Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 3/1999.(II.10.) önkormányzati rendelete

A vásárok és piacok tartásáról és rendjéről

Hatályos: 2018. 04. 27- 2021. 04. 29

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 3/1999.(II.10.) önkormányzati rendelete

A vásárok és piacok tartásáról és rendjéről1

2018.04.27.

A vásárok és piacok rendjének biztosítása, a piac- és vásártér használati díjának rendezése, valamint az árusítható cikkek körének meghatározása érdekében Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata az 1990. évi LXV. törvény 1. §-ának (3) bekezdésében, illetve a 35/1995.(IV.05.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében biztosított jogköre alapján az alábbiakat rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területén tartott országos állat- és kirakodóvásárra, a heti állat- és kirakodóvásárra (heti piac), az alkalmi (ünnepi) vásárra, az autó vásárra, a búcsúvásárra, a napi élelmiszer piacra, virágpiacra, és használtcikk piacra (a továbbiakban: vásár, illetőleg piac).

(2) Személyi hatály: a rendelet szabályait mindenki köteles megtartani, aki a piacon, vásáron elad, vásárol, vagy ott egyéb engedélyhez kötött tevékenységet végez.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya az üzleti kiárusításra, vagy ezzel egy tekintet alá eső árusításra még akkor sem, ha az eladó ezt vásár elnevezéssel szervezi, továbbá az egyedi engedély (jogosítvány) alapján közterületen folytatott árusításra.

Vásár és piac fenntartása, üzemeltetése

2. § (1) Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata működési területén a vásárokról és piacokról szóló önkormányzati rendelete, valamint a Polgármesteri Hivatal (I. fokú hatóság) az illetékes állategészségügyi hatóság engedélyével és felügyeletével tart vásárokat.

(2) Alkalmi ünnepi vásárt az (1) bekezdésben meghatározott I. fokú hatóság eseti engedélye alapján más vásártartó is tarthat. A kérelmet a rendezvény esedékessége előtt 2 hónappal kell benyújtani.

(3) A vásár egy vagy több árucikkre (állatfajra) korlátozva is tartható.

(4) Az országos állat- és kirakodóvásár időpontja: február hó 3. vasárnapja, április hó 3. vasárnapja, szeptember hó utolsó vasárnapja, november hó utolsó vasárnapja.

(5) A heti piac minden héten kedden, pénteken és vasárnap kerül megrendezésre.

3. § (1) Országos állat- és kirakodóvásár az állatvásártéren az állategészségügyi (közegészségügyi) jogszabályok betartásával tartható. Az állatvásárra, vagy helyi kiállításra történő, az állatszállítás állategészségügyi feltételeit a rendezvény helye szerint illetékes állomás határozza meg. A vásártérre az állategészségügyi feladatok ellátásához szükséges állatorvost az állomás rendeli ki, a segéderőt pedig a Polgármesteri Hivatal biztosítja.

(2) A heti állatvásár a mázsaház előtti téren tartható kedden, pénteken, és vasárnap. (Kivéve az autóvásári napokon.)

(3) Heti és napi piac a Hunyadi utcán erre a célra elkészített (betonozott) területen tartható. Baromfi, nyúl, galamb a piactér és a buszmegálló közötti részen árusítható. (Sertés heti és napi piacon nem árusítható.)

(4) Autóvásárt a mázsaház előtti téren lehet tartani az alábbi időpontokban: március hó 2. vasárnap, június hó 3. vasárnap, október hó 4. vasárnap.

(5) A búcsúvásárokat (Úrnapi, Szent András napi) – az időjárás függvényében – lehetőleg a vásártéren kell megtartani. Rossz idő esetén a piactéren is engedélyezhető. Az alábbi időpontokban: Úrnapi vásár Pünkösd utáni 2. vasárnap, Szent András napi vásár Pünkösd utáni 28. vasárnap.

4. § (1) A vásárok és piacok rendjéről, fenntartásáról, a helyhasználati díjak beszedéséről a vásár- illetve piactér tisztántartásáról a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

(2) A Polgármesteri Hivatal által adott külön engedély alapján lehet a vásárokon, piacokon, közterületen állandó telephelyet létesíteni, vagy közterületet igénybe venni.

(3) A Polgármesteri Hivatal feladata a vásár meghirdetése, a vásárok időpontjának megváltoztatásával, valamint a rendészeti feladatok ellátásával kapcsolatos intézkedések megtétele.

