Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2001.(X.29.) önkormányzati rendelete

A díszpolgári, tiszteletbeli polgár kitüntető cím és egyes kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2001. 10. 29- 2002. 11. 18

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló - többször módosított - 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdése a./ pontjában rögzített felhatalmazás alapján „Békésszentandrás Nagyközség Díszpolgára” és „Békésszentandrás Nagyközség Tiszteletbeli Polgára” elismerő címeket és kitüntető díjakat alapít, adományozásuk szabályairól a következő rendeletet alkotja:

I. fejezet


A díszpolgári és tiszteletbeli polgár cím



1. § (1) A Képviselő-testület „Békésszentandrás Nagyközség Díszpolgára” (a továbbiakban: díszpolgár) kitüntető cím adományozásával ismerheti el:


a./ azok érdemeit, akik Békésszentandrás Nagyközség szellemi és anyagi gyarapodásáért példaszerűen dolgoztak, aminek eredményeként a közélet, a gazdaság, a tudományok, a kultúra és a művészetek, a gyógyítás, az oktatás-nevelés területein maradandó alkotó munkájukkal elősegítették a település fejlődését, polgárainak boldogulását.

b./ azoknak a Békésszentandrás Nagyközségben született vagy itt élő és alkotó, kiemelkedő humánumú, közmegbecsülést szerzett polgároknak, akik kimagasló eredményességű munkásságukkal járultak hozzá a település fejlődéséhez.

c./ azok érdemeit, akik a település nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése és egyéb külföldi kapcsolatainak gazdagítása terén kifejtett kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak a település hírnevének növeléséhez.


(2) A Képviselő-testület „Békésszentandrás Nagyközség Tiszteletbeli Polgára” (továbbiakban: tiszteletbeli polgár) kitüntető címet adományozhat olyan nem Békésszentandrás Nagyközség lakóhelyű személyiségeknek, akik jelentős mértékben hozzájárulnak Békésszentandrás település jó hírének terjesztéséhez, rangjának, vonzerejének emeléséhez, a település érdekeinek előmozdításához.


2. § (1) Az 1. § (1) és (2) bekezdésben meghatározott kitüntető cím posztumusz kitüntetésként nem adományozható. 

(2) A díszpolgári címmel kitüntetett személy külön erre a célra készített díszoklevél és plakett illeti meg, valamint külföldi állampolgár kivételével pénzjutalom, melyet az Önkormányzat az éves költségvetésében biztosít, amely nem lehet kevesebb az előző évben adományozott pénzjutalomnál.

(3) A díjakra javaslatot tehetnek a településen működő intézmények vezetői, közalkalmazotti tanács, nyilvántartásba vett egyesületek, alapítványok, szervezetek és természetes személyek.


(4) A kitüntető címek adományozásáról a Képviselő-testület dönt a Képviselő-testület ideiglenes bizottságának javaslatára.

A Tiszteletbeli polgár címmel évente egy magyar állampolgárságú személy tüntethető ki.


(5) A kitüntető címeket minden évben a Szent-András napi községi ünnepségen kell átadni méltó keretek között a polgármesternek.


3. § (1) A díszpolgári és a tiszteletbeli polgár cím adományozását díszes kivitelű emlékkönyvben kell nyilvántartani.

Az emlékkönyvbe bevezetett adományozást kézjegyével látja el az adományozott, a polgármester és a jegyző.


(2) A Békésszentandrás Nagyközség díszpolgár és a tiszteletbeli polgára címet jogosult viselni az adományozott és azt neve mellett feltüntetni.


4. § A díszpolgári és tiszteletbeli polgár címet a Képviselő-testület állandó bizottsága vagy tagjai kezdeményezésére a Képviselő-testület megvonhatja attól, aki arra méltatlanná vált.

Különösen az érdemtelen, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogszerűen eltiltott.

II. fejezet


Kitüntető díjak


5. § (1) A Képviselő-testület azon természetes személyek és közösségek számára, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak Békésszentandrás lakosságának ellátásához, illetve kimagasló tevékenységüket növelték a település tekintélyét Békésszentandrás Önkormányzatának Képviselő-testülete kitüntető díjakat alapít, melyeket évente adományozhat.

