Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2004. (III. 2.) önkormányzati rendelete

az állattartásról

Hatályos: 2004. 09. 28

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2004. (III. 2.) önkormányzati rendelete

az állattartásról

2004.09.28.

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy a településen a köztisztaság és a környezetvédelme szabályai az állattartás során is érvényesüljenek és ezáltal javuljon a nagyközség általános környezeti kultúrája.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a nagyközség közigazgatási területére, magánszemélyekre és jogi személyekre egyaránt.

Házi állatokkal kapcsolatos szabályok

2. § (1) A nagyközség területén állatot tartani, hizlalni, tenyészteni (továbbiakban: tartani) a közegészségügyi, állategészségügyi és építési szabályok betartásával lehet.

(2) Nem lehet haszon állatot tartani az alábbi helyeken:

a) a község belterületén lévő egészségügyi, oktatási, művelődési, szociális intézmények, valamint élelmiszer előállításával, illetve értékesítésével foglalkozó szervezetek területén és a telek határtól számított 50 méteres távolságon belül.

b) az üdülőterületeken,

c) az élővíz partján lévő ingatlanok esetén a vízparttól számított 50 méteren belül.

(3) A település belterületén a hagyományos fuvarozási tevékenységhez kapcsolódó állattartáson kívüli lótartás tilos.

3. §

A házi állattartásra szolgáló épületekkel kapcsolatos követelmények

(1) Állattartás céljára szolgáló épület építési engedély köteles, melyet kizárólag az építésügyi szabályok, OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) szabályai, illetve a helyi szabályozási rendeletben meghatározottak szerint lehet kiadni.
(2) Az állatok elhelyezésére szolgáló helyiséget könnyen tisztítható, hézagmentes és megfelelő lejtésű szilárd burkolattal kell ellátni. A trágyagyűjtő akna a szükségleteknek megfelelő nagyság, vízhatlannak kell lennie, amelyet fedőlappal kell borítani.
(3) A házi állatok elhelyezésére szolgáló helyiséget folyamatosan tisztián kell tartani. A trágyatároló ürítéséről rendszeresen gondoskodni kell. Az állattartó köteles a rágcsáló irtásáról folyamatosan gondoskodni. Nyáron különös figyelmet kell fordítani a legyek irtására, illetve a szagártalom csökkentésére.
(4) Az állattartó köteles gondoskodni az állatai megfelelő tartásáról (etetés, itatás, tisztántartás stb.)

Ebtartás

4. § (1) A nagyközség területén az ebtartás számban nem korlátozott, de ez nem sértheti az emberi együttélés szabályait. Tilos harci eb és a pit bull terrier tartása és tenyésztése!

(2) Tilos szabadon tartani ebet olyan ingatlanon, amely nincs bekerítve! Az ingatlan bejáratát figyelmeztető táblával kell ellátni abban az esetben, ha az eb harapós!

(3) Az eb tulajdonosa, illetve az eb felügyeletével megbízott személy köteles az eb által okozott szennyezért eltávolítani a gyalogjárdáról, parkból.

(4) Tilos ebet bevinni, illetve beengedni (kivéve: vakvezető és szolgálati eb) vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségbe, élelmiszerárusító üzletbe, piac területére, és oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális és sport intézmények területére, továbbá ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmények épületébe, játszóterekre, illetve a strand területére.

(5) Az eb tulajdonosa köteles az eb tartási helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél bejelenteni nyilvántartásba vétel céljából, ha az eb

- a három hónapos kort elérte,
- az eb elhullott vagy elveszett,
- az eb tulajdonosa megváltozott.
(6) Az eb tulajdonosa a három hónaposnál idősebb ebet, illetve ha az eb a három hónapos kort elérte 30 napon belül saját költségére állatorvossal veszettség ellen beoltani.
(7) Az évenkénti védőoltás megszervezéséről a jegyző gondoskodik.

Egyéb állatok

5. § (1) Egyéb háziállatnak nem minősülő állat tartásához a szakhatóságok engedélye szükséges.

(2) Méheket tartani meghatározott helyeken tilos! A nagyközség belterületén a méhtartásra a 15/1969. (XI.6.) MÉM számú rendelet szabályait kell alkalmazni.

6. § (1) Állati hullát, állati eredetű hulladékot a gyepmesteri telepre kell szállítani.

(2) A nagy tömegű állat (kivéve: eb, macska, baromfi, három hetesnél fiatalabb malac, gida) hulláját kizárólag a gyepmesteri telepen lehet ártalmatlanítani.

(3) Az állathulla gyepmesteri telepre történő szállítása az állat tulajdonosának a feladata.

(4) Magánszemélyeknek az állati hulla ártalmatlanítása ingyenes. A jog személyek a Polgármesteri Hivatallal kötött szerződés alapján fizetnek az állati hulla ártalmatlanításáért.

Szabálysértés

7. § 1Aki a rendelet 2. §; 3. §; 4. §; 5. §; 6. § előírásait megszegi 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

8. § (1) E rendelet szabályait a kihirdetés napján lépnek hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével hatályát veszti a 9/1997. (VI.30.) számú KT. rendelet

(3) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

1

Módosította a 22/2004. (IX.28.) önk. r. 1. §-a. Hatályos 2004. szeptember 28-ától.