Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2021. (IX.30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a kegyeleti közszolgáltatásról és a köztemetők rendjéről

Hatályos: 2022. 01. 01
a kegyeleti közszolgáltatásról és a köztemetők rendjéről
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Az általános rendelkezések között rendelkezik a személyi és tárgyi hatályról, az üzemeltetés formájáról, az üzemeltető kiválasztásának szabályrendszeréről, a tevékenység ellátásnak ellentételezéséről.
A 3. §-hoz
Az értelmező rendelkezések a rendeletben alkalmazott és magasabb szintű jogforrásban nem szabályozott fogalmakat pontosítja.
A 4–6. §-hoz
A köztemetők infrastruktúrája alcímben meghatározza a közszolgáltató ezekhez kapcsolódó feladatait.
A 7–10. §-hoz
A temetési helyek és a temetési szabályok alcímben meghatározza temetési helyek fajtáit, azok méreteit, az elhunytak átvételére és temetésre előkészítésének szabályait.
A 11. §-hoz
A díszsírhelyekre vonatkozó különös szabályok alcím a díszsírhelyhez kapcsolódó jogokat és kötelezettségeket, a sírhely gondozásának és a költségek viselésének szabályait foglalja össze.
A 12–18. §-hoz
A temetési helyek, sírjelek fenntartására vonatkozó szabályok alcím a temetési helyek fenntartásával, azokról való rendelkezéssel, és a hozzájuk kapcsolódó tevékenységekkel összefüggő szabályokat tartalmazza.
A 19–21. §-hoz
A sírhelygazdálkodás alcím a nevéből adódóan a közszolgáltató azon feladatait foglalja össze, amelyek a temetők hatékony terület gazdálkodásával kapcsolatosak.
A 22. §-hoz és a 23. §-hoz
A köztemetői nyilvántartások alcím meghatározza a közszolgáltató által vezetendő nyilvántartásokat.
A 24. §-hoz és a 25. §-hoz
A temetkezési szolgáltatások, valamint az egyéb temetői szolgáltatások ellátásának rendje, összhangja alcím azokat a szabályokat foglalja össze, amely a temetkezéssel kapcsolatos munkák szabályszerűségének üzemeltető általi ellenőrizhetőségét, azok összehangoltságát garantálják.
A 26–31. §-hoz
A köztemetők használati rendje alcím a köztemetőket látogatókra irányadó szabályokat foglalja össze.
A 32. §-hoz
A kegyeleti közszolgáltatáshoz kapcsolódó díjak alcímben meghatározásra kerülnek a kegyeleti közszolgáltatási tevékenységekhez kapcsolódó díjak fajtái, mértékei, megfizetésének módjai és egyéb kapcsolódó szabályok.
A 33. §-hoz
A záró rendelkezések alcím rendelkezik a hatálybalépésről, amely a kellő felkészülési idő miatt jövő év január elseje. Rendelkezik továbbá a felkészüléssel kapcsolatban a közszolgáltatóra vonatkozó kötelezettségekről, illetve deklarálja a versenysemlegességet az EU-s normáknak való megfelelőség kimondásával. Végül hatályon kívül helyezi a jelenleg hatályos, azonos tárgyú önkormányzati rendeletet.