Árusítási idő

5. § (1) Az állat- és kirakodóvásár (autóvásár) reggel 06 órától 14 óráig tart. A Polgármesteri Hivatal ettől eltérő időpontot is megállapíthat.

(2) A heti piac és állatvásár nyári időszakban (április hó 01. napjától szeptember hó 30. napjáig) reggel 05 órától 10 óráig, a téli időszakban (október hó 01. napjától március hó 31. napjáig) reggel 06 órától 10 óráig tart.

(3) A búcsúvásár nyári időszakban reggel 06 órától 18 óráig, téli időszakban reggel 07 órától 16 óráig tart.

Piacokon, vásárokon forgalomba hozható áruk

6. § (1) Heti piacon (napi élelmiszer piacon) ló, szamár, öszvér, bivaly, szarvasmarha, sertés, juh és kecske kivételével bármely áru forgalomba hozható, amit jogszabály nem tilt.

(2) Heti állatvásáron élőállat, továbbá a bognár kocsigyártó, köteles és szíjgyártó ipar köréhez tartozó, valamint a kialakult szokások szerint állatvásáron árusítható egyéb termék hozható forgalomba.

(3) Búcsúvásáron kegytárgy, a búcsúval kapcsolatos könyv, kiadvány, fénykép, levelezőlap, játék, emléktárgy, bazáráru, élő- és művirág, mézeskalács, édesipari termék, továbbá a kialakult szokások szerint búcsúvásáron árusítható egyéb termék hozható forgalomba.

(4) Autóvásáron használt jármű hozható forgalomba.

(5) Használtcikk piacon használtcikk (anyag) hozható forgalomba.

(6) Az országos állat- és kirakodóvásáron minden olyan terméket forgalomba hozhat, amit a jogszabály nem tilt, aki ilyen tevékenység folytatására jogosult.

Piacokra és vásárokra vonatkozó közös rendelkezések

7. § (1) Piacon és vásáron az áru- és termékértékesítésen kívül vendéglátó-ipari tevékenység csak külön engedély alapján végezhető, kölcsönző, megőrző, mutatványos, valamint szolgáltató- és javítóipari tevékenység folytatható.

(2) A piactéren, illetőleg a vásártéren állandó telephellyel rendelkező üzletben a piac, illetőleg a vásár idején is forgalomba hozható, az üzlet szakmai üzletköréhez tartozó termék, függetlenül a piac, illetve a vásár jellegétől.

(3) A vásáron és piacon nem hozható forgalomba:

a) nemesfém és az abból készült ékszer, drágakő,

b) gyógyszer, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag és készítmény, valamint állatgyógyászati készítmény,

c) kábítószernek és pszichotrop anyagnak minősülő termék,

d) mérgező és veszélyes anyag, növényvédő szer,

e) látást javító szemüveg, kontaktlencse,

f) fegyver, lőszer, robbanó- és robbantószer (ideértve a petárdát is), gázspray,

g) „A” és „B” tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag, motorbenzin, gázolaj és háztartási tüzelőolaj,

h) kulturális javak,

j) barlangi képződmény, illetve szakmai tudományos szempontból kiemelkedő jelentőségű ásványi társulás, ősmaradvány,

k) olyan termék, vagy hulladék, melynek forgalomba hozatala előzetes, vagy egyéb engedélyhez kötött, s ez az engedély nem áll rendelkezésre, vagy amelynek forgalomba hozatala jogszabályba ütközik,

l) a fűszerpaprika-őrlemény, valamint a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 1997. évi CIII. törvényben meghatározott jövedéki termékek, kivéve, ha annak forgalmazását működési engedéllyel rendelkező kereskedő üzletben végzi,

m) gázüzemű készülék, valamint elektromos hálózatról üzemeltethető, illetve hálózati csatlakozási lehetőséggel rendelkező termék (berendezés, gép, készülék, eszköz) és ezek elektromos árammal kapcsolatba hozható alkatrészei (villamos csatlakozások és áramvezető részek), kivéve, ha annak forgalmazását működési engedéllyel rendelkező kereskedő üzletben végzi.

