Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2004. (III. 2.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról és a környezetvédelemről

Hatályos: 2004. 03. 02

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2004. (III. 2.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról és a környezetvédelemről

2004.03.02.

Békésszentandrás Nagyközség Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bekezdés c./ pontjában kapott felhatalmazás alapján a település tiszta, esztétikus képének kialakítása, fenntartása és védelme érdekében, az ember és környezete harmonikus kapcsolatának kialakítása, a környezet elemeinek és folyamatainak védelme, a fenntartható fejlődés környezeti feltételeinek biztosítása céljából — a helyi körülményeket alapul véve — az alábbi rendeletet alkotja:

1. Fejezet

Fejezet

Általános rendelkezések

Területi és személyi hatály

1. § A rendelet hatálya Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területére (bel- és külterületére), annak természetes és épített környezetére, a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre terjed ki, amelyek állandó vagy ideiglenes jelleggel a település közigazgatási területén tartózkodnak, működnek, tevékenykednek.

II. Fejezet

Köztisztasági rendelkezések

Az ingatlanok tisztántartása

2. § A magántulajdonban lévő épületek családi és társasházak tisztántartásáról a tulajdonos a kezelő, a használó (a továbbiakban: tulajdonos) köteles gondoskodni.

Közterületek, zöldterületek fenntartása és kezelése

3. § (1) A nagyközség közigazgatási területén lévő közparkok építéséről, felújításáról, fenntartásáról, gondozásáról és ápolásáról, a közterületek (különösen a közcélú zöldterületek, a parkokban lévő burkolatlan utak, járdák) tisztántartásáról a karbantartó brigád útján gondoskodik az önkormányzat.image6.jpg

(2) Az ingatlan tulajdonosának a feladata az ingatlan előtti járdaszakasz, saroktelek esetén minden oldalán (járda hiányában 1 m széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van az úttestig terjedő teljes terület) zöldsáv, nyílt árok és ennek műtárgyainak tisztántartása.

(3) A szilárd burkolattal el nem látott utcákban az ingatlan tulajdonosa

köteles gondoskodni a járda, a zöldsáv és a nyílt árok tisztántartásáról. (4) Az ingatlant közvetlenül határoló közterületen telepített növényzet gondozása (fák metszése stb.) a tulajdonost terheli.
(5) Az ingatlanok területén a növényvédelem az ingatlan zöldterületének létesítése, fenntartása, gondozása, a kártevők és az allergén növények írtása a tulajdonos kötelessége.
(6) Az ingatlan előtti közterületen lévő és közterületre nyúló fák és más növények, valamint az élő sövény gallyazásáról, a járdák járhatóvá tételéről, az ingatlan előtti közterületen az allergén növények irtásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni. A közterületről eltávolított növények visszapótlásáról a növényt eltávolító köteles gondoskodni.
(7) Több tulajdonos esetén a tisztántartási kötelezettség a közterületet érintő ingatlantulajdonosok tulajdon arányában oszlik meg.
(8) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek (üzletek, vendéglátóhelyek stb.) előtti járda, parkolóhely, zöldsáv, árok területéről és a hulladék eltávolítása a helyiség használójának a feladata.
(9) Az ivóvizet szolgáltató kutak, közkifolyók, közterületi ivókutak környezetét az üzemeltetőnek különös gonddal kell tisztán tartani és megvédeni az esetleges szennyeződéstől.
(10) Olyan szennyező forrást (istálló, illemhely, ülepítő szikkasztó, trágyatároló stb.), amely az ivóvizet szolgáltató kút vizét közvetlenül vagy a talajon keresztül szennyezi, a közegészségügyi, a vízügyi és az építésügyi hatósági előírásokban meghatározott távolságon (védőtávolság, védőterület) belül létesíteni és fenntartani tilos.

4. § (1) Az épület tulajdonosa köteles gondoskodni az épület közterülettel határos, közterület felé eső tetőzetéről a hó és jég letisztításáról olyan időszakban, amikor a forgalmat nem zavarja. a tisztítás tartamára a járdát el kell zárni és a járókelőket alkalmas módon figyelmeztetni kell az elhaladás veszélyére.