(2) Az (1) bekezdésben alapított díjak:


a./ „Békésszentandrás Szociális Ügyéért Díj” a szociális ágazatban tevékenykedő személy számára, aki a szociális ellátás érdekében kiemelkedő munkát végzett.

b./ „Békésszentandrás Egészség Ügyéért Díj” a település egészségügyi ágazatában tevékenykedő kiemelkedő orvosnak, gyógyszerésznek, ápoló és kisegítő személyzetnek.

c./ „Békésszentandrásért Pedagógiai Díj” az oktatási ágazatban tevékenykedő személyeknek, akik kiemelkedő munkájukkal kimagaslanak az óvodai, iskolai és kollégiumi oktató-nevelő munkájukban, magas fokú szakmai felkészültségük alapján élen járnak új és hatékonyan alkalmazható pedagógiai módszerek kidolgozásában és alkalmazásában, valamint példamutató magatartást tanúsítanak az élet minden területén.

d./ „Békésszentandrás Közművelődéséért Díj” azon természetes személyek és közösségek  részére, akik kiemelkedő eredményt értek el a közművelődési munka irányításában, az ifjúság művelődéséért végzett munkában, a közművelődés újszerű formáinak meghonosításában, valamint a közéletben való aktív részvétellel és példamutató magatartásával.

e./ „Békésszentandrás Sportjáért Díj” a sportban tevékenykedő azon természetes személyek   és közösségek részére, akik kiemelkedő hazai és nemzetközi sportteljesítményeket értek el, teljesítményeik mellett magatartásuk példaként állítható a lakosság elé.

f./ „Békésszentandrás Közszolgálatáért Díj” a közszolgálat területén tevékenykedő azon személyek részére, akik a köztisztviselői vagy közalkalmazotti szolgálatban hosszú időn át kiemelkedő munkát végeztek és általános elismerést szereztek a lakosság körében.

g./ „Békésszentandrásért Kitüntető Díj” azon természetes személyek és közösségek részére, akik Békésszentandrás fejlődéséért mind gazdasági, mind művészeti, kultúrális és egyéb területen kiemelkedő tevékenységet végeztek.


Adományozás rendje



6. § (1) A kitüntető díjakra javaslatot tehetnek a településen működő intézmények vezetői, közalkalmazotti tanács, nyilvántartásba vett egyesületek, alapítványok, szervezetek és természetes személyek.


(2) A javaslatnak tartalmaznia kell a javasolt személy vagy személyek nevét, életútját, munkásságát, valamint a javaslat indoklását.


(3) A javaslatokat a polgármester részére kell eljuttatni a minden évben külön meghatározott időpontig.


(4) A kitüntető díjak adományozásáról a Képviselő-testület dönt Képviselő-testület által választott ideiglenes bizottság javaslatára.


(5) A kitüntető díjak adományozásáról a Képviselő-testület titkos szavazással dönt. A kitüntető díjak minden évben a Szent András-napi községi ünnepségen kerülnek átadásra.


(6) A kitüntetett személyekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást köteles vezetni.



7. § (1) A kitüntető díjaknál posztumusz díj is adományozható.


(2) A kitüntető díjakból évente legfeljebb kettő adományozható.

(3) A kitüntetett személy „Békésszentandrásért” feliratú emlékplakettet és az igazoló, a kiemelkedő tevékenységet is kifejező oklevelet kap.

(4) A kitüntetéssel járó pénzjutalom összege évenként kerül meghatározásra, amely nem lehet kevesebb az előző évben adományozott pénzjutalomnál.

(5) A kitüntető díjakkal járó pénzjutalmak fedezetét az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítani kell.

8. § (1) A kitüntető díjat a kitüntetésre érdemtelenné vált személytől az elismerést a Képviselő-testület visszavonja.

(2) A visszavonást az adományozásra javaslattevők, illetőleg a bíráló testületek kezdeményezhetik.


Záró rendelkezések


9. § (1) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik a helyben szokásos módon.


(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének egyes kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 16/1998.(XI.20.) számú rendelete.

Mellékletek