Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

a helyi termelői piac működéséről és üzemeltetéséről

Hatályos: 2023. 11. 23

Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

a helyi termelői piac működéséről és üzemeltetéséről

2023.11.23.

Gádoros Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról kiadott 55/2009. (III.13.) Korm. rendeletben foglaltakra figyelemmel - a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a 5932 Gádoros, Kossuth Lajos utca 10. szám alatti, belterület 764/2. helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanon létesített és üzemeltetett helyi termelői piac területére.

(2) A rendelet személyi hatálya a piac fenntartójára, üzemeltetőjére, a piacon kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folytatókra és a piac területén tartózkodó magánszemélyekre, vásárlókra terjed ki.

(3) A rendelet hatálya alá tartozó piaci területen folytatott kereskedelmi tevékenységnek meg kell felelni az irányadó jogszabályokban előírt követelményeknek.

A piac fenntartása, üzemeltetése

2. § (1) Gádoros Nagyközség Önkormányzata a lakosság termelői termékekkel történő ellátásának ösztönzésére és jobb ellátásának érdekében helyi termelői piacot, valamint a piac területén illemhelyet tart fenn és üzemeltet.

(2) A fenntartó/üzemeltető a piac területére helyfoglalási díjat nem állapít meg.

(3) A fenntartó/üzemeltető a piac üzemeltetéséről a rendelet 2. melléklet szerinti üzemeltetési szabályzatban rendelkezik.

(4) A fenntartó/üzemeltető ellátja

a) a piac területének és a közös helyiségek tisztán tartását, téli időszakban a hóeltakarítást, síkosságmentesítést,

b) a megfelelő hulladékgyűjtő- és tároló elhelyezését, a keletkezett kommunális hulladék gyűjtését, elszállítását, rendszeres tisztítását, fertőtlenítését,

c) a nyitási, zárási feladatokat, az odaérkező árusok elhelyezésének biztosítását,

d) a piac rendjének biztosítását, a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések folyamatos betartásának ellenőrzését.

(5) A piac nyitva tartásáról, működési rendjéről, a piaci árusítás szabályairól a fenntartó jól látható helyen, hirdetményben tájékoztatja az árusokat, vásárlókat.

A piac működésének rendje és az árusítás feltételei

3. § (1) A piac minden hét szerda és szombat napokon 6:00-12:00 óráig tart nyitva.

(2) A piacon árusítást megkezdeni az 1. melléklet szerinti „Nyilvántartási adatlap” üzemeltető megbízottjának történő átadásával, a helykiosztást követően lehet.

(3) A piac elsősorban termelői piac, ezért a helyfoglalásnál elsőbbséget élveznek az alábbi termékeket előállító gádorosi, illetve Békés Vármegyei székhellyel, telephellyel rendelkező árusítók:

a) a saját gazdaságban előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs, virág);

b) a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított termékek és egyéb feldolgozott növényi eredetű termék;

c) méz, méhészeti termékek;

d) saját tenyésztésű, nevelésű állatból származó tej, tejtermék, tojás;

e) sertéshúsból előállított füstölt hús, étkezési zsír az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint;

f) kistermelő által a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a gazdaságban nevelt, tulajdonában lévő sertés, juh, kecske és szarvasmarha saját gazdaságban történt feldolgozása útján előállított húskészítmények;

g) élő állat (házi és haszonállat).

(4) Az állandó piac elsősorban termelői piac, a szabad helyek függvényében van lehetőség egyéb kereskedelmi tevékenység folytatására, valamint iparcikk és ruházati termékek árusítására.

(5) A piacon terméket az hozhat forgalomba, aki a vonatkozó jogszabályok szerint arra jogosult.

(6) A piaci árusítók kötelesek az árusító helyen a vásárlók számára jól láthatóan és olvashatóan feltüntetni a nevüket, címüket, székhelyüket, telefonszámukat.

(7) Tilos az árusításra ki nem jelölt helyeket, közlekedési útvonalakat árusításra igénybe venni. A közlekedő utat szabadon kell tartani, ezeken a területeken árut, egyéb tárgyat tilos tárolni.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.