Csorvás Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (II. 25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 02. 26- 2021. 07. 01

Csorvás Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (II. 25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Csorvás Város Polgármestere, mint Csorvás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete feladat-és hatáskörének a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti gyakorlója, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET A rendelet hatálya

1. § A költségvetési rendelet hatálya az önkormányzatra és az általa irányított költségvetési szervekre terjed ki.

II. FEJEZET Az önkormányzati költségvetés főösszege

2. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetésének főösszegét - finanszírozási műveletekkel együtt 1 020 498 eFt-ban határozza meg.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetési

bevételeinek főösszegét (finanszírozási bevételek nélkül) 766 123 eFt-ban,

finanszírozási bevételek összegét 254 375 eFt-ban

kiadásainak főösszegét (finanszírozási kiadások nélkül) 798 276 eFt-ban,

finanszírozási kiadásainak összegét 222 222 e Ft-ban

határozza meg.

(3) A 2021. évi költségvetési mérlegét az 1. melléklet szerint határozza meg.

a) A működési és felhalmozási kiadások alakulását négy évre vonatkozó pénzforgalmi mérlegét 2021-2024-re vonatkozóan a rendelet 14. számú melléklete mutatja be.

b) A Képviselő-testület az önkormányzat működési bevételeinek és kiadásainak egyenlegét az előző évben képződött működési pénzmaradványból, saját bevételekből finanszírozza.

c) A Képviselő-testület az önkormányzat felhalmozási bevételeinek és kiadásainak egyenlegét az előző években képződött felhalmozási pénzmaradványból finanszírozza.

Költségvetési bevételek és kiadások

3. § (1) A bevételeket intézményenként és összesen a rendelet 2. melléklete határozza meg.

(2) A bevételeket intézményenként és összesen kötelező-, önként vállalt-, és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a rendelet 2/A. melléklete határozza meg. A bevételeket intézményenként és összesen feladatonként a 2/B. melléklet tartalmazza.

(3) A kiadásokat kiemelt előirányzatonként, intézményenként és összesen a rendelet 3. melléklete határozza meg.

(4) A kiadásokat intézményenként és összesen kötelező-, önként vállalt-, és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a rendelet 3/A. melléklete határozza meg. A kiadásokat intézményenként és összesen feladatonként a 3/B. melléklet tartalmazza.

(5) A létszámadatokat intézményenként és összesen a 4. melléklet mutatja be.

(6) A beruházási és felújítási előirányzatokat az 5. melléklet mutatja be.

(7) Az átadott pénzeszközök részletezését a 7. melléklet tartalmazza.

Egyéb adatszolgáltatások

4. § (1) Az intézmények pénzellátását a 6. melléklet határozza meg.

(2) Az önkormányzat adósságának és hitelállományának kimutatását, valamint a több éves kihatással járó feladatok kiadásait éves bontásban a 10. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat Európai Uniós forrásból megvalósuló projektek bevételeinek és kiadásainak, valamint az EU-s projektekhez történő hozzájárulásainak bemutatását a 12. melléklet rögzíti.

(4) Az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatások, kedvezmények összegét a 13. melléklete tartalmazza.

(5) Az önkormányzat 4 éves pénzforgalmi mérlege a rendelet 9. melléklete.

III. FEJEZET A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések

Felelősségi hatáskörök

5. § (1) A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 115. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(2) A költségvetési szerv vezetője felelős a gazdálkodási lehetőségek és a kötelezettségek összhangjáért oly módon, hogy a jóváhagyott előirányzatokon belül köteles gazdálkodni.

(3) A költségvetési szerv vezetői a szakmai tevékenységük és a költségvetés végrehajtása során kötelesek a gazdaságosság, a hatékonyság és az eredményesség követelményeit érvényesíteni.

Előirányzattal való gazdálkodás

6. § (1) A 2021. évi önkormányzati költségvetés előirányzatinak felhasználását a 11. melléklet határozza meg.

(2) A költségvetési szerv a rendeletben meghatározott kiadási előirányzatokat nem lépheti túl, kivéve, ha az államháztartás más alrendszereitől, alapítványtól és a saját tevékenységéből származó tervezett előirányzatot meghaladó többletbevételt ér el, illetve jóváhagyott pénzmaradvánnyal rendelkezik.

(3) Amennyiben év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A Képviselő-testület negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló felügyeleti szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének módosításáról.

(4) Az intézmények saját előirányzat-módosítási hatáskörben - a felügyeleti szerv egyidejű tájékoztatása mellett - bevételi és kiadási előirányzataik fő összegét, a kiemelt előirányzatokat és a megfelelő részelőirányzatokat felemelhetik

  • a) az előirányzat maradványából, illetve
  • b) a bevételi többletük terhére.

(5) A dologi kiadások körében megtervezett részelőirányzatok között a költségvetési szerv átcsoportosítást hajthat végre.

(6) Az év közben realizálódó - nem céljellegű – önkormányzati többletbevételt általános tartalékba kell helyezni.

(7) A feladatelmaradásból származó - személyi és dologi - kiadási előirányzat megtakarítások felhasználására csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

Finanszírozási célú műveletek

7. § A Polgármester 2 millió forint értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról, és döntéséről tájékoztatja a Képviselő-testület.

Létszámgazdálkodás

8. § (1) Az önkormányzat létszám előirányzatát, beleértve a közfoglalkoztatottak létszámát is, a 4. melléklet tartalmazza.

(2) A költségvetési szerv év közben a személyi juttatások, a létszám előirányzatok, és az azzal összefüggő munkaadókat terhelő járulékok előirányzatát csak a Képviselő-testület jóváhagyásával növelheti.

(3) A Képviselő-testület a Csorvási Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapját a 2021. évre vonatkozóan 46.380,- Ft-ban határozza meg.

Tartalékok

9. § (1) A 2021. évi tartalékok tételes listáját a 8. melléklet határozza meg.

(2) Az általános és céltartalék felett a Képviselő-testület rendelkezik.

IV.

Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit 2021. január 1. napjától kell alkalmazni.

1. melléklet

1.pdf

2. melléklet

2.pdf

2.A. melléklet 2.A. melléklet

2_A.pdf

2.B. melléklet 2.B. melléklet

2_B.pdf

3. melléklet

3.pdf

3.A. melléklet 3.A. melléklet

3_A.pdf

3.B. melléklet 3.B. melléklet

3_B.pdf

4. melléklet

4.pdf

5. melléklet

5.pdf

6. melléklet

6.pdf

7. melléklet

7.pdf

8. melléklet

8.pdf

9. melléklet

9.pdf

10. melléklet

10.pdf

11. melléklet

11.pdf

12. melléklet

12.pdf

13. melléklet

13.pdf

14. melléklet

14.pdf

15. melléklet

15.pdf

16. melléklet

16.pdf

17. melléklet

17.pdf