Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2015.(XI.25.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályiról

Hatályos: 2015. 11. 26- 2016. 07. 29

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja: 


1. § (1) A rendelet célja Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának megállapított 486 q barnakőszén szétosztásával kapcsolatban a szociális rászorultság szabályainak, az igénylés részletes feltételeinek a meghatározása.  


(2) E rendelet alkalmazásában a jövedelem, ingatlan, nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelemre a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 4. §-ában foglaltak az irányadóak.


2. § (1) Az 1. §-ban foglaltakra tekintettel Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete kérelemre tüzelőanyag támogatást nyújt barnakőszén formájában (természetben), annak a békésszentandrási lakosnak (a továbbiakban: kérelmező) akinek az ingatlanában a kérelem benyújtását megelőző hónapban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 71.250 Ft-ot.


(2) A kérelmek elbírálásakor előnyben kell részesíteni azt a békésszentandrási lakost, aki a


a)  Sztv. szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők


b)   a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család


c)  az Önkormányzat szociális célú tüzelőanyag támogatást nyújthat méltányosságból annak az egyedülálló 70 év feletti személynek, akinek a jövedelme nem haladja meg a 100.000 Ft-ot


(3) Ingatlanonként 5 q barnaszén biztosítására kerüljön sor, ellenszolgáltatás nélkül.


(4) Az (1), (2) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása esetén a kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a barnakőszenet saját ingatlanában, fűtés céljára használja fel. 


(5) Egy ingatlanban csak egy kérelem nyújtható be.


(6) Egy jogosult csak egy ingatlanra adhatja be a kérelmét.


(7) Egy jogosultat vagy más személyt csak egy ingatlanban lehet figyelembe venni.  

3. § (1) A kérelmezőknek a barnakőszén támogatás igénylésére vonatkozó kérelmeiket 2015. november hó 30. napjától 2015. december hó 22. napjáig lehet benyújtani Békésszentandrás Nagyközség Polgármesteri Hivatalának Ügyfélszolgálati Irodájában.


(2) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolni szükséges az ingatlanban élő személyek jövedelmeiről szóló igazolást.


(3) A kérelmező a kérelme benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az ingatlanában környezettanulmány végezhető.


(4) A kérelmek beérkezése után a kérelmezők között az egy főre jutó jövedelmek alapján rangsort kell felállítani, azaz azonos jövedelemmel rendelkezők közül előnyben kell részesíteni a 2. § (2) bekezdésében megjelölt személyeket.


(5) A beérkezett kérelmeket Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Szociális, Jogi és Ügyrendi Bizottsága bírálja el átruházott hatáskörben legkésőbb 2016. január 15. napjáig.

4. § E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba és 2016. július hó 30. napján hatályát veszti. 

Mellékletek