Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

A köztisztviselői illetményalap 2024. évi megállapításáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
A köztisztviselői illetményalap 2024. évi megállapításáról
Végső előterjesztői indokolás
Gádoros Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényben kapott felhatalmazás által biztosított lehetőség alapján a Polgármesteri Hivatalban dolgozó szakemberek megtartása érdekében a köztisztviselők bérszintjének a központi költségvetési törvény által meghatározottnál magasabb összegben, 2024. évben is indokoltnak tartja a köztisztviselői illetményalapnak törvényben meghatározott összegénél magasabb összegben történő megállapítását (2008. január 01-jétől alkalmazott és a jelenlegi illetményalap 38.650.- Ft).
A képviselő-testület által 2023. évben 50.000.- Ft összeg került megállapításra a köztisztviselői illetményalap összegnek, melyet 2024. évre vonatkozóan 60.000, - Ft összegben határoz meg.
Az illetményalap korrekciójával biztosítani kívánja a hivatali apparátus megtartását, a köztisztviselők hivatalukhoz méltó megélhetését.
1. Társadalmi hatások
A köztisztviselői apparátus hivatalhoz méltó megélhetését, anyagi biztonságát lehet biztosítani, ami az elvégzett munka színvonalára is várhatóan hatással lesz, és ezáltal az ügyfelek elégedettségére válik.
2. Gazdasági, költségvetési hatások
A hivatalnak és általa az önkormányzatnak is érdeke, hogy a köztisztviselők minél nagyobb megbecsülés mellett végezhessék a munkájukat, melyet a 2024. évi önkormányzati költségvetés biztosít.
3. Környezeti hatások
A rendeletben foglaltak végrehajtásának környezetre gyakorolt hatásai nincsenek.
4. Egészségügyi hatások
A munkamorálra hatással van a megfelelő anyagi elismerés, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy ebben segítsük a köztisztviselőket.
5. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások
Az adminisztrációs terhek nem változtak.
6. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következmények
A rendelet megalkotása nem kötelező.
7. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti feltételek rendelkezésre állnak, a pénzügyi feltételt a 2024. évi önkormányzati költségvetés fogja biztosítani.