Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete 11/2021. (IV. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a város helyi építési szabályzatáról szóló 9/2010. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 04. 28

a város helyi építési szabályzatáról szóló 9/2010. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete a 203/2020. (IX. 24.) Gye. Kt. határozatával elfogadta a Településrendezési Eszközök 11. számú módosításának előkészítését, melynek következtében szükségessé vált a Helyi Építési Szabályzatról szóló 9/2010. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosítása. A módosítás indokai az alábbiak voltak:

A Gyomaendrőd belterület 3251 hrsz.-ú telekterület tulajdonosa az új telekosztás miatt kérelmet nyújtott be Gyomaendrőd Város Polgármesteréhez. Az érintett terület a Fűzfás zug külső pereme és annak is keleti oldala, a holtág és a mellette húzódó töltés közötti szakasz, ahol tervezett utcák és telekosztási szabályozás is található. Megvizsgálva az igényeket és a település későbbi fejlesztési elképzeléseit, turisztikailag vonzó hatásait, arra a döntésre jutott, hogy a teljes területrészt újra kell formálja, és nem megoldható csak a kérelmező által elképzelt telek szabályozásának módosítása. Ennek következtében a fent megfogalmazott elhatárolással módosítani kell mind a szabályozási tervet, mind pedig az azt megalapozó szerkezeti tervet.

Gyomaendrőd Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a belterület 2990 hrsz.-ú telken építési beruházást kíván végrehajtani, viszont jelen hatályos szabályozási terv szerint a teljes telek tervezett útként van tervezve. Ezen út kialakítását kívánja az Önkormányzat megszüntetni. Ezen földrészlet a töltés tövében található, amely jelenleg is jelentős szintkülönbséggel érhető el, valamint a töltésen végigfutó, jelenleg 1 sávos út a szabályozási terven jelölt gyűjtő út/jelentős út való megjelölése is kétséges, mivel a töltés tetején olyan szabályozási szélességet kialakítani nem lehetséges. Ezért kívánjuk a teljes útszakaszt 3214 hrsz.-ú telekrész érintett szakaszát kiszolgáló úttá is módosítani.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Az 1. § szerinti kiegészítés a beépíthetőségi lehetőségek javítása érdekében szükséges.

A 2. §-hoz és az 1–4. melléklethez

A jogszabály mellékleteiben található tervlapok célja a település hatályos Településrendezési Eszköz módosításának az alaprendeletbe való beépítését valósítja meg.

A 3. §-hoz

A módosító rendelet hatálybalépéséről és hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.