Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati kitüntetések és elismerések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 25/2018. (XII.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 02- 2023. 12. 02

Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati kitüntetések és elismerések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 25/2018. (XII.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.12.02.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzati kitüntetések és elismerések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 25/2018. (XII.21.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

[Gyomaendrőd Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Gyomaendrőd fejlődését szolgálók megbecsülésére és elismerésére az alábbi megújított kitüntetéseket és elismeréseket alapítja:]

„d) Gyomaendrőd Mecénása Elismerő Oklevél”

(2) Az önkormányzati kitüntetések és elismerések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 25/2018. (XII.21.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Gyomaendrődért Elismerő Oklevél (a továbbiakban: szakterületi elismerő oklevél) az oktatásban és nevelésben, a kultúrában és művészetben, az egészségügyben, a szociális munkában, a gyermek- és családvédelemben, a sportban, a környezet- és természetvédelemben, a katasztrófa- és rendvédelemben, a közellátásában, közszolgáltatásban és a közszolgálatban, a turizmusban, valamint a közösségért végzett kiemelkedő munkásságok és szakmai érdemek elismerésére szolgál.”

2. § (1) Az önkormányzati kitüntetések és elismerések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 25/2018. (XII.21.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdés i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Szakterületi önkormányzati elismerés a következő szakterületeken elért kimagasló szakmai érdemek elismeréséért adományozható:)

„i) közellátás, közszolgáltatás és közszolgálat,”

(2) Az önkormányzati kitüntetések és elismerések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 25/2018. (XII.21.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdés k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Szakterületi önkormányzati elismerés a következő szakterületeken elért kimagasló szakmai érdemek elismeréséért adományozható:)

„k) közösségi szolgálat, közösségért végzett munka.”

(3) Az önkormányzati kitüntetések és elismerések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 25/2018. (XII.21.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A szakterületi önkormányzati elismerésből évente szakterületenként legfeljebb 1 adományozható.”

3. § Az önkormányzati kitüntetések és elismerések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 25/2018. (XII.21.) önkormányzati rendelet a következő 5/A. §-sal egészül ki:

„5/A. § (1) Gyomaendrőd Mecénása Elismerő Oklevél annak adományozható, aki Gyomaendrőd gyarapodását, fejlődését szolgáló, ellenszolgáltatás nélküli, kitartó és kimagasló anyagi jellegű hozzájárulása, szponzorációs tevékenysége elismeréseként kiemelkedő tevékenységet végez az oktatás, nevelés, a kultúra és művészet, az egészségügy, a szociális munka, a gyermek- és családvédelem, a sport, a környezet- és természetvédelem, a katasztrófa- és rendvédelem, a közellátás, a turizmus, a közszolgáltatás és a közszolgálat területeken.

(2) A Gyomaendrőd Mecénása Elismerő Oklevélből évente legfeljebb 1 adományozható.

(3) Az elismerés díszoklevélből áll.”

4. § (1) Az önkormányzati kitüntetések és elismerések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 25/2018. (XII.21.) önkormányzati rendelet 7. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki:

„(4a) A formailag nem megfelelő javaslat módosítására a benyújtástól számított 5 napon belül van lehetőség.”

(2) Az önkormányzati kitüntetések és elismerések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 25/2018. (XII.21.) önkormányzati rendelet 7. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A kitüntetési javaslat megfelelőségét a bizottságok vizsgálják meg, és javaslatot tesznek a formailag nem megfelelő elutasításáról.”

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.