Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2007.(X.26.) önkormányzati rendelete

A lakáscélú önkormányzati támogatásokról

Hatályos: 2023. 03. 01

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2007.(X.26.) önkormányzati rendelete

A lakáscélú önkormányzati támogatásokról

2023.03.01.

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a lakáscélú önkormányzati támogatásokról szóló rendeletet rendeli el:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Békésszentandrás közigazgatási területén

a) legalább 1 éve bejelentett lakóhellyel rendelkező személyekre, akik felújításához, korszerűsítéséhez, bővítéséhez igényelnek támogatást és a kérelmezők egyike még nem töltötte be 35. életévét;

b) azokra a fiatal párokra, akik állandó lakcímüktől és tartózkodási helyüktől függetlenül Békésszentandráson vásárolnak vagy építenek lakást és a településen legalább 3 év időtartamra állandó lakóhelyet létesítenek.

2. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) Jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározott vagyoni érték (bevétel). Jövedelemcsökkentő tételként kell figyelembe venni a kérelmezőt, vagy házastársát/élettársát terhelő megfizetett tartásdíj összegét.

b) Fiatal pár: a kérelem benyújtása időpontjában a házastársak egyike még nem töltötte be a 35. életévét.

c) Közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér.

d) Család: Egy lakásban, ott bejelentett lakóhellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége, ahol a házastársak egyike nem töltötte be a 35. életévét.

e) Lakás: a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 91/A §-ában meghatározott összefüggő helyiségcsoport.

(2) Az önkormányzat a mindenkori éves költségvetésben előirányzott összeg terhére kamatmentes kölcsön támogatást nyújthat:

a) első lakástulajdon megvásárlásához, felépítéséhez,

b) lakás bővítéséhez, felújításához, korszerűsítéséhez.

II. Fejezet

Lakást szerző fiatal párok támogatása

3. § (1) Lakást szerző fiatal párok támogatásában részesülhet az a fiatal pár, aki lakás vásárlásával vagy építésével a jogos lakásigénye kielégítése céljából kíván lakáshoz jutni.

(2) Fiatal párok lakásvásárlási, -építési támogatása nyújtható Békésszentandrás közigazgatási területén a jogos lakásigény 1. számú mellékletben meghatározott (továbbiakban: jogos lakásigény) mértékének felső határát meg nem haladó lakás vásárlásához, építéséhez.

(3) Nem nyújtható támogatás olyan lakás megszerzéséhez, ahol az kizárólag közeli hozzátartozó személyek egymás közötti ingatlanszerzéseként valósulna meg.

(4) Fiatal párok lakásvásárlási támogatása kamatmentes kölcsön formájában nyújtható, mértéke legfeljebb 300.000 Ft.

(5) Fiatal párok lakásépítési támogatása kamatmentes kölcsön formájában nyújtható, mértéke legfeljebb 400.000 Ft.

III. Fejezet

A lakásvásárlási támogatás megállapítására vonatkozó szabályok

4. § (1) Nem részesülhet lakásvásárlási támogatásban az, aki/k/

a) a 3. § /1/-/2/ bekezdésében foglalt feltételeknek nem felel meg,

b) külön-külön, vagy együttesen 50%-ot meghaladó lakástulajdonnal rendelkeznek,

c) önkormányzati lakás megvásárlásához kérik a támogatást,

d) pénzintézeti vagy egyéb kölcsön visszafizetésére kéri a támogatást,

e) aki lakástulajdonára, jövedelmi viszonyaira a kérelmében, a kérelem mellékletét képező iratokban olyan valótlan adatokat közöl, amely számára a kérelem elbírálásakor jogosulatlan előnyt jelentene,

f) a mindenkori nettó minimálbért el nem érő egy főre jutó jövedelemmel rendelkezik,

g) önkormányzati támogatásból származó tartozása még fennáll, ez alatt azt is érteni kell, mely e rendelet hatályba lépését megelőzően keletkezett.