(2) Az ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát (járdaszakaszt, gyalogjárdát, lépcsőt stb.) a szükségeshez képest naponta többször is le kell takarítani vagy szórással csúszás-mentesíteni. A szórásra bomló szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (fűrészpor, homok, kisszemcséjű salak) kell használni. A szóróanyag beszerzéséről a tisztításra kötelezett köteles gondoskodni. Környezetszennyező szóró anyagot használni tilos.

(3) Környezetszennyező anyagot a közútra szórni tilos.

(4) Szennyvizet, eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, törmeléket, iszapot, hulladékot, papírost robbanásveszélyes anyagot) a közcsatorna víznyelőjébe a nyílt csapadékvíz elvezető árokba szórni, önteni vagy bevezetni tilos.

5. § (1) Tilos a közpark területére gépjárművel, kerékpárral, segédmotorkerékpárral behajtani és parkolni.

(2) Tilos a közterületen a fák és egyéb növények, parkberendezések rongálása, pusztítása, beszennyezése vagy olyan szakszerűtlen kezelése, amely értékük csökkenésével jár.

Tilos a fák és egyéb növények megcsonkítása, a fákra és parkberendezésekre plakátok elhelyezése.
(3) Zöldterületen a védett állatok bármely eszközzel történő zavarása, a fészkek, állatok lakóhelyeinek rongálása, tojások és fiókák, utódok kiszedése és irtása tilos.
(4) Közterületen lévő zöldterületen járművet mosni, valamint ilyen célra a közkifolyót igénybe venni tilos.
(5) Közterületen állatok legeltetése tilos.
(6) Építési törmeléket az arra kijelölt helyen szabad elhelyezni.
III. Fejezet

Csapadék — szennyvízelvezetés

6. § (1) Vízfolyások, nyílt csapadékvíz elvezető árkok szennyezése, ezekbe, valamint ezek partjaira hulladék és törmelék lerakása tilos.

(2) Kommunális szennyvizet közterületi csapadékvíz-elvezető és csapadékvíz-szikkasztó csatornába vezetni tilos. Szennyvíz-csatorna hiányában kommunális szennyvíz elhelyezésére egyedi közműpótló berendezést (vízzáróan kialakított szennyvízgyűjtő medencét) kell létesíteni. A szennyvízgyűjtő és csapadékvíz rendszer rendszeres karbantartásáról és szükség szerinti ürítéséről a tulajdonos köteles gondoskodni.

(3) Közterületre, csapadékvíz-elvezető és csapadékvíz-szikkasztó csatornába, patakba, vízfolyásba szennyvizet vezetni, kibocsátani tilos. Szippantott szennyvíz elhelyezése csak a települési szennyvíztisztítóba lehetséges.

(4) A zárt csapadékvíz-elvezető csatornára és szennyvíz csatornára való rákötés az ingatlan tulajdonosának kötelezettsége.

(5) Csapadékvíz szennyvízcsatornába vezetése tilos.

(6) Csapadék-, és szennyvízelvezető rendszer rongálása, állagának megváltoztatása, megszüntetése, rendeltetésszerű működésének korlátozása tilos.

(7) A települési vízrendezési feladatok körében a fenntartó

a. / a természetes vízfolyások és belvízcsatornák,
b. / a nyílt csapadékvíz-elvezető csatornák, árkok,
c. / a szivattyútelepek és egyéb műtárgyak fenntartásával gondoskodik arról, hogy azok az önkormányzat jogszabályban meghatározott, helyi vízkárelhárítási és vízrendezési feladatainak ellátása során, a tervezett funkció ellátására alkalmasak legyenek.
IV. Fejezet

Háztartási tevékenységgel okozott légszennyezés

7. § (1) Tilos nyílt téren és bármilyen berendezésben veszélyes hulladékot, vagy égetése során veszélyessé minősülő anyagot égetni (műanyagok, gumi, fáradt olaj, vegyszeres és festékes göngyöleg, gyógyszermaradványok, szárazelem).

(2) Tilos a kommunális hulladék nyílt téren égetése.

(3) Veszélyes hulladék, állati hulla és növényi hulladék csak a kijelölt helyre és jogszabályokban meghatározott módon szállítható, helyezhető el, illetve semmisíthető meg.

(4) Az égetést a látási viszonyok és a talajközeli légmozgások miatt 10 és 15 óra között lehet végezni. Szeles és száraz időben hulladékot égetni és tüzet gyújtani tilos. A szabadban tüzet gyújtani és tüzelőberendezést használni úgy lehet, hogy a környezetére tűz — vagy robbanásveszélyt ne okozzon.

