Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2003. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a sportról

Hatályos: 2003. 06. 30

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2003. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a sportról

2003.06.30.

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete - támogatva az egészség megőrzését, a gyermek-és ifjúsági sport /diáksport/, a szabadidősport, az utánpótlásnevelés, a verseny-és élsport körébe sorolt sporttevékenységet, valamint a fogyatékosok életminőségének sport által történő javítását- a sportról, a sportigazgatásról, működtetéséről, támogatásáról, a sportról szóló 2001. évi V. és LVII. törvénnyel módosított 2000. évi CXLV. törvény 61. /4/ bekezdésének felhatalmazása alapján, a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. törvény 8. és 16. S-a rendelkezéseivel valamint az Európai Sport Chartával összhangban a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § /1/ A testnevelés és a sport, mint közhasznú társadalmi tevékenység a Nagyközség Önkormányzata által közszolgáltatásként működtetett humán-szolgáltatási rendszer részét képezi és annak többi elemével [oktatás, közművelődés/ egyenrangú része.

Figyelemmel jelentőségére Békésszentandrás Nagyközség Képviselő-testülete hosszútávra kívánja meghatározni fejlesztésének és támogatásának lehetőségeit.
A sport fejlesztése érdekében az Önkormányzat az alábbi fontossági sorrend szerint támogatja:
a./ a testnevelés és a sport átfogó rendszerét úgy, hogy értékei a lakosság valamennyi korosztályánál minél szélesebb körben érvényesüljenek, hozzájárulva a helyi lakosság fizikai és szellemi, egészségi állapotának javításához, a szabadidő hasznos eltöltéséhez, jól működő kisközösségek kialakulásához,
b./ a sport erkölcsi és etikai alapjainak megóvását,
c./ a sport helyének és szerepének megerősödését más rendszerekkel összhangban, figyelembe véve az oktatási, a szociális, az egészségügyi, a településfejlesztési, a közművelődési ágazatokat,
d./ a sport és a testnevelés részterületeit a tevékenység alapján, a gyermek-és ifjúsági sportot, a szabadidősportot, a fogyatékosok sportját, az utánpótlás-nevelést és a versenysportot.

A rendelet hatálya

2. § / 1/ A rendelet hatálya kiterjed Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területén működő

-önkormányzati intézményekre,
-sportszervezetekre /felsorolását az 1. sz. melléklet tartalmazza].

A nagyközségi sport kiemelt céljai

3. § / 1/ Az Önkormányzat a sport kiemelt céljainak meghatározásakor az Európa Tanács által kiadott Európai Sport Charta alapelveit tekinti irányadónak:

a./ a település fiataljai számára biztosítani kell az ”alapvető sportolási képességek megszerzését”,
b./ a nagyközség lakosai számára hozzáférhetővé kell tenni ”a sportolási és rekreációs lehetőségeket”,
c./ az átlagosnál tehetségesebb sportolók számára meg kell adni " az egyéni sportteljesítmények javításának lehetőségét” .

Az Önkormányzat sportfeladatainak meghatározása

4. § / 1/ az Önkormányzat kötelező feladata az illetékességi területén a helyi sporttevékenység támogatása.

/2/ Ennek formái különösen:
a./ a sport hosszú távú fejlesztési céljainak megfelelő helyi sportkoncepció meghatározása és megvalósítása,
b./ az a./ pont szerinti célok alapján a sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel való együttműködés,
c./ a tulajdonában álló sportlétesítmények használatának biztosítása a megkötött szerződés szerint,
d./ az önkormányzati iskolai sporttevékenység feltételeinek megteremtése.
/3/ Az Önkormányzat az / 1/ és [2/ bekezdésben meghatározott kötelező feladatai mellett illetékességi területén a helyi sporttevékenységet elsősorban a következő módon támogathatja:
a./ az Önkormányzat fontosságának megfelelően támogatja a diáksportot. Mint iskolafenntartó, oktatási intézményétől elvárja, hogy pedagógiai programjában a tanulók egészségének megőrzése, pozitív gondolkodású személyiségük kialakítása nagy hangsúlyt kapjon. Ennek érdekében az oktatási intézmények a szellemi és testi nevelés helyes arányait biztosítsák.
b./ a szabadidősport feltételeinek fejlesztésével,
c./ a gyermek és ifjúsági sport, az utánpótlás-nevelés, a nők és a családok sportjának, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékosok sportjának, illetve a tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításának segítésével,
d./ az iskolán kívüli, önszerveződő sporttevékenység feltételeinek elősegítésével.
/4/ Az Önkormányzat egyetlen sportszervezet esetében sem vállal fenntartási kötelezettséget, ugyanakkor eredményes működésükhöz évente rendszeres támogatást nyújt.
/5/ Az önkormányzati támogatásban részesülő szervezetek kötelesek eredményeikről évente egy alkalommal írásban beszámolni a Képviselő-testületnek.
/6/ Az Önkormányzat feladatai illetékességi területén a sport hosszú távú fejlesztési céljaira figyelemmel a következők:
a./ a sporttal foglalkozó helyi szervezetek támogatása,
b./ területi versenyrendszerek, sportrendezvények szervezésének segítése,
c./ a szakszövetség területi szervei tevékenységének segítése,
d./ a szakszövetségekkel való együttműködés az éves verseny-, illetve szabadidősport naptár összeállításában,
e./ közreműködés a szakszövetségekkel együttműködve a sportszakember képzésben és továbbképzésben, valamint az egészséges életmóddal összefüggő felvilágosító tevékenységben,
f./ a sportorvosi tevékenység támogatása.

A sporttevékenység irányítása és ellenőrzése

5. § / 1/ A jogszabályok és a jelen rendelet által meghatározott sportfeladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

/2/ A Képviselő-testület az éves pénztámogatás mértékéről a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság javaslata alapján dönt.
/3/ A Képviselő-testület a Művelődési, Sport és Idegenforgalmi Bizottság javaslata alapján dönt a sport területén pályázatokon való részvételről.
/4/ A Képviselő-testület különös figyelemmel kíséri a sporthoz kapcsolódó intézmények tevékenységét, gazdálkodását, feladatellátását az alapító okiratban szereplő feladatmeghatározás érvényesülését.image13.jpgimage14.jpgimage15.jpg

A sporttámogatás mértéke

6. § / 1/ Az Önkormányzat az éves költségvetésében biztosítja az ellátandó szakfeladataihoz kapcsolódó sportlétesítmények üzemeltetésének és fenntartásának pénzügyi forrásait.

A sportvagyon működtetése, hasznosítása

7. § / 1/ Általános rendezési terv módosítását célzó előterjesztéseket, amennyiben az sportolásra alkalmas területet, zöldfelületet, játszóteret érint a Környezetvédelmi, Mezőgazdasági és Településfejlesztési Bizottság valamint a Művelődési, Sport és Idegenforgalmi Bizottság véleményezi.

/2/ Az Önkormányzat tulajdonában lévő sportvagyon, sportolásra alkalmas terület, létesítmény, részleges vagy teljes hasznosításával, kialakításával, azon végzett beruházással, annak megszüntetésével kapcsolatos önkormányzati előterjesztéseket az /1/ bekezdésben rögzített bizottságok véleményezik.

Záró rendelkezés

8. § / 1/ E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

/2/ Kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.