Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2011.(VII.18.) önkormányzati rendelete

A helyi jelentőségű természeti területek és értékek védetté nyilvánításáról

Hatályos: 2017. 08. 02

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2011.(VII.18.) önkormányzati rendelete

A helyi jelentőségű természeti területek és értékek védetté nyilvánításáról

2017.08.02.

Békésszentandrási Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) Jelen rendelet hatálya Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területére terjed ki.

(2) Minden természetes és jogi személy kötelessége a helyi természeti területek, értékek védelme. Ennek érdekében kötelesek közreműködni a veszélyhelyzetek és károsodások megelőzésében, a károk enyhítésében, azok következményeinek megszüntetésében és a károsodás előtti állapot helyreállításában.

A védetté nyilvánítás célja

2. § (1) A kiemelt oltalmat igénylő földtani, víztani, növénytani, állattani, tájképi és kultúrtörténeti szempontból vagy más közérdekből védelemre érdemes helyi természeti területek és értékek körét megállapítsa, és azokat védetté nyilvánítsa.

(2) Jogi eszközöket biztosítson a természetvédelem helyi szintű szabályainak megállapításával a község területén található természetvédelmi területek és értékek tervszerű megőrzéséhez fenntartásához, fejlesztéséhez.

(3) Elősegítse a község természeti területek és értékek jellegzetességeinek, növény- és állatvilágának, földtani, víztani, valamint tájképi és kultúrtörténeti értékeinek megőrzését, illetve kutatását, bemutatását, oktatási és ismeretterjesztési célú hasznosítását.

(4) Előmozdítsa a társadalom bevonását a természeti területek és értékek hatékony megőrzésébe és a széleskörű szemléletformálásba.

A helyi védettség tárgyai

3. § A helyi védelem tárgyát képezik mindazok a település területén lévő, országos védettség alatt nem álló, de ritkaságuk, különlegességük, esztétikai, tudományos vagy helytörténeti jelentőségük miatt fontos természeti területek és értékek, melyeket a képviselő-testület védelem alatt állónak minősít. Jelen rendelet melléklete tartalmazza a helyi védettség alá tartozó természeti területeket és értékeket, azok rövid leírását (ingatlan-nyilvántartási adatait, térképeket), a védettség indokait.

A helyi védettség keletkezése és a védettség megszüntetése

4. § (1) A természeti területek és értékek helyi védelme a képviselő-testület által történő védetté nyilvánítással jön létre.

(2) A védetté nyilvánításra, illetve annak megszüntetésére vonatkozó eljárás hivatalból vagy állampolgári javaslat alapján indulhat.

(3) A javaslatnak tartalmaznia kell:

a) a helyi természeti terület, érték leírását, megnevezését,

b) a pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám),

c) a helyszínrajzot és/vagy fényképfelvételt,

d) a kezdeményezés indokolását.

(4) A helyi védettség alá helyezés, illetve annak megszüntetése iránti eljárás megindításáról az érdekelteket értesíteni kell. Érdekeltnek kell tekinteni a következő szerveket, illetve személyeket:

a) a javaslattal érintett ingatlan tulajdonosa, illetve az ingatlan használója,

b) a kezdeményező.

(5) Az ingatlan használójának értesítése a tulajdonos útján történik.

(6) A javaslattal kapcsolatban az érdekeltek írásban észrevételt tehetnek, mely észrevételeket a javaslat előterjesztéséhez csatolni kell.

(7) A védelem alá vont természeti területeket és értékeket a védettségre utaló feliratú táblával (pl. „Védett fa” ; „Védett fasor”) kell ellátni.

(8) A helyi védettség kimondásáról, megszüntetéséről értesíteni kell

a) az ingatlan tulajdonosát,

b) az érintett területek, utak, közművek fenntartóit,

c) az építésügyi hatóságot,

d) a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságát,

e) a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget,

illetve, az erről szóló döntést tájékoztatásul meg kell küldeni a Békés Megye Képviselő-testülete Önkormányzati Hivatalának.

(9) A helyi jelentőségű védelem tárgyában született döntést a helyben szokásos módon (a polgármesteri hivatal hirdetőtáblájára történő kifüggesztéssel és helyi sajtó útján) közzé kell tenni.

(10) A helyi védelem alatt álló természeti területekről és értékekről nyilvántartást kell vezetni, mely nyilvános, abba bárki betekinthet.

(11) A helyi védelem alá helyezés, illetve annak megszüntetése tényét az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni. A bejegyzés esetleges elmaradása a védettség hatályát nem érinti.

Előírások, eljárási szabályok és szankciók

5. § (1) A védelem alá vont természeti területekkel, értékekkel kapcsolatos első fokú természetvédelmi hatósági jogkört az 1996. évi LIII. törvény felhatalmazása alapján a jegyző gyakorolja.