Árusításra jogosultak köre

8. § (1) Állami, szövetkezeti, kereskedelmi és ipari vállalatok, mezőgazdasági és ipari szövetkezetek, egyéni termelők, egyéni vállalkozók (kereskedők, kisiparosok), magánszemély.

(2) Piacon és vásáron terméket az hozhat forgalomba, illetőleg a 7. § (1) bekezdésében meghatározott tevékenységet az folytathatja, aki a termék forgalomba hozatalára, illetve a tevékenység folytatására jogosult.

(3) Napi élelmiszerpiacon árusíthat:

a) a termelő (feldolgozó), ha áruját a mezőgazdasági termékforgalom szabályai szerint maga termelte, terméknek minősül, vagy aki a terméket mezőgazdasági termékértékesítési szerződéssel vásárolta meg,

b) aki a termék forgalomba hozatalára egyébként jogosult.

(4) Használtcikk piacon használtcikket az hozhat forgalomba, aki annak forgalomba hozatalára egyébként jogosult. Kizárólag használt tárgyait magánszemély is forgalomba hozhatja.

(5) A Polgármesteri Hivatal az árusításra jogosultak körét meghatározott piacokon, vásárokon az igényekhez képest korlátozhatja.

Egészségügyi intézkedések

9. § (1) Az élelmiszerek forgalomba hozatalával hivatásszerűen foglalkozó személy vásáron és piacon csak akkor árusíthat, ha egészségügyi könyvvel rendelkezik.

(2) A piaci árusítással nem hivatásszerűen foglalkozó magántermelőkkel szemben az (1) bekezdésben foglaltakat alkalmazni nem kell. Nem foglalkozhatnak azonban élelmiszerárusítással azok az alkalmi árusok, akik undort keltő betegségben szenvednek, vagy az általuk árusított élelmiszer szennyezett vagy fertőzött.

(3) Vásáron és piacon közvetlen fogyasztásra szolgáló élelmiszert csak tiszta asztalról vagy állványról szabad árusítani. Az árusítás megfelelő tartályból, vagy tiszta edényből történhet. Gyümölcs és nyersen fogyasztható zöldségfélék csak tiszta ládából, kosárból árusíthatók.

(4) Készételt, cukorkát, süteményt szennyeződéstől mentesen, portól, légytől és csapadéktól védetten lehet kiadni. Azok letakarására csak tiszta szövetet lehet használni.

(5) Ételek és italok árusítása és kiszolgálása csak frissen mosott, tiszta edényből történhet. Az ivó- és evőedények mosására csak ivóvíz minőségű folyóvizet lehet használni. Papírból és műanyagból készült ivópohár ismételt használata tilos.

(6) Tejet és tejterméket forgalomba hozni csak kifogástalan edényben, tiszta asztalról lehet. Az ilyen edénybe kézzel belenyúlni, vagy abba megízlelés után árut visszaönteni tilos.

(7) Romlott árut a vásár, illetve a piac területére bevinni, vagy ott tartani tilos.

(8) Országos állat- és kirakodóvásárra, illetve a heti állatvásárra csak vészmentes helyről, egészséges állat vihető be.

Helypénz

10. §[1]

Helyhasználat engedélyezése

11. § (1) A vásáron és a piacon az árusok, illetőleg a szolgáltatók helyét az egyes szakmákra is tekintettel a Polgármesteri Hivatal jelöli ki, piacfelügyelők útján.

(2) A használtcikk árusítók csak a többi árustól elkülönítve helyezkedhetnek el.

(3) Az az árus, vagy szolgáltató, akinek a vásártéren, illetőleg a piactéren állandó telephelye nincs, és a vásár illetve a piac napi kezdő időpontja előtt legalább 1 órával nem jelentkezik, helyfoglalásra nem tarthat igényt, hanem érkezési sorrendben foglalhat helyet.

(4) A vásáron és piacon elhelyezett áru megőrzése, kezelése a helyhasználó feladata. Az áru értékének csökkenéséért, vagy elvesztéséért a fenntartót nem terheli felelősség.

A vásárok és piacok rendje

12. § (1) Az árusító sátrakat, asztalokat és árukat úgy kell elhelyezni, hogy azok a szabad közlekedést ne akadályozzák.

(2) A vásár és piac területére csak árufeltöltést végző járművel lehet behajtani. A járműveknek az áru fel- és lerakása után a vásár és piac területét el kell hagyniuk.