(2) A kamatmentes kölcsön törlesztési időtartama 3 év.

(3) A kölcsönt havi egyenlő részletekben kell törleszteni, az egyes részletek megfizetése tárgyhó 15. napjáig esedékes. A kölcsönt Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Költségvetési Elszámolási Számlájára, csekken vagy átutalással kell törleszteni.

IV. Fejezet

Lakásbővítési, -korszerűsítési, -felújítási támogatás

5. § (1) Lakásbővítési, -felújítási, -korszerűsítési támogatás (továbbiakban: felújítási támogatás) nyújtható az arra rászoruló családoknak, akik munkaviszonyban állnak, vagy rendszeres pénzellátással rendelkeznek.

(2) Felújítási támogatás nyújtható:

a) a lakás legalább 1 lakószobával történő bővítéséhez, ha a lakás nagysága a bővítést követően, a jogos lakásigény mértékének felső határát nem haladja meg,

b) a lakás energiatakarékos felújításához (így különösen: az elektromos hálózat cseréjéhez; a lakás tetőzetének felújításához, cseréjéhez; a lakás külső vakolatának felújításához; nyílászárók cseréjéhez; fűtési mód megváltoztatásához)

c) komfortfokozat növeléséhez.

(3)2 Felújítási támogatás állapítható meg annak, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap 200%-át nem haladja meg és lakását Békésszentandrás közigazgatási területén belül bővíti, újítja fel vagy korszerűsíti.

(4) A felújítási támogatás kamatmentes kölcsönként nyújtható, mértéke legfeljebb 200.000 Ft.

A lakásbővítési, -felújítási, -korszerűsítési támogatás megállapítására vonatkozó szabályok

6. § (1) Nem részesülhet lakás-felújítási támogatásban az, aki/k/

a) az 5. § /1/-/3/ bekezdésében foglalt feltételeknek nem felel meg,

b) pénzintézeti vagy egyéb kölcsön visszafizetésére kéri a támogatást,

c) aki lakástulajdonára, jövedelmi viszonyaira a kérelmében, a kérelem mellékletét képező iratokban olyan valótlan adatokat közöl, amely számára a kérelem elbírálásakor jogosulatlan előnyt jelentene,

d)3 a szociális vetítési alap 130%-át el nem érő egy főre jutó havi nettó jövedelemmel rendelkezik,

e) önkormányzati támogatásból származó tartozása még fennáll, ez alatt azt is érteni kell, mely e rendelet hatályba lépését megelőzően keletkezett,

f) bővítés esetén, a kérelem benyújtásakor nem rendelkezik hatályos építési engedéllyel.

(2) A kamatmentes kölcsön törlesztési időtartama 3 év.

(3) A kölcsönt havi egyenlő részletekben kell törleszteni, az egyes részletek megfizetése tárgyhó 15. napjáig esedékes. A kölcsönt Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Költségvetési Elszámolási Számlájára, csekken vagy átutalással kell törleszteni.

V. Fejezet

Eljárási rendelkezések

7. § (1) A lakásvásárlási, - építési, - felújítási szándékot a Polgármesteri Hivatalban rendelkezésre álló formanyomtatványon kell bejelenteni.

(2) A vásárlási-, építési-, felújítási támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) a kérelmezők elmúlt 3 havi nettó jövedelmeiről szóló igazolást (Őstermelő vagy vállalkozó esetén a büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozatot.)

b) vásárlás esetén - ha rendelkezésre áll -, az előszerződést,

c) bővítés, építés esetén a hatályos építési engedélyt,

d) az elvégzendő munkákról szóló költségvetést.

(3) A jogos lakásigény mértékének megállapításánál, mint együtt költözőket, figyelembe kell venni a házastársat, a gyermek(ek)et.

