200 cm magasságot elérő, nem gondozott növényeket a temető üzemeltetője eltávolíthatja, vagy eltávolíttathatja, melynek költségeit a sír felett rendelkezésre jogosult részére kiszámlázza/továbbszámlázza.

(3) Gyertya vagy mécses meggyújtására legkésőbb a temető zárása előtt fél órával van lehetőség. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedések megtétele annak a kötelessége, aki a gyertyát, vagy a mécsest meggyújtotta.

10. § (1) A temetőbe – vakvezető kutya kivételével – állatokat bevinni tilos.

(2) Tilos mindenfajta hulladékot a temetőben elégetni.

(3) Tilos hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét megzavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni.

(4) Tilos a temetőben járművel – a súlyos mozgássérültet szállító jármű, a temetkezési tevékenységben résztvevő jármű, valamint a temető üzemeltetőjének engedélyével munkát végző vállalkozó járműve kivételével – közlekedni.

11. § (1) A temetőben végzendő minden munka elvégzését a munka várható kezdési időpontja és időtartama megjelölésével – a sírgondozás kivételével – előzetesen be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének.

(2) A köztemetőben szakipari munkát végző vállalkozók kötelesek a temető üzemeltetőjének a rendelet 1. mellékletében meghatározott temető-fenntartási hozzájárulási díjat, illetve a temetkezési szolgáltatók a rendelet 1. mellékletében meghatározott szolgáltatók által fizetendő díjat megfizetni.

(3) A szakipari munkát végző vállalkozók munkavégzés céljából a temető üzemeltetőjének engedélyével – a rendelet 1. mellékletében meghatározott mértékű, temetőbe való behajtás díjának megfizetését követően - behajthatnak a temetőbe.

(4) A temetői munkákat úgy kell elvégezni, hogy az ne sértsen kegyeleti érdekeket, a szomszédos sírok és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt ne okozzon.

(5) Építőanyagot a temetőbe beszállítani kizárólag az (1) bekezdésben meghatározott bejelentés után lehet. Az építési hulladékot a munkák befejezését követően azonnal, de legkésőbb 3 napon belül el kell szállítani.

12. § (1) A halott a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legalább 1 órával korábban helyezhető el. A ravatalozásig a halottat hűtőben kell tárolni.

(2) A ravatalozó helyiséget a temetés előtt legalább 1 órával, de minden esetben a ravatalozás megtörténte után azonnal ki kell nyitni.

(3) A felravatalozott koporsót a szertartás kezdetéig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani a koporsót, ha a holttest már oszlásnak indult, vagy súlyosan roncsolódott állapotban van.

(4) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

V. Fejezet

A temetkezési helyek

13. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetkezési helyeket az üzemeltető jelöli ki.

(2) A temetési helyek nyilvántartását a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően a temető üzemeltetője vezeti.

14. § (1) A temetőben az alábbi típusú temetési helyeket a következő méretekben kell biztosítani:

a) egyes sírhely, melynek mérete: 210 cm hosszú, 90 cm széles, legalább 200 cm mély;

b) kettes sírhely, melynek mérete: 210 cm hosszú, 190 cm széles, legalább 200 cm mély;

c) gyermeksírhely, melynek mérete: : 130 cm hosszú, 60 cm széles, legalább 200 cm mély;

d) sírboltok (2, 4, illetve 6 koporsó befogadására alkalmas), a sírbolt elhelyezésére szolgáló terület mérete 600 cm x 600 cm, a sírbolt épület külmérete (bruttó alapterülete) maximum 400 cm x 400 cm, az épület magassága a rendezett terepszinthez képest 320 cm

e) urnasírhely, melynek mérete: 80 cm hosszú, 60 cm széles, legalább 100 cm mély;

f) urnafülke (kolumbáriumok), melynek belmérete 30 cm x 30 cm x 45 cm

g) urnasírbolt.

(2) Gádoros Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete elhunyt személy kimagasló érdemeinek elismeréséül örök temetkezési hely céljára díszsírhelyet adományozhat. A díszsírhely esetenként kijelölt egyes sírhely, melynek mérete: 250 cm hosszú, 100 cm széles és 220 cm mély. A díszsírhelyek síremlékeinek felállításáról a Képviselő-testület esetenként határoz.

(3) A temetőben a sírhelyek egymástól való legkisebb távolsága 60 cm.

15. § (1) A temetkezési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni.

(2) A temetkezési helyek feletti rendelkezési jog időtartama:

a) a 14. § (1) bekezdés a), b), és c) pontjában meghatározott temetkezési hely esetében 25 év,

b) a 14. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott temetkezési hely esetében 60 év,

c) a 14. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott temetkezési hely esetében 10 év,

d) a 14. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározott temetkezési hely esetében 15 év,

e) a 14. § (1) bekezdés g) pontjában meghatározott temetkezési hely esetében 20 év.

(3) A temetkezési hely feletti rendelkezési jog (használati idő) megszerzéséért, valamint a rátemetésért (időarányosan) a rendelet 2. mellékletében meghatározott megváltási díjat kell fizetni.

(4) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(5) A temetkezési helyek a használati idő leteltét követően újraválthatóak. Az újraváltáskor a sír felett rendelkezni jogosult hozzátartozó köteles megfizetni a rendelet 2. mellékletében meghatározott díjat.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

16. § (1) E rendelet 2017. január 01. napján lép hatályba.

(2) Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a Gádoros Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 8/2000. (IV. 3.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

A temető üzemeltetője részére fizetendő díjak

Díj megnevezése

Nettó összege (forintban)

A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző temető-fenntartási hozzájárulási díja (víz és energia felhasználás, területhasználat, úthasználat stb.)

3.400,-

Szolgáltatók által fizetendő díj

9.000,-

Temetőbe való behajtás díja

4.000,-

2. melléklet

Az Önkormányzat részére fizetendő sírhelymegváltási díjak

Temetkezési hely megnevezése

Megváltás nettó díja (forintban)

Egyes sírhely

15.000,-

Kettes sírhely

27.000,-

Urna-sírhely

10.000,-

Egyes urnafülke

20.000,-

Kettes urnafülke

40.000,-

Gyermeksírhely

12.000,-

Kettes sírbolthely

160.000,-

Négyes sírbolthely

200.000,-

Hatos sírbolthely

250.000,-