Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2004. (III. 30.) önkormányzati rendelete

AZ ÉPÍTETT KÖRNYEZET HELYI VÉDELMÉRŐL

Hatályos: 2004. 03. 30

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2004. (III. 30.) önkormányzati rendelete

AZ ÉPÍTETT KÖRNYEZET HELYI VÉDELMÉRŐL

2004.03.30.

Békésszentandrás Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVII. Tv. 6. §.(1) bek b.) pontja, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 8.S.(1) bekezdése, a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. tv, az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999.(Vlll.13.) FVM rendelet valamint az építéshatósági engedélyezésről szóló 46/1997.(Xll.29.) KTM rendelet alapján a helyi jelentőségű építészeti és természeti értékek védelméről az alábbi rendeletet alkotja

Preambulum

A Képviselő-testület felismerve az épített értékeink múltjának és jelenének a fontosságát rendeletet alkot a helyi jelentőségű építészeti értékek védelméről. Célja, hogy a védetté nyilvánított értékeink történetét feltárjuk, feldolgozzuk, és megóvjuk a jövő nemzedék számára is.
Általános rendelkezésekimage2.jpg

1. § (1) E rendelet célja Békésszentandrás Nagyközség településképe és történelme szempontjából meghatározó épített értékek védelme, a település építészeti örökségének, jellemző karakterének megóvása a jövő nemzedék számára.

(2) A település épített értékel — tulajdonformára tekintet nélkül — a nemzet kulturális kincsének részei, ezért megóvásuk, fenntartásuk, a jelentőségükhöz méltó használatuk közérdek.

(3) A helyi értékvédelem feladata különösen:

a.) a különleges oltalmat igénylő településszerkezeti, településképi, táji, építészeti, településtörténeti, régészeti, és természetvédelmi szempontból érdemes:
- településszerkezetek,
- épület, épületrész, építmény,
- utcakép,
- szobrok, emlékművek, síremlékek,
- a továbbiakban együtt: védett értékek körének számbavétele, meghatározása, nyilvántartása, megőrzése, megőriztetése, és a lakossággal történő megismertetése
b.) a védett értékek károsodásának megelőzése, fenntartásuk, és felújításuk elősegítése
(4) Az (1) és (2) bekezdésben megfogalmazott célok érvényesítése érdekében rendeletével a megóvandó épített és természeti értékeit helyi védettség alá helyezi.

2. § (1) E rendeletet Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területén kell alkalmazni és annak hatálya kiterjed minden önkormányzati rendelettel védetté nyilvánított értékre.

(2) A rendelet hatálya kiterjed továbbá minden természetes és jogi személyre, ill. jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra.

3. § (1) E rendelet alkalmazása során:

a. védett településszerkezet: a képviselő-testület által védetté nyilvánított utcahálózat, telekszerkezet, beépítési mód, és építési vonal.
b. védett épület, építmény: a képviselő-testület által védetté nyilvánított olyan épület, építmény amely a hagyományos településkép megőrzése céljából jelentős alkotás
c. védett épületrész: a képviselő-testület által védetté nyilvánított épületrész, amely egészében nem védett építményen, építményben helyezkedik el.
d. értékvizsgálat: a megfelelő szakképzettséggel rendelkező személyek, szervezetek által készített olyan szakvizsgálat, amely feltárja és meghatározza a ténylegesen meglévő ill. a település szempontjából annak minősülő értéket, amely védelemre érdemes. A vizsgálatnak tartalmazni kell a védelemre javasolt értékek esztétikai, történeti, műszaki, természeti jellemzőit.
e. védett érték károsodása: minden olyan esemény, beavatkozás, amely a védett érték teljes vagy részleges megsemmisülését, karakterének előnytelen megváltoztatását, általános esztétikai értékcsökkenését eredményezi.
Helyi védettség keletkezése és megszűnése

4. § - A helyi védettség alá helyezésről, ill. annak megszüntetéséről a képviselő-testület rendelettel dönt.

5. § (1) A helyi védettség alá helyezést, ill. annak megszüntetését bármely természetes vagy jogi személy írásban kezdeményezheti. Erre a képviselő-testület döntése alapján önálló értékvizsgálat is javaslatot tehet.

(2) A kezdeményezésnek tartalmazni kell:

a.) egyedi építmények, értékek esetén:
- a védendő érték megnevezését, szükség esetén körülhatárolását,
- a pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám),
- a védendő érték rövid leírását, dokumentálását (irodalom, fotók),
- a kezdeményezés indokolását.
b.) településszerkezet, településkép, természeti együttes esetén: -
- az együttes megnevezése,
- körülhatárolása,
- a védendő érték rövid leírása, dokumentálása, -
- a kezdeményezés indokolása

6. § (1) A védelemmel kapcsolatos döntés előkészítéséről a jegyző szakértők bevonásával gondoskodik.

(2) A védetté nyilvánításhoz, vagy annak megszüntetéséhez előzetes értékvizsgálatot kell készíteni, melyhez be kell szerezni a megyei és a területi főépítész, szükség esetén műemlékvédelmi, régészeti, ill. a természetvédelmi szakhatóság valamint szakértők szakvéleményét.

(3) Az előkészítés során be kell szerezni az érintett szakmai szervezetek, helyi társadalmi szervezetek álláspontját.

