Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2013.(XII.2.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 03. 30

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 32. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 57/2013.(X.4.) BM rendelet 3. §-ában foglaltak alapján az alábbi rendeletet alkotja: 

1. §


A rendelet célja Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának megállapított 231 erdei m3 tűzifával kapcsolatban a szociális rászorultság szabályainak, az igénylés valamint a szociális tűzifa szétosztásának részletes feltételeinek a meghatározása.  


E rendelet alkalmazásában a jövedelem, ingatlan, nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelemre az Szt. 4. §-ában foglaltak az irányadóak.

2. §


(1) Az 1. §-ban foglaltakra tekintettel Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete kérelemre szociális célú tűzifa támogatást nyújt tűzifa formájában (természetben), annak a békésszentandrási lakosnak (továbbiakban: kérelmező) akinek az ingatlanában a 2013. november hónapban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a

71.250,- Ft-ot.

(2) A kérelmek elbírálásakor előnyben kell részesíteni azt a békésszentandrási lakost, aki az Szt. szerinti

a)

  • aktív korúak ellátására
  • időskorúak járadékára
  • adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra vagy
  • - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – lakásfenntartási támogatásra jogosult


b)   a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben​ szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család élvezzen előnyt és


c) ingatlanonként legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítására kerüljön sor.

(3) Az (1), (2) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása esetén a kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a tűzifát saját ingatlanában fűtés céljára használja fel. 


(4) Egy ingatlanban csak egy kérelem nyújtható be.


(5) Egy jogosult csak egy ingatlanra adhatja be a kérelmét.


(6) Egy jogosultat vagy más személyt csak egy ingatlanban lehet figyelembe venni.  

3. §


(1) A kérelmezőknek a tűzifa támogatás igénylésére vonatkozó kérelmeiket 2013. december hó 9. napjától 2013. december hó 23. napjáig lehet benyújtani Békésszentandrás Nagyközség Polgármesteri Hivatalának Ügyfélszolgálati Irodájában.


(2) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolni szükséges az ingatlanban élő személyek 2013. november havi jövedelmeiről szóló igazolást.


(3) A kérelmező a kérelme benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az ingatlanában környezettanulmány végezhető.


(4) A kérelmek beérkezése után a kérelmezők között az egy főre jutó jövedelmek alapján rangsort kell felállítani, azaz azonos jövedelemmel rendelkezők közül előnyben kell részesíteni a 2. § (2) bekezdésében megjelölt személyeket.


(5) A beérkezett kérelmeket Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Oktatási-művelődési-ifjúsági és szociális Bizottsága bírálja el legkésőbb 2014. január hó 31. napjáig.

4. §


E rendelet 2014. január hó 01. napján lép hatályba és 2014. március hó 31. napján hatályát veszti. 

Mellékletek