Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 33/2016. (XII. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 01

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 33/2016. (XII. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

A módosító rendelet megalkotásával aktualizálásra kerül közösségi együttélés alapvető szabályairól, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 33/2016. (XII. 19.) önkormányzati rendelet, így az annak tartalmában bekövetkező változások jogbiztonságot eredményeznek, annak hatálybalépése a jogrendszer egységébe történő lehető legjobb illeszkedést, a közösségi szabályok alkalmazhatóságát idézi elő.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Az 1. § pontos szabályozási tartalmat állapít meg a település belterületén lévő ingatlanok lágyszárú növények elburjánzásának megakadályozásával kapcsolatos kötelezettség megállapításával, megjelölve a kötelezettség címzettjét, valamint a címzettől elvárt kötelező magatartást, és annak részletszabályait is.

A 2. §-hoz

A 2. § szerinti szövegcserés módosítással pontosításra kerül a szabálysértést elkövetővel szembeni helyszíni bírság legmagasabb meghatározható összege, mely módosítással az alaprendelet megfelel a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény rendelkezéseiben foglalt számítási szabályoknak is.

A 3. §-hoz

Elvégzi az alaprendelet azon részeinek hatályon kívül helyezését, melyek indokolatlanul párhuzamos szabályozást hoztak létre, valamint sértették a normavilágosság követelményét, és a jogbiztonság elvébe ütköztek.

A 4. §-hoz

A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.