(4) A helyi védettség alá helyezési, ill. annak megszüntetésére irányuló eljárás megindításáról az érdekelteket értesíteni kell:

a.) egyedi értékre vonatkozó kezdeményezés esetén az értesítést az érdekelteknek írásban kell kézbesíteni
b.) nem egyedi érték esetén a tájékoztatást a helyben szokásos módon kell közzé tenni.
c.) a használó értesítése a tulajdonos útján történik.
d.) amennyiben az érdekeltek felkutatása nem lehetséges, vagy aránytalan nehézségbe ütközik a b.) pont szerint kell eljárni az értesítésüket illetően.
e.) A védettséggel kapcsolatos javaslatot a helyben szokásos módon 30 napra közzé kell tenni.
f.) A közzététel időtartama alatt a javaslat és az értékvizsgálat megtekintését a településen biztosítani kell.
g.)

7. § (1) A helyi védettség elrendeléséről értesíteni kell:

a.) az érdekelteket,
b.) az illetékes Földhivatalt,
c.) az illetékes építésügyi hatóságot,
d.) területi védelemnél az érdekelt közműveket.

8. § (1) A helyi védelem alá helyezés, ill. annak megszüntetésének tényét az ingatlan — nyilvántartásba be kell jegyezni.

(2) A helyi védettség fennállásának tényét a hivatalos helyszínrajzon fel kell tüntetni az alábbiak szerint:

„Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat KT. számú rendelete alapján védett települési érték”

(3) A helyi védelmet a Helyi Építési Szabályzatban és a Szabályozási tervben fel kell tüntetni.

(4) Az ingatlan-nyilvántartási bejegyzésről a jegyző gondoskodik.

(5) A bejegyzés esetleges elmaradása a védettség hatályát nem érinti.

A védett értékekre vonatkozó településrendezési és építési előírások

9. § (1) Az új építményeket a jellegzetes településkép, valamint az épített és a természetes környezet egységes megjelenését biztosító módon kell építeni, a meglévőket erre tekintettel használni, ill. fenntartani.

(2) A közterületek kialakítását, burkolatát, bútorzatát a kialakult környezeti kép jellegzetességeinek és karakterének megtartásával, azokkal összhangban kell kialakítani.

(3) Védett területen, a védelemmel érintett ingatlanon csak olyan építési munka, ill. olyan állapot fennmaradása engedélyezhető, amely nem érinti hátrányosan a védett érték megjelenítését, a védett növényzet egészségét.

(4) A védett építményen új parapet konvektor vagy klímaberendezés közterületről is látható egysége nem helyezhető el.

(5) Védett építményen legfeljebb egy, a látványt nem zavaró antenna, hírközlési egység helyezhető el, amennyiben más műszaki megoldás nincs.

(6) Védett építmény bontása csak a védelem megszüntetése után engedélyezhető.

10. § (1) A védett építményt érintő bármely építési munkához, a rendeltetés akár részleges megváltoztatásához az elsőfokú építési hatóság előzetes engedélye szükséges.

(2) A védett értéket érintő munka engedélyezéséhez, az első fokú építéshatóságnak be kell szerezni az illetékes főépítész szakvéleményét.

A védett értékek fenntartása, hasznosítása, fenntartásának támogatása

11. § (1) A védett értékek karbantartása, állapotuk megóvása a tulajdonos kötelessége.

(2) A védett érték fenntartását és megőrzését rendeltetésének megfelelő használattal kell biztosítani.

(3) Amennyiben a rendeltetéstől eltérő használat a védett érték állagának romlásához vezet úgy e használatot a hatályos jogszabályi keretek között az illetékes építéshatóság korlátozhatja, ill. megtilthatja.

12. § (1) A védett érték tulajdonosának kérésére a szokásos jó karbantartási feladatokon túlmenő, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, a tulajdonost terhelő munkálatok finanszírozásához az önkormányzat támogatást ad.

(2) A támogatás mértékét a képviselő-testület évente a költségvetésben határozza meg.

(3) A támogatás ingatlanra eső mértékét a képviselő-testület állapítja meg.

(4) Támogatás abban az esetben nyújtható, ha a védett érték tulajdonosa megfelelő módon karbantartja, és a karbantartással és építéssel összefüggő hatósági előírásokat maradéktalanul betartja.

A védett értékek nyilvántartása

13. § (1) A helyi védettség alá helyezett értékekről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás nyilvános, abba bárki betekinthet.

(2) A nyilvántartás tartalmazza a védett érték:

- Megnevezését,
- pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),
- tulajdonos, kezelő nevét és címét,
- a védelemre vonatkozó képviselő-testületi döntés másolatát,
- minden egyéb adatot, mely a megőrzendő érték szempontjából a védelemmel összefüggésben a nyilvántartást vezető indokoltnak tart
(3) A nyilvántartás vezetéséről a jegyző gondoskodik

A védett értékek megjelölése

14. § (1) A helyi védelem alatt álló épület, építmény - annak értékeit nem sértő módon — az e célra rendszeresített egységes táblával kell jelölni az alábbi szöveggel:

BÉKÉSSZENTANDRÁS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELÓ-TESTÜLETE

VÉDETTÉ NYILVÁNÍTOTTA

(ÉVSZÁM)

(2) A tábla elhelyezéséről, karbantartásáról, pótlásáról a polgármester gondoskodik.
(3) A tulajdonos a tábla elhelyezését túrni köteles.

A helyi védelem irányítása

15. § (1) A településen a helyi védelmet a polgármester irányítja.

(2) A helyi védelemmel kapcsolatos adminisztratív feladatok ellátásáról a jegyző gondoskodik

A védett értékek szerepe az oktatásban és a közművelődésben

16. § Az építészeti és a természeti értékek szemlélet, és jellemformáló szerepének érvényesülése, a települési értékek iránt érzett felelősség fejlesztése, a védett értékek és a velük kapcsolatos ismereteknek a helyi oktatásban és közművelődésben helyt kell hogy kapjanak.

Záró rendelkezések

17. § (1) A rendelet kihirdetéséről a jegyző az SZMSZ-ben meghatározottak szerint intézkedik.