Csorvás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 01

Csorvás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Ez a szakasz rendelkezik az önkormányzat költségvetéséről szóló rendelet személyi hatályáról, nevezetesen, hogy az önkormányzat költségvetése az önkormányzatra, és az általa fenntartott költségvetési szervekre (Csorvás Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye, Csorvás Város Önkormányzatának Óvodája, Bölcsődéje és Mini Bölcsődéje, a Csorvási Polgármesteri Hivatal) terjed ki.
A 2. §-hoz
Ez a szakasz az (1)-(2) bekezdéseiben az önkormányzat költségvetésének 2024. évi főösszegét határozza meg bevételi és kiadási főösszeg szerinti bontásban, mindösszesen 3.102.715.689, - Ft összegben.
A szakasz a (3) bekezdése hivatkozik az önkormányzati költségvetési mérleget bemutató 1. mellékletre, valamint a (3) bekezdés a) pontja a négy évre vonatkozó pénzforgalmi mérleget tartalmazó 15. mellékletre.
A szakasz (3) bekezdésének b) pontja rendelkezik az önkormányzati költségvetés működési bevételei és kiadásai egyenlege, míg a c) pont az önkormányzat felhalmozási bevételei és kiadásai egyenlege biztosításának módjáról.
A 3. §-hoz
E szakasz (1) bekezdése rendelkezik arról, hogy az önkormányzati bevételek önkormányzat és annak költségvetési szervei szerint összesített, továbbá kormányzati funkciónkét kimutatott táblázatát a rendelet 2. melléklete tartalmazza.
A szakasz (2) bekezdése tartalmazza, hogy a bevételeket költségvetési szervenként kötelező-, önként vállalt-, és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a rendelet 3.-5. mellékletei határozzák meg.
A szakasz (3) bekezdése az önkormányzati kiadásokra vonatkozóan tartalmaznak az (1)-(2) bekezdésben foglaltakkal analóg rendelkezéseket, hivatkozva a részleteket meghatározó rendelettervezet 6. és 7.-9. mellékletére.
A 4. §-hoz
A 4. § hivatkozik a rendelet 10. mellékletére, ami költségvetési szervenként és összesített formában is bemutatja az önkormányzat létszámhelyzetét.
Az 5. §-hoz
A 2024. évi tartalékok tételes listáját a 14. melléklet határozza meg.
Az általános és céltartalék felett a Képviselő-testület rendelkezik.
A 6. §-hoz
(1) bekezdése az önkormányzat beruházási és felújítási előirányzatait bemutató, a rendelet 11. mellékletére hivatkozik.
A rendelet 6. § (2) bekezdése mondja ki, hogy a költségvetési szervek pénzellátását a 12. melléklet tartalmazza.
A szakasz (3) bekezdés az önkormányzati átadott pénzeszközök részletezését bemutató 13. mellékletre utal.
A szakasz (4) bekezdése hivatkozik a 16. mellékletre, mint az önkormányzat adósság-és hitelállományát, valamint a több éves kihatással járó kötelezettségállományt éves bontásban kimutató dokumentumra.
A szakasz (5) bekezdése az Európai Uniós forrásokból megvalósuló projektek bevételeit és kiadásait, valamint az ezekhez történő hozzájárulásokat bemutató 18. mellékletre utal.
A szakasz (6) bekezdése szól a rendelet 19. mellékletéről, mint az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatások, kedvezmények összegeit tartalmazó kimutatásról.
A szakasz (7) bekezdése hivatkozik az önkormányzat 4 éves pénzforgalmi mérlegét tartalmazó 20. mellékletre.
A szakasz (8) bekezdése szerint a rendelet 21. melléklete mutatja ki az önkormányzat saját bevételeit kormányrendeletben meghatározott szabályok szerinti bontásban.
A szakasz (9) bekezdése a rendelet 22. mellékletét jelöli meg, mint az önkormányzat likviditási tervét meghatározó dokumentumot.
A 7. §-hoz
A rendelet 7. §-ának (1)-(3) bekezdései határozzák meg és nevesítik az önkormányzat költségvetésének végrehajtásában felelősséggel rendelkező vezetők felelősségének lehatárolt területeit.
A 8. §-hoz
A rendelet 8. § (1) bekezdése rögzíti, hogy az önkormányzat 2024. évi költségvetése előirányzatainak felhasználási szabályairól a 17. melléklet rendelkezik.
A szakasz (2)-(7) bekezdései részletszabályokat tartalmaznak az előirányzatokkal történő gazdálkodás legfontosabb területeit illetően.
A 9. §-hoz
ebben a körben kizárólag a polgármester forrásfelhasználásának maximális mértékéről rendelkezik, az értéket 2 millió forintban meghatározva.
A 10. §-hoz és a 11. §-hoz
Ezek a szakaszok a költségvetési rendelet hatályáról, és a rendelet alkalmazásának kezdő időpontjáról rendelkezik.