(2) A helyi védettségű természeti területek illetve a természeti értékek védelme érdekében a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény és vonatkozó egyéb országos hatályú jogszabályok előírásain túlmenően a (3) bekezdésben foglalt szabályok betartása kötelező.

(3) Tilos minden olyan tevékenység folytatása, amely a helyi védelem alá vont természeti területek és értékek állapotát közvetlen vagy közvetett módon a természetvédelmi célokkal ellentétesen megváltoztatja vagy veszélyezteti. Gondoskodni kell a védett természeti érték fennmaradásához szükséges természeti feltételek, így többek között a talajviszonyok és a vízháztartás megőrzéséről.

(4) A természetvédelmi területekre és értékekre vonatkozó egyéb előírások tekintetében a helyi jelentőségű természetvédelmi terület vagy érték természetvédelmi kezelési tervében foglaltakat kell alkalmazni.

(5) A helyi védelem alá vont természeti területeket és értékeket megsértők elleni szabálysértési eljárás lefolytatása a jegyző hatáskörébe tartozik.

(6) A helyi védelem alá vont természeti területeket és értékeket megsértők ellen a jegyző természetvédelmi bírságot szabhat ki.

(7) A természetvédelmi bírság megfizetése nem mentesít a büntetőjogi, a szabálysértési, a kártérítési felelősség, valamint a tevékenység korlátozására, felfüggesztésére, tiltására, továbbá a helyreállításra vonatkozó kötelezettség teljesítése alól.

(8) A természetvédelmi bírságból befolyó összeg az önkormányzat környezetvédelmi alapjának bevételi forrása, az így befolyt összeget csak a helyi természeti értékek fenntartására és növelésére lehet fordítani.

A védett természeti területek és értékek állapotának felülvizsgálata

6. § (1) Az önkormányzat jogosult a védett természeti terület és érték állapotára vonatkozóan tájékozódni és ellenőrizni, hogy a terület kezelője jelen rendelet és a kezelési tervben meghatározottak alapján kezeli a természetvédelmi területet és értéket.

(2) A helyi jelentőségű védett természeti területek és értékek állapotát és annak változásait folyamatosan figyelemmel kell kísérni. A folyamatosan végzet vizsgálat célja, hogy a község természeti értékeinek állapotáról és a védelem érdekében szükséges teendőkről a képviselő- testület tagjai tájékozódhassanak, illetve a település lakosságát tájékoztassák.

(3) A helyileg védett természeti területek és értékek állapotának figyelemmel kísérése, illetve a 10 évenkénti felülvizsgálat feladatának megvalósítása a jegyző kötelezettsége.

(4) A képviselő-testület megvonja a védettséget, ha az már nem szolgálja a természeti területtel és értékkel kapcsolatos, e rendelet 2. §-ában meghatározott célt.

(5) A jegyző korlátozhatja, felfüggesztheti vagy megtilthatja a helyi védett természeti terület, illetve természeti érték és annak termőhelyét károsító vagy súlyosan veszélyeztető tevékenységet.

7. § (1) A védelem alá vont területek, értékek megóvásáról, őrzéséről, fenntartásáról, helyreállításáról az önkormányzat gondoskodik. E feladat ellátásával

a) az önkormányzat tulajdonában álló területeken a terület mindenkori kezelőjét, ennek hiányában a tényleges használóját,

b) egyéb területeken a terület mindenkori tulajdonosát, vagyonkezelőjét vagy használóját is megbízhatja.

(2) A tulajdonos (vagyonkezelő, használó) köteles kártalanítás ellenében tűrni a természetvédelmi hatóságnak a védett természeti érték és termőhely oltalma, tudományos megismerése vagy bemutatása érdekében végzett tevékenységét.

(3) A tulajdonos (vagyonkezelő, használó) köteles tűrni, hogy a természetvédelmi hatóság a természeti terület, érték oltalma, tudományos megismerése érdekében ingatlanát időszakosan használja, de csak olyan mértékben, hogy az a tulajdonos (vagyonkezelő, használó) mindennapi életvitelét nem zavarhatja.

(4) Az ingatlan mindenkori tulajdonosa (használója) köteles tűrni a védetté nyilvánítás ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését.

Vegyes rendelkezések

8. § Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

Az önkormányzat képviselő-testülete felkéri a társadalmi szervezeteket, intézményeket, valamint az egész lakosságot, hogy segítsék elő a rendeletben megfogalmazott célok és feladatok megvalósítását.
E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.
A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a helyi jelentőségű természeti területek védetté nyilvánításáról szóló 12/2004.(III.02.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.
E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.