Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete10/2018 (IX.27.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 09. 28- 2021. 11. 30

Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete10/2018 (IX.27.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat helyi szabályairól

2018.09.28.

Gádoros Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, csatlakozva az Emberi Erőforrások Minisztériuma Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez, a felsőoktatási tanulmányokat folytató gádorosi diákok támogatásáról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja a gádorosi állandó lakóhellyel rendelkező felsőoktatási tanulmányokat folytató, illetve folytatni kívánó hátrányos szociális helyzetű diákok ösztöndíj támogatása, tanulmányaik anyagi terheinek csökkentése érdekében.

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed azon gádorosi állandó lakóhellyel rendelkező hátrányos szociális helyzetű hallgatókra, akik a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvényben meghatározott képzési keretidőn belül teljes idejű felsőfokú alapképzésben, mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

(2) A rendelet hatálya kiterjed azon gádorosi állandó lakóhellyel rendelkező hátrányos szociális helyzetű diákokra, akik az adott tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolások, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe még felvételt nem nyert érettségizettek, akik az adott tanévtől kezdődően felsőoktatási intézmény keretében teljes idejű felsőfokú alapképzésben, mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben, felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni.

2. § (1) Az ösztöndíj támogatás időtartama:

a) az 1. § (1) bekezdése esetén 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév /az ösztöndíj újrapályázható/

b) az 1. § (2) bekezdése esetén háromszor 10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév.

3. § (1) Az ösztöndíjak odaítéléséről évente egy alkalommal Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének Szociális, Ifjúságvédelmi és Oktatási Bizottsága dönt.

(2) A Szociális, Ifjúságvédelmi és Oktatási Bizottság az elbírálás során

a) a határidőn túl benyújtott vagy formailag nem megfelelő pályázatokat a bírálatból kizárja és erről a pályázót írásban értesíti,

b) a határidőben benyújtott formailag megfelelő pályázatokat érdemben elbírálja és döntéséről a pályázót írásban értesíti.

(3) Az 1. § (2) bekezdése alapján megállapított ösztöndíjak felülvizsgálatáról a tanulmányi évet követően, legkésőbb november 15-ig Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének Szociális, Ifjúságvédelmi és Oktatási Bizottsága dönt.

4. § (1) Az ösztöndíj elbírálása kizárólag szociális rászorultság alapján, a pályázó tanulmányi

eredményétől függetlenül történik.
(2)Az ösztöndíj odaítélésének a feltétele, hogy a pályázóval együtt lakók egy főre jutó havi nettó jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át ne haladja meg.
(3)Méltányosságból az a személy is részesülhet támogatásban, aki a (2) bekezdésben meghatározott jövedelemhatárt meghaladja és aki/nek/:
- a családjában más eltartott is van;
- árva vagy félárva;
- kollégiumi ellátásban nem részesül;
- állami gondozott, gyámolt;
- tartós betegségben, fogyatékosságban szenved;
- családjában folyamatos ellátást igénylő beteg vagy rokkant van;
- eltartója munkanélküli vagy öregségi nyugdíjban részesül;
- eltartója egyedül neveli;
- naponta legalább 50 km-t ingázik a felsőoktatási intézmény és a lakóhelye között.
(4)A pályázók rangsorba állítása és elbírálása során előnyben kell részesíteni azt a pályázót, aki/nek/:
- a családjában más eltartott is van;
- árva, vagy félárva;
- kollégiumi ellátásban nem részesül;
- tartós betegségben, fogyatékosságban szenved;
- családjában folyamatos ellátást igénylő beteg vagy rokkant van;
- eltartója munkanélküli vagy öregségi nyugdíjban részesül;
- eltartója egyedül neveli.
(5)A feltételek fennállását a pályázó igazolni köteles.

5. § (1) A pályázatot a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben kell rögzíteni, és a kinyomtatott, aláírt pályázati űrlapon kell benyújtani a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási pultjánál a felsőoktatási intézmény jogviszony-igazolásával együtt.

(2) A kérelemhez csatolni kell a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél, az egy háztartásban élők előző 3 havi nettó jövedelmét tanúsító kereseti igazolásokat. Egyéb jövedelmeknél pedig a kérelem benyújtása előtti 1 év nettó bevételeinek 1/12-éről szóló

jövedelemigazolást. Ha a kérelmező nem tud igazolást benyújtani, akkor büntetőjogi felelőssége tudatában kell nyilatkoznia a rendszeresen nem mérhető jövedelmeiről.
(3)A pályázó köteles csatolni minden olyan igazolást, melyek a 4. § (4) bekezdésében felsorolt
feltételek meglétét támasztják alá.
(4)A Polgármesteri Hivatal – a döntés előkészítése érdekében – a pályázó által közölt adatokat, tényeket, valamint a szociális helyzetet ellenőrizheti és környezettanulmányt végezhet.

6. § (1) Az ösztöndíj havi összege: minimum 1.000 Ft/jogosultsági hónap, maximum 5.000 Ft/jogosultsági hónap.

(2) A megállapított ösztöndíj megvonásra kerül, ha a pályázó az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt nem iratkozik be a felsőoktatási intézménybe, vagy a felsőoktatási intézményben nem teljes idejű képzésben vesz részt. A megállapított ösztöndíj abban az esetben is megvonásra kerül, ha az ösztöndíjas szociális rászorultsága már nem áll fenn, illetve elköltözik a települési önkormányzat illetékességi területéről. Ez utóbbi esetben a határozat csak meghozatalát követő tanulmányi félévtől ható hatállyal hozható meg.

(3) Az ösztöndíjban részesítettek számára kifizetendő összeget az Önkormányzat költségvetési

rendeletében biztosítja.

7. § Ez a rendelet 2018. szeptember 28-án lép hatályba.

A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik a helyben szokásos módon.