V. Fejezet

Zaj- és rezgésvédelem

8. § (1) A zajforrásokat úgy kell üzemeltetni, hogy azok zajkibocsátása a jogszabályban meghatározott zajterhelési határértéket ne haladja meg.

VI. Fejezet

Egyéb rendelkezések

Önkormányzati környezetvédelmi alapimage16.jpgimage21.jpg

9. § (1) Az Alap létrehozásának célja, hogy az önkormányzat a környezetvédelmi feladatainak megoldásának elősegítése érdekében segítse a környezetvédelmi intézkedések végrehajtását, járuljon hozzá a környezeti ártalmak megelőzéséhez, környezeti károk mérsékléséhez, ösztönözze a környezetszennyezés csökkentésére irányuló társadalmi tevékenységet, fejlessze a környezet minőségét.image7.jpg

(2) Az alap bevételei:

a./ a települési önkormányzat által jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság összege,
b./ a területi környezetvédelmi hatóság által az önkormányzat területén jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság összegének 30 %-a.
c./ átvett pénzeszköz, melyet kizárólagosan arra a célra használható fel.

10. § (1) A környezetvédelmi alapot — az éves költségvetési rendelet szerint meghatározott mértékben kizárólag környezetvédelmi célra lehet felhasználni.

(2) Az Alap bevételeit:

a./ a környezetvédelmi mérésekre,
b./ a védett természeti értékek megőrzésére, eredeti állapotának helyreállítására,
c./ zöld területek védelmére, növelésére és fejlesztésére,
d. / a környezet védelmét szolgáló tanulmányok, tervek készítésére,
e. / az egészségre káros, közterületen meglévő gyomok irtására,
f./ környezetvédelmi célú rendezvények, szakmai programok részvételi díjára kell fordítani.
(3) Az Alap bevételeiből kell fedezni a kezelésével járó költségeket.
(4) A környezetvédelmi alap felhasználásáról — az éves költségvetési rendelet és zárszámadás elfogadásával egyidejűleg - a Képviselő-testület gondoskodik.

Szabálysértési rendelkezések

11. § Szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki

a./ az ingatlan tisztántartásáról, rendszeres takarításáról, rovar- és rágcsálóirtásról, az allergén növények irtásáról nem gondoskodik,
b./ a közterületre nyúló fák, más növények élő sövények gallyazásáról, a járda járhatóvá tételéről nem gondoskodik,image22.jpg
c./ az ingatlan előtt járdaszakasz tisztántartásáról, hó- és síkosságmentesítéséről, valamint annak műtárgyai tisztántartásáról nem gondoskodik,
c./ a közcsatornát, nyílt csapadékvíz elvezető árkot beszennyezi, abba annak rendeltetésszerű működését akadályozó anyagot, tárgyat helyez,
d. / a csapadék-, és szennyvíz elvezető rendszert megszünteti, megrongálja, állagát megváltoztatja,
e./ a közpark területét meg nem engedett módon vagy célra használja, annak területére gépjárművel, kerékpárral, segéd-motorkerékpárral behajt, ott parkol,
f. / nyílt téren kommunális hulladékot éget,
g. / állatot közterületre, köztérre kienged, ott legeltet.

Értelmező rendelkezések

11. § Ingatlan tulajdonosa: az a személy, vagy szervezet, aki/amely az ingatlannyilvántartásban tulajdonosként szerepel.

Amennyiben az ingatlan tulajdonjogának átruházására irányuló, ingatlan nyilvántartási bejegyzésre alkalmas szerződést a földhivatalhoz benyújtották, a szerző felet kell tulajdonosnak tekinteni. E rendelet alkalmazásában tulajdonosnak kell tekinteni továbbá a bérlőt, kezelőt, használót is.
Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.
Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére — az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között — a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.
Közterület rendeltetése különösen a közlekedés biztosítása (utak, terek) a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.) a közművek elhelyezése.
Ingatlan: a föld és a földdel alkotórészi kapcsolatban álló minden dolog.
Záró rendelkezések

12. § (1) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépését követően kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet kihirdetésével hatályát veszti a 9/1997(VI.30.) számú KT. rendelet.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.