(3) A (2) bekezdésben foglalt rendelkezés nem vonatkozik arra az esetre, ha az értékesítés a járműről történik.

(4) Az élelmiszerpiac területén gépjármű helyhasználati díj megfizetése mellett sem tartózkodhat.

(5) A vásár területén maradó járműveket az árusító helyek között, kijelölt közlekedési utakon elhelyezni nem szabad.

(6) Az illetékes ellenőrző személy az áru minőségére, mennyiségére információt kérhet, a romlásra gyanús, elváltozást mutató áruknak a forgalomba hozatalát a szakértői vizsgálat megtartásáig felfüggesztheti, illetve megtilthatja.

(7) Szakvizsgálatra szoruló áru (gomba, tejtermék) hatósági szakvizsgálat nélkül nem árusítható. Zöldség-gyümölcs esetében pedig a permetezési napló megléte nélkül nem forgalmazható.

(8) A helyhasználó az általános egészségügyi szabályokon kívül köteles megtartani a Polgármesteri Hivatal által előírt speciális közegészségügyi előírásokat is (pld.: a betegségre gyanús állat elhelyezése, romlott áru tárolása).

13. § (1) A sátrakat és az asztalokat a vásár és piac befejeztével el kell távolítani. Az állandó helyhasználattal rendelkezők ez alól kivételben részesíthetők. Nem vonatkozik ez a rendelkezés természetszerűen a szilárd felépítményű elárusító helyekre.

(2) A vásáron, piacon csak engedéllyel rendelkező mutatványosok működhetnek, és csak az engedélyükben meghatározott tevékenységet folytathatják. Minden mutatványos a meghatározott helyre szóló külön engedélyt köteles váltani.

(3) Az elárusító helyeken kimérésre kerülő áru mérésére kizárólag hitelesített mérőeszközt lehet használni.

(4) Tilos a vásár és piac területén:

a) az építményeket és berendezéseket rongálni,

b) eladásra nem szánt állatot bevinni,

c) közlekedési utakon a forgalmat akadályozni,

d) hitelesítetlen mérőeszközt és súlyt használni,

e) az elárusító asztalok közé gépjárművel behajtani,

f) perlekedni, lármázni, durva szavakat használni, botrányt okozni,

g) szerencsejátékot űzni.

(5) A vásár és piac területén tüzet rakni, vagy nyílt lángot használni tilos. Megfelelő tűzbiztonságot nyújtó tűzhelyek a meleg ételt készítő és forgalomba hozható árukhoz használhatók.

(6) A helyhasználó a tűzvédelmi berendezések hibáit, a tűzvédelmi előírásokba ütköző minden cselekményt, körülményt, és tűzesetet haladéktalanul köteles jelenteni a piacfelügyelőnek.

Piacrendészeti szervek

14. § (1) Az elsőfokú vásár, illetve a piacrendészeti hatósági jogkört a Polgármesteri Hivatal gyakorolja.

(2) A vásárok és piacok rendészeti, egészségvédelmi, fenntartási és helyhasználati díjak beszedésével kapcsolatos ügyeivel a Polgármesteri Hivatal megbízottjai foglalkoznak, akiket működésükben hatósági közegnek kell tekinteni.

(3) A vásár és piaci ügyekkel megbízott személy(ek) intézkedései ellen a Polgármesterhez, vagy a Jegyzőhöz lehet fordulni.

(4) Azokat a személyeket, akik az Önkormányzat rendeletét, előírásait, illetve a piac, vásár rendjét súlyosan megsértik, a piac és vásár területéről a piacfelügyelet eltávolíthatja. A kitiltás szólhat egy alkalomra, vagy hosszabb időre. A hosszabb időre szóló kitiltást írásbeli határozattal kell elrendelni. A kitiltás ideje maximum 1 évre szólhat.

(5) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az áruk forgalmára, a közegészségügy fenntartására, valamint a közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos jogszabályok, továbbá a belkereskedelemre vonatkozó jogszabályok az irányadók.

Szabálysértési rendelkezések

15. § [2]

Vegyes rendelkezések

16. § (1) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a 2/1952.(II.16.) EüM. rendelet, a 35/1995.(IV.05.) Korm. rendelet, valamint a Ptk. szabályai az irányadók.

(2) A jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a 10/1991. számú KT. rendelet hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2021. április 30. napjával.