Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2020. (XI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a civil szervezetek támogatását szolgáló alapok létrehozásáról

Hatályos: 2020. 11. 27

Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2020. (XI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2020.11.27.
a civil szervezetek támogatását szolgáló alapok létrehozásáról
Általános indokolás
Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete az elmúlt évtizedekben kialakította a civil szervezetek támogatásának jelenleg is működő rendszerét, mely jelenleg négy anyagi és egy eljárási jellegű helyi rendelet alapján, valamint az évente kihirdetésre kerülő pályázati kiírás és pályázati útmutatóval valósul meg. A helyi rendeletek többszöri módosítása, a változó jogi környezet, a támogatható célokban való elmozdulás, valamint az elmúlt évek tapasztalatainak összegzése és a következtetések levonása után felmerült az igény a jelenlegi rendszer újragondolásának. Jelen rendelet-tervezet elfogadásával az anyagi jogszabályok helyett egy rendeletben szabályozná a támogatható, és a támogatásból kizárt szervezetekre vonatkozó általános szabályokat, meghatározza a támogatható célok körét, valamint azt, hogy mely célra mely civil szervezet nyújthat be pályázatot. Egységesen szabályozásra kerül a támogatáshoz vállalni szükséges önerő kérdése is, továbbá deklarálásra kerül a polgármesteri alap, mely eddig csak az éves költségvetésben került beépítésre, annak céljairól, vagy felhasználásról korábban helyi rendelet nem rendelkezett. Végül a záró rendelkezések között a korábbi jogszabályok meghatározott részének, vagy egészének felülvizsgálatával, hatályon kívül helyezésével a jogalkotási törvényben foglalt kötelezettségének tesz eleget a jogalkotó, mely értelmében az elavult, szükségtelenné vált, a normatív tartalom nélküli, tartalmilag kiüresedett vagy egyébként alkalmazhatatlan, vagy az indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű szabályozást megvalósító, a feladatkörébe tartozó jogszabályi rendelkezéseket hatályon kívül helyezi.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
Az Általános rendelkezések között kerül meghatározásra a rendelet célja, a rendelet által nyújtható önkormányzati támogatások mértéke, valamint a támogatható, vagy a támogatásból kizárt civil szervezetekre vonatkozó közös szabályok.
A 4–6. §-hoz
E három szakasz rendelkezik a Sport Alapról, meghatározva a támogatható civil szervezetekre vonatkozó kritériumokat, a támogatható célokat, az Alap felhasználására vonatkozó egyéb szabályokat, valamint az érintett alap felhasználására javaslatot tevő Bizottságot is kijelöli.
A 7–9. §-hoz
E három szakasz rendelkezik a Holtág-fejlesztési Alapról, meghatározva a támogatható civil szervezetekre vonatkozó kritériumokat, a támogatható célokat, az Alap felhasználására vonatkozó egyéb szabályokat, valamint az érintett alap felhasználására javaslatot tevő Bizottságot is kijelöli. Itt kerül bevezetésre a szúnyoggyérítés pályázati eljárás útján történő támogatására vonatkozó szabályozás, mely jelentős újítás az e rendeletet megelőző szabályozási időszaktól.
A 10–12. §-hoz
E három szakasz rendelkezik a Közösségi, Művelődési és Rendezvény Alapról, meghatározva a támogatható civil szervezetekre vonatkozó kritériumokat, a támogatható célokat, az Alap felhasználására vonatkozó egyéb szabályokat, valamint az érintett alap felhasználására javaslatot tevő Bizottságot is kijelöli.
A 13–15. §-hoz
A pályázat útján elnyerhető támogatások közös szabályait a 13. a 14. és a 15. § tartalmazza. Itt kerül meghatározásra, hogy a különböző javaslattevő bizottságok javaslatai alapján a támogatásra vonatkozó döntést Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete hozza meg. Szintén közös szabály, hogy a támogatható célokra, az alapok felhasználására a rendeletet minden naptári évben pályázati kiírás és pályázati útmutató egészíti ki, meghatározva az adott évre vonatkozó pályázati feltétel-rendszert. A 15. §-ban kerül meghatározásra az önerőre vonatkozó rendelkezés, melyet valamennyi támogatáshoz kötelező a pályázónak vállalnia
A 16–18. §-hoz
Meghatározásra kerül a Polgármesteri Alap, annak támogatható céljai és a felhasználására vonatkozó további rendelkezés
A 19. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről, valamint a rendelet hatályba lépése következtében szükségessé váló további, negatív jogalkotási kötelezettségről rendelkezik.