(4) A jogos lakásigény megállapításánál a vállalt gyermekek számát is figyelembe kell venni. Gyermektelen fiatal pár esetében legfeljebb 2, az 1 gyermekes fiatal pár esetén legfeljebb még egy gyermek születésének vállalását lehet figyelembe venni.

8. § (1) Lakásvásárlási támogatás iránti kérelmeket a Polgármesteri Hivatalban folyamatosan lehet benyújtani, az arra rendszeresített formanyomtatványon. A kérelmekről -a beérkezés sorrendjében- a Képviselő-testület dönt.

(2) Lakásfelújítási, -építési támogatás iránti kérelmeket minden év március 31-ig, illetve augusztus 31-ig lehet benyújtani, az arra rendszeresített formanyomtatványon.

(3) A kérelmeket előzetesen a Népjóléti és Turisztikai Bizottság véleményezi. A támogatás megállapításáról a Képviselő-testület dönt.

(4) A támogatási igények kielégítése a mindenkori költségvetési rendeletben meghatározott keretösszeg erejéig terjed.

9. § (1) [1] A támogatásokra vonatkozó kölcsönszerződések aláírására a Polgármester jogosult.

(2) A támogatás folyósítására a kölcsönszerződés megkötését, illetve a lakásvásárlásra vonatkozó adásvételi szerződés bemutatását követő 8 napon belül kerül sor.

(3) Lakásvásárlási támogatás esetén, a folyósítás az adásvételi szerződést elkészítő ügyvéd közreműködésével történik.

10. § (1) [2] Ha az ügyfél a támogatásra való jogosultság megállapításáról szóló értesítés kézhezvételétől számított 2 hónapon belül az adásvételi szerződést nem köti meg, akkor a jogosultsága e rendelet alapján megszűnik.

(2) A lakásvásárlási támogatást a megállapodás (kölcsönszerződés) megkötésétől számított 2 hónapon belül az ügyfélnek fel kell használnia, a felhasználást 2 hónapnál nem régebbi tulajdoni lap bemutatásával kell igazolnia.

(3) A lakásfelújítási, -építési támogatást az ügyfélnek a kölcsönszerződés megkötésétől számított 6 hónapon belül fel kell használnia, valamint a felhasználást le kell igazolnia.

(4) A támogatási cél megvalósítása érdekében a kamatmentes kölcsön mértékéig és időtartamáig az ingatlanra az önkormányzat jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztet be.

(5) Egyösszegben jogosult az önkormányzat a kamatmentes kölcsön még vissza nem fizetett összegét követelni, ha a támogatott a törlesztési kötelezettségének 3 egymást követő hónapban nem tett eleget, vagy a támogatás megállapítását megelőző eljárás során valótlan adatot szolgáltatott.

(6) Ugyancsak egyösszegben jogosult az önkormányzat a kamatmentes kölcsön még vissza nem fizetett összegét követelni, ha a támogatott, a kölcsönszerződés megkötésétől számított 3 éven belül Békésszentandrás településről elköltözik.

(7) A támogatott fiatal párok visszafizetési kötelezettsége egyetemleges.

11. § A kamatmentes kölcsön átvállalása engedélyezhető a kölcsön rendszeres törlesztése esetén annak:

a) akinek a bíróság a házasság felbontásakor jogerős ítélettel a lakást ítélte,

b) aki a volt házastárs lakásrészét megvásárolta, ill. megvásárolja, vagy aki a volt közös lakás értékesítése után új lakást vásárol,

c) aki az ingatlan tulajdonjogát öröklés útján szerezte meg.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

12. § (1) [3]

(2) A lakásvásárlási és -felújítási támogatás iránti kérelmek első alkalommal 2007. november 15-ig nyújthatók be, a Képviselő-testület 2007. december 20-ig dönt a kérelmek tárgyában.

(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 22/2005. (XI.29.) KT. számú rendelet.

(4) E rendelet 2007. november 1-jén lép hatályba.

1

A bevezető a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (3) bekezdése a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 6. § (1) bekezdés d) pontja a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.