Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2014.(XI.25.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 12. 01- 2015. 06. 29

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014.(IX.25.) BM rendelet 2. §-ában foglaltak alapján az alábbi rendeletet alkotja: 

1.§ A rendelet célja Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának megállapított 266 erdei m3 tűzifával kapcsolatban a szociális rászorultság szabályainak, az igénylés valamint a szociális tűzifa szétosztásának részletes feltételeinek a meghatározása.  


E rendelet alkalmazásában a jövedelem, ingatlan, nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelemre a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 4. §-ában foglaltak az irányadóak.

2. § (1) Az 1. §-ban foglaltakra tekintettel Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete kérelemre szociális célú tűzifa támogatást nyújt tűzifa formájában (természetben), annak a békésszentandrási lakosnak (a továbbiakban: kérelmező) akinek az ingatlanában a 2014. november hónapban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a

71.250,- Ft-ot.

(2) A kérelmek elbírálásakor előnyben kell részesíteni azt a békésszentandrási lakost, aki a Sztv. szerinti

a)

      aa) aktív korúak ellátására

ab) időskorúak járadékára

ac) adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra vagy

ad) - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – lakásfenntartási támogatásra jogosult

b)   a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család élvezzen előnyt, és

c) Az Önkormányzat szociális célú tűzifa támogatást nyújthat méltányosságból annak az egyedülálló 70 év feletti személynek, akinek a jövedelme nem haladja meg a 100.000,- Ft-ot.

d) ingatlanonként minimum 0,6 erdei m3  és  legfeljebb 5 erdei m3 tűzifa biztosítására kerüljön sor.

(3) Az (1), (2) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása esetén a kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a tűzifát saját ingatlanában, fűtés céljára használja fel.

(4) Egy ingatlanban csak egy kérelem nyújtható be. 

(5) Egy jogosult csak egy ingatlanra adhatja be a kérelmét.

(6) Egy jogosultat vagy más személyt csak egy ingatlanban lehet figyelembe venni.  

3. § (1) A kérelmezőknek a tűzifa támogatás igénylésére vonatkozó kérelmeiket 2014. december hó 1. napjától 2014. december hó 21. napjáig lehet benyújtani Békésszentandrás Nagyközség Polgármesteri Hivatalának Ügyfélszolgálati Irodájában.

(2) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolni szükséges az ingatlanban élő személyek 2014. november havi jövedelmeiről szóló igazolást. 

(3) A kérelmező a kérelme benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az ingatlanában környezettanulmány végezhető.

(4) A kérelmek beérkezése után a kérelmezők között az egy főre jutó jövedelmek alapján rangsort kell felállítani, azaz azonos jövedelemmel rendelkezők közül előnyben kell részesíteni a 2. § (2) bekezdésében megjelölt személyeket.

(5) A beérkezett kérelmeket Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Szociális, Jogi és Ügyrendi Bizottsága bírálja el legkésőbb 2015. január hó 15. napjáig.

4. § E rendelet 2014. december hó 01. napján lép hatályba és 2015. június hó 30. napján hatályát veszti. 

